makaron smażony - 5576 przepisów (strona:257/372)

Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12032

oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić. Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem(...)przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej 220

Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na

kuchnia doski
Pierogi z kaszą gryczaną 138

Kolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i

kuchnia doski
Lasagne z cukinii 193

pyszne włoskie danie, od pewnego czasu często obecne również na polskich stołach. Jesienią warto przyrządzić je nieco inaczej niż w tradycyjny sposób- świetnym mianowicie pomysłem jest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g  mięsa mielonego – średnia cebula  - czosnek - pomidory(...)dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu

Aromatyczne Podróże
Wiosna na wynos! 211

jakoś przetrwać to przesilenie - funduję sobie każdego dnia WIOSNĘ NA WYNOS! ;) Oto dwie z moich propozycji na wiosenne posiłki pełne witamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza(...)yellow curry Do dzieła: Kaszę gotujemy w solonej wodzie, a po ugotowaniu oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy wg. uznania mieszanką tandoori masala oraz curry i smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju kokosowego. Warzywa myjemy, kroimy i dodajemy do kaszy i kurczaka :) Gotowe ;) Jedzone z pudła poza domem smakuje równie wyśmienicie, co z porcelany

Spektrum Smaku
Szybki sos pomidorowy do spaghetti i nie tylko 295

się pomidory sezonowe to czy do zupy czy do sosu takie są najlepsze.  Generalnie takiego sosu używam do makaronu typu spaghetti, ale można go użyć też do innych makaronów, ryżu lub kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy :  ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę) Składniki(...)koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czubricy czerwonej pieprz i sól do smaku trochę ketchupu pikantnego i łagodnego garść świeżych liści bazylii  oliwa lub olej do smażenia Wykonanie : Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą.  W czasie kiedy mięso

apetytnapieczenie
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 376

zawsze. Uwielbiam! Scroll down for recipe in English Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem (2-3 porcje) Składniki: 250 g r avioli , pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty 1 duża garść(...)dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż mięso mielone i rozdrobnij je drewnianą łyżką na możliwie małe kawałki. Dodaj czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mięso do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj do mięsa sos pomidorowy, wymieszaj, po czym dodaj szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia

karmelowy
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 197

charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć  produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam(...)podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :) Polecam! * łosoś- 300 g * szpinak- (u mnie mrożony)* * cebula- 1 szt. * czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać do 180st. Łososia oczyścić ze skóry

Kraina Miodem Płynąca
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 157

stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się  zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania . Nie ma znaczenia rodzaj kuchni: indukcyjna, gazowa, ceramiczna, elektryczna czy piekarnik, zawsze mamy pewność korzystania z niezwykłych właściwości naczyń żeliwnych. To tyle jeśli chodzi o producenta, my możemy jedynie(...)książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy oczywiście rozpalić

Marder&Marder Manufacture
Cannelloni w dwóch smakach 206

oliwie dodałem posiekane w szerokie na pół centymetra pasy liście szpinaku oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość przyprawiłem szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą soli i białym mielonym pieprzem. Szpinak smażyłem przez około 10 minut, starając się w miarę możliwości odparować wypuszczoną przez niego wodę. Po tym czasie przełożyłem szpinak na talerz i dodałem do niego 100 gram pokrojonej w drobną(...)listków świeżej bazylii. Całość przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podsmażałem jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem go z wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Kurczak w sosie kurkowym 308

dokładnie wypłukać i w zależności od ich wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić kurczaka, posolić, dodać pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany później). Zdjąć kurczaka z patelni. Nie myjąc jej wlać bulion i wrzucić kurki. Dusić kilka minut mieszając(...)kubku, wlać na patelnię i energicznie mieszać, aż rozprowadzi się w całości sosu). Dodać podsmażonego kurczaka i dusić 3 minuty mieszając. Kurczaka w sosie kurkowym można podawać z makaronem, ryżem, kaszą, pyzami.         Podobne przepisy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Kurczak po czerkiesku Nadziewany pieczony kurczak Zrazy wołowe jak u babci .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Krokiety ziemniaczane bolognese 221

Dziś na obiad mamy fajną alternatywę bolognese, tym razem nie z makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Świetne rozwiązanie jako przystawki czy przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :) Jak dla mnie bomba! Porcja 12 krokietów Składniki 1 kg ziemniaków  2 jajka 2 łyżki mąki  300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)  400 g świeżych(...)czerwona cebula sól i pieprz, chili do smaku garść świeżej bazylii  100 g sera żółtego startego łyżka oliwy jajko i  bułka tarta do panierki olej do smażenia  Przygotowanie:  Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź.  Farsz Na patelni z łyżką oliwy podsmaż mięso, następnie dodaj posiekany na drobno czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę

Niezły Młynek
Łosoś pieczony ze szpinakiem 183

mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać śmietanę i dodać serek topiony. Wymieszać i doprawić do smaku. Pieczenie – na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć masę ze szpinaku. Zostawić troszeczkę(...)pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sos pieczarkowy 181

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki(...)przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować

Pyry na Gaz
Risotto z krewetkami, dynią i pestkami dyni 158

nieskomplikowanych i szybkich w przygotowaniu, do których można wrzucić dosłownie wszystko, a efekt końcowy i tak będzie zadowalający- zawsze!- dlatego też przyrządzam je dosyć często, tak jak dania z makaronem  :) Dzisiejsze risotto przygotowałam ponownie z dynią, tyle, że tym razem z krewetkami i pestkami dyni, podlane białym i słodkim winem oraz doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się(...)warzywny- 1 litr * dynia- 350 g * krewetki- 200 g * białe, słodkie wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * świeży koper- do posypania * ulubiony starty ser- do posypania (opcjonalnie)  Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wsypać ryż, smażyć, aż będzie przeźroczysty, a następnie wlać wino. Kiedy wino się

Kraina Miodem Płynąca