makaron smażony - 5576 przepisów (strona:230/372)

Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 169

makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry skórka cytrynowa pieprz cytrynowy sól 250 g ciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki  oliwy z oliwek do smażenia(...)zredukować nieco sos. 4. Dodać creme fraiche i gotować dalej 10 minut. Dodać śmietankę i gotować do zgęstnienia, ok. 15 minut. 5. Doprawić ewentualnie, posypać natką, podawać z makaronem

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z gęsiną 164

trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać roztopiony smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać

Stare Gary
Pyszny gulasz wołowy o mocno grzybowym smaku 145

Mięso wołowe pokroić na wąskie paseczki, suszone grzyby zaparzyć wrzątkiem i zostawić na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, aż lekko zmięknie. Dodać mięso i smażyć, aż straci kolor surowizny. Obsypać mięso mąką i wymieszać. Pieczarki umyć i pokroić na duże kawałki, jeśli macie małe pieczarki to przekroić tylko na pół. Wrzucić je do mięsa razem(...)pyszny jak powinien. Jeśli macie garnek elektryczny do wolnego gotowania, to wspaniale. Wlać wszystko z patelni do garnka i ustawić na wolne gotowanie. Gotować dwie godziny. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Było smaczne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 177

mleczka kokosowego, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 papryczki chili, 1 małej cukinii, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, pęczka świeżej bazylii tajskiej, 1 cytryny, 200 gram makaronu mie, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek sosu rybnego, 2 łyżek oleju sezamowego, 4 cm świeżego imbiru, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki(...)cukinię. Całość smażyłem na dużym ogniu przez 2 minuty, po czym delikatnie przyprawiłem warzywa czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dodałem do woka marynatę, w której marynowałem mięso wraz ze znajdującą się tam cebulą, a po kolejnej minucie mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszałem i dodałem ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem

Wyprawy kulinarne
Makaron ryżowy z warzywami, tofu i ananasem 124

Składniki: makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą (200 g) ananas (1/4 szt.) cebula dymka (2 szt.) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) pieczarki (2 szt.) brokuły (200 g) pomidory (3 szt.) tofu (50 g) sól pieprz chili (1/5 łyżeczki) olej lub oliwa (1 łyżka) woda (1 szklanka) Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie; Danie najlepiej zrobić(...)woku, do którego należy stopniowo dodawać kolejne składniki. Czas pomiędzy dodawaniem wykorzystujemy na przygotowanie kolejnych składników. Danie mieszamy co jakiś czas. Cebulę kroimy i smażymy na oleju lub oliwie. Pietruszkę i marchewkę obieramy i przy pomocy skrobaczki robimy z nich cienkie paski. Dodajemy do cebuli. Dolewamy 1 szklankę wody. Przykrywamy. Ananasa obieramy i kroimy w cienkie paski długości

Weganka gotuje
Bolognese z pieczarkami 114

pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody z gotowania makaronu sól i pieprz ok. 100 g makaronu (2 porcje) Cebulę oraz czosnek obieramy i rozdrabniamy w malakserze lub siekamy drobno. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Do rondelka z nieprzywierającym dnem(...)się całego płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Do tego samego rondelka dodajemy 1 łyżkę oliwy i partiami wrzucamy mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż odparuje cały płyn, a mięso uzyska ładny kolor. Następnie do mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy wszystko chwilę, do połączenia się smaków i wlewamy szklankę

Cooking Monster
Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 151

obraną i posiekaną cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałeczki,ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać i smażyć około 3-5 minut. Wlać wywar warzywny lub rozmieszaną kostkę rosołową w niecałej szklance wody.Dodać pomidorki przekrojone na pół. Wymieszać i gotować 5 minut. W dużym kubku rozmieszać śmietanę(...)trochę gorącego sosu z patelni i wymieszać. Następnie powoli ciągle mieszając wlać wszystko na patelnię. Chwilkę jeszcze podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. To było pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 159

teraz szukacie pomysłu na smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki (na 6 porcji): 700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula(...)łyżeczka czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu) szczypta tymianku szczypta majeranku odrobina wody mąka do obtoczenia olej do smażenia sos: 500ml przecieru pomidorowego 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii szczypta tymianku sól pieprz Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki

Obiad gotowy
Błyskawiczna zupa pomidorowa 133

plasterki marchewkę. Gdy marchewka zacznie się dobrze smażyć dorzucamy pokrojone pomidory, a na nie wlewamy bulion. Całość gotujemy 30 minut. Już na koniec do zupy dodajemy przecier pomidorowy i zupę bielimy śmietaną hartując ją wcześniej. Koszt: 14 zł (dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem

Kuchennyviral.pl
Ośmiornica w pomidorach 182

kawałki, cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i drugą cebulę. Dokładamy paprykę, pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując natką pietruszki. Kategoria: żarło powszednie

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kurczak z warzywami 142

Dodajcie do niego, wedle upodobań ryż, kaszę lub makaron. To jednogarnkowe danie składa się z kurczaka, papryki i kwiatów brokułów. Do tego parę przypraw i danie gotowe. Smacznego:) Składniki: niewielka pierś z kurczaka 10 kwiatów brokułów - użyłam mrożonych 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 2 suszone pomidory masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Sos kurkowy 1120

wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić kurki i smażyć chwilę aż zmiękną i puszczą soki. Następnie wlać śmietankę

Monia miesza i gotuje
KURKI W ŚMIETANIE 194

cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki).  Zjadaliśmy z makaronem

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z sosem pomidorowym 122

pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Po 2-3 minutach dorzucić pieczarki pokrojone w plastry. Dodać zgnieciony lub pokrojony drobno czosnek w preferowanej przez domowników ilości. Dodać mięso mielone i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć około 5-10 minut na małym ogniu. Dorzucić

Mr. Taste
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 225

też niezastąpione do nakładania spaghetti lub innych makaronów w kształcie nitek. Spokojnie można je obsłużyć jedną ręką, ponieważ otwierają się po naciśnięciu uchwytu znajdującego się z tyłu. No i łatwo się je myje. 3. Termometr kuchenny Choć korzystam z niego rzadko, to w tych rzadkich momentach jest niezastąpiony. Większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu wymaga temperatury oleju 180 stopni. Jeśli

W kuchni wieczorem