grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso(...)schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Rosół można podawać Z makaronem domowej roboty lub kupnym ale dobrym, sprawdzonym. Ja podałam z makaronem z żółtek przepiórek oraz jakiem przepiórczym w koszulce, Z surowym żółtkiem – najlepiej przepiórczym, Z kluskami lanymi Podać z kluskami
królestwo garówbulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki dokładnie umyć, przekroić na połówki, a następnie na plastry. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, smażyć, aż będzie zeszklona. Dodać pieczarki. Smażyć tak długo, aż woda odparuje, a pieczarki będą miały złoty kolor, ok. 10-15 min, doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł(...)dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt intensywna, spokojnie można dolać wody. PORCJE
zabawa smakiemKolejny wpis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe(...)bardzo grube … i mocno wysmażone. Takie robiła mi babcia! Z dużych ziemniaków, krojonych wzdłuż, by były jak najgrubsze … Smażone nie we frytkownicy, a na patelni … Z solą .. z ketchupem … i z sosem czosnkowym. A co sobie będę żałować?! A Wy, jakie frytki lubicie najbardziej? PS. mój sposób na IDEALNE FRYTKI? Już niedługo w #czywieszze
Ostra na Słodkoporcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości(...)Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu. Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa zapraszam na stronę http://www.wieprzopedia.pl
Malinowe Pocałunkisuszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko(...)Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik
Słodkości i nie tylkoDzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę
Kuchnia Pełna PasjiChardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami. Cabernet Sauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych(...)być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym
królestwo garówpapryka zielona - średnia 1/2 szkl. soku pomidorowego - lub więcej, wedle uznania olej - do smażenia Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w większą kostkę papryki i poddusić na wolnym przez 10 minut aż zmięknie. Następnie dodać fasolę i kukurydzę oraz dołożyć preferowane przyprawy. Cało(...)minut. Na końcu dolać ketchup, sos sojowy, sos worcestershire i kilka kropel sosu tabasco do smaku - ma być pikantnie! Dusić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. Podawać z makaronem świderki ugotowanym al dente
Grunt to przepis!łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz, sól, suszony rozmaryn kilka liści szałwii Do podania: Kasza, surówka lub ziemniaki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Szalotkę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Liście szałwii posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj plastry schabu, obsmaż je dokładnie z każdej(...)strony), dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schab zdejmij z patelni i odłóż na bok pozostawiając jak najwięcej tłuszczu na patelni. Na tej samej patelni podsmaż szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj wino, smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę, całość wymieszaj, dodaj
Moja pasja smakuNasza dieta obfituje ostatnio w mięso indyka. Przerabiam je na wiele sposobów, jednak naszym ulubionym jest mięso mielone. Daje wiele możliwości i jest naprawdę dobre. Tym
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyschnąć i stać się wiórowaty. Próbujemy stopień usmażenia na największym kawałku. Jeśli już gotowy, usmażonego kurczaka odkładamy. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do czasu aż czosnek straci surowy zapach. Wlewamy śmietanę, wrzucamy pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, tymianek i posiekaną pietruszkę. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i wrzucamy do śmietany. Całość(...)rozpuszczenia sera i zagotowania. Sos lekko pieprzymy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy mleko do uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Do sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka. Podajemy kurczaka z makaronem (np. w zdrowej opcji ze zdjęć– z makaronem z cukinii), z dowolną kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy
Karo in the Kitchenpieprz do smaku - 1/2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1/2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem) Dodatkowo: - szczypior do posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron Kurki dokładnie myję (do wody dodaję łyżkę soli, brud sam odpada...). Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia (uwaga- grzyby lubią kipieć... trzeba pilnować), gotuję na średnim palniku(...)wodzie. W tym czasie na patelni podsmażam, na oleju i maśle klarowanym, drobno pokrojony boczek. Do lekko wysmażonego boczku dodaję pokrojoną w wiórki lub w większą kostkę cebulę. Całość smażę do miękkości cebuli. Do wysmażonych skwarek z cebulą przekładam odsączone, obgotowane grzyby, podsmażam kilka minut, mieszając. Do grzybów dodaję śmietanę, dokładnie mieszam, doprawiam solą oraz świeżo mielonym pieprzem (pieprzu daję
Smaczne Zdrowegorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję(...)kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy pod ściereczką, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji. Smażymy tylko do momentu gdy na cieście zrobi się widoczna skórka – nie długo
Karo in the KitchenDziś przedstawię Wam jedną, a właściwie dwie moje miłości - kasza pęczak i szpinak. Zawsze jadałam szpinak w towarzystwie naleśników, albo makaronu, ale tym razem postanowiłam pokombinować. Efekt tych kombinacji podbił moje kubki smakowe, więc dzielę się z Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad szpinakowy. Składniki (porcja dla 2 osób): 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. pęczaku(...)szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży) 1 filet z piersi kurczaka 5-6 suszonych pomidorów (ja kupuję tutaj ) sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka
Cynamonowe szczęściewrzucamy do miski i odstawiamy na bok, my zajmiemy się wołowiną. W pustym już woku rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju. Gdy jest on mocno rozgrzany wrzucamy wołowinę i smażymy ją, często mieszając – żeby każdy kawałek równomiernie się usmażył. Zajmie to pewnie kolejne 3-4 minuty :) Gdy wołowina jest już usmażona wrzucamy do niej warzywa i podlewamy 1/3 sosu, mieszamy(...)znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariować