makaron smażony - 5576 przepisów (strona:226/372)

Zupa koperkowa z klopsikami. 120

mamy a zupa na zakończenie sezonu koprowego jak znalazł! Składniki; mały seler pietruszka 2 marchewki 2 ząbki czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku 2 łyżki masła Klopsiki; mała cebula 50 dag mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego) 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz suszony tymianek(...)pulpecików W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy masło a na nie rzucamy obrane i starte na dużych oczkach warzywa( seler, marchew, pietruszka) dorzucamy zgniecione ząbki czosnku i smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, wcześniej podsmażoną cebulką na maśle a także namoczoną bułką w wodzie

Radość kipiąca uśmiechem.
klasyka w kuchni czyli spaghetti bolognese 102

parmeńskiego sera. składniki  dla trzech osób 300 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 3 pomidory 500 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła  szczypta suszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Mięso wołowe(...)dwie łyżki masła i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę.  Do  zeszklonej cebuli, dodajemy posiekany drobno czosnek i pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać  pomidory obrane

Miód i pieprz
Spaghetti z kurczakiem i brokułami 185

włoskie, żeby wzbogacić danie o zdrowe tłuszcze, ale efekt nie zadowolił mnie wystarczająco, więc w przepisie pominę orzechy.   SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI (4 porcje) Składniki: - 400 gram makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) - 500 gram piersi kurczaka - 1 duży brokuł lub opakowanie brokułów mrożonych - 250 ml śmietany (ja użyłam 30% ale 18% lub 12% też się nadają - trzeba tylko uważać(...)minut we wrzącej wodzie) z dodatkiem soli. Odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić i kostkę i zeszklić na oliwię z oliwek z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. W trakcie smażenia dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili (bez pestek).  Kurczaka pokroić w dość małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i ulubioną przyprawą (polecam przyprawę do mięs Knorr), włożyć do smażącej się cebulki

Zgrabne Gotowanie
Pulpeciki w sosie pomidorowym 118

Ostatnio mi się dostało! Usłyszałam, że to nie sprawiedliwe,że na blogu nie ma jeszcze nic makaronowego! W ramach wyjaśnień - u nas makarony są, ale zawsze jako coś szybkiego kiedy nie ma czasu, kiedy wracamy później czy mamy mnóstwo rzeczy na głowie - wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym(...)seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około 15 minut, następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Podajemy z makaronem spaghetti i sporą ilością świeżej bazylii

Plate of Joy
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 171

proszę, że tak rzadko zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego 600 ml bulionu drobiowego 1 mała suszona papryczka chili 1 duża łyżka jasnej pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 posiekana drobno szalotka 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego(...)sól do smaku     1. Rozgrzać olej na patelni, dodać szalotkę, dynię, olej sezamowy i pokruszoną suszoną papryczkę chili i krótko podsmażyć. Dodać pastę miso i sos sojowy, smażyć kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię, smażyć kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania.  2. Wlać sos rybny i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym 107

bazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka 2 duże cebule 2 pory 2 nieduże cukinie około 1 szkl. śmietanki 30% 100 g serka topionego (np tylżycki) czosnek granulowany opcjonalnie(...)półplasterki. Cukinię kroimy w słupki (lub na ćwiartki, jak kto lubi). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, czosnku granulowanego i dalej smażymy. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy cukinię, podlewamy niewielką ilością wody

Smaki Na Talerzu
Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem 155

chęć danego dnia, tak możemy komponować dodatki. Dzisiejsza zupa jest bardzo gęsta i o intensywnym smaku. Można podać ja z kleksem dobrej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, a zamiast makaronu zrobić kluski. Jedno jest pewne: będzie pysznie 😊 Składniki: kulki mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki) sól do smaku 1/3 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego(...)której smażyły się kulki mięsne. (Dodać odrobinę oleju, jeśli będzie taka potrzeba.) Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przelać do garnka z kulkami.  Do garnka dolać tyle wody, aby zakryła mięso. Całość gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dołożyć odsączoną czerwona fasolę i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 176

Składniki: około 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego (użyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół(...)szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce

Czerwień i błękit
Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym 367

Lasagne - włoska potrawa składająca się z prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne(...)kolorowy sól Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej

Słodka Strona
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 354

przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie obtoczyć w mące z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor. Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek(...)ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce. Z podanych składników wychodzi około 6 bitek. Tłuszcz ze smażenia plastrów indyka należy wylać

Gospodyni Miejska
Lazania… ulubiona 293

niego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie(...)muszkatołowej   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię. pokroić je na mniejsze kawałki

Moja Delicja
Spaghetti alla puttanesca 112

oleju - garść świeżej natki pietruszki - pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.   2. Chili kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w plasterki, anchois w mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. 3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przez minutę czosnek i chili. 4. Następnie dodajemy oliwki, kapary oraz anchois i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. 5. Ostatnie na patelni

Bez Cebuli
Penne z groszkiem ,marchewką ,kukurydzą i sosem balsamicznym na szybko 120

szybkim ,ale i zdrowym obiedzie, z pomocą przychodzi nam makaron- filar włoskiej kuchni ,oraz warzywa. Tym razem z braku czasu wykorzystam...mieszankę sałatkową. Gotowe warzywa , pokrojone w kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne  Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza sos pomidorowy ser Pecorino

Z Kuchni Do Kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... 276

tego dania;-) dodajemy sól, pieprz i papryki no i smażymy dalej;-) W między czasie, w garnku gotujemy passatę pomidorową ze startą na małych oczkach marchewką, Dodajemy do gotującej się passaty zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy od 15-20 min i VOILA! Proste prawda? Podajemy z makaronem spaghetti - u mnie zawsze Lubella: Pełne Ziarno. Smacznego Wam życzę

Restauracyjka Literacka
Pulpeciki z groszkiem 139

razie konieczności dodać troszkę oliwy  - Smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli dodać pulpety  - Zalać wszystko sosem paprykowym oraz dodać groszek dusić wszystko ok 15 minut    co jakiś czas przemieszać jakby był sos zbyt gęsty można dolać troszkę wody  podawać np z makaronem

W królestwie smaków Beaty