mielonego mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub odrobinę większe). Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przygotowane kulki z mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, aż klopsy uzyskają złoty kolor. Do garnka dodać przesmażone pomidory, usmażone klopsy i całość zalać wodą (tj. wlać tyle, aby wszystkie klopsy były pod wodą). Garnek przykryć(...)wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować). Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem
UgotowaćBoloński jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. J est on jednym z obecnie najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzą głownie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński - Bolognese - Składniki: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku(...)pietruszka Sos Boloński - Bolognese - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory
Słodka Stronatalerzu wędrować będą dinozaury to sukces gwarantowany:) Składniki; Koncentrat pomidorowy 1 średnia cebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion w kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno(...)cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku. Zasmażanie koncetratu ma duże znaczenie w smaku naszej pomidorówki! Wypróbujcie
Apetyczna babeczkazewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu orecchiette 600 g cime di rapa (młode listki, cieńkie lodyżki i kwiatostan)- waga po odrzuceniu odpadków 1 ząbek czosnku 100 g boczku wędzonego( w oryginale anchois) parmezan lub pecorino oliwa(...)będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, w tej samej wodzie, w której uprzednio gotowała się cime
Mia Cucina Sofietaniestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście(...)smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną. Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie pod garnkiem
Codziennik Kuchennymakaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa(...)Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 500 g mięsa cielęcego 1 duża cebula 1 jajko 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 1 kajzerka mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlać 1/2 litra wody, włożyć marchewkę i pietruszkę, zagotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć(...)pozostałą cebule i wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety podałam z makaronem razowym
magiczna kuchnia Kasiblogu w prawej kolumnie pojawi się nowa zakładka zatytułowana "Podstawy domowej kuchni", aby ułatwić Wam wyszukiwanie takich przepisów. Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych(...)mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli nie wybierzcie dobre (już zmielone) mięso w sklepie; można użyć oczywiście innych zestawień/rodzajów mięs Przygotowanie: Bułkę wkładamy
Słodkie okruszkimiędzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy ją, a później dodajemy czosnek i na małym ogniu lekko go smażymy, ale nie zarumieniamy. 3. Teraz dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z zalewą oraz drobniutko pokrojone śliwki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy przez(...)garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. 6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe Poleindycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości naczynia żaroodpornego, a nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało(...)gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się
Życie zamknięte w smakuPo świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie
Kuchnia Pełna Pasjiosób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie 4 lub 5 części(...)mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień poszła najprostsza pasta z fasoli i pieczarek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej białej fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego
Co na wege obiad?Dziś polecam Wam pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań(...)ciut więcej 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych Skworcu 4 ziela angielskie Skworcu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do smaku – czarny mielony pieprz + sól himalajska Skworcu Przygotowanie: Ważne! Całość smażymy i dusimy na mniejszym ogniu. I… próbujcie – przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań, ilość podana jest orientacyjnie. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy
Słodkie okruszkiOstatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i
Eli Gotowaniezmięknięcia. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, ziela angielskie i liść laurowy, oprószyłam solą i pieprzem. Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone(...)wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki
Kuchenne zapiski Edyty