Ostatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej(...)czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz 3 kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę. Obsmażyć, ale nie dopuścić do zrumienienia. Do warzyw dodać
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: polędwiczki z kurczaka 1/2 kg, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło do smażenia 1/4 kostki, prawdziwki 30 dag, cebula 1 sztuka, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 1 szklanka, koperek 1 pęczek polędwiczki pokroić w grubsze kawałki, posypać papryką, pieprzem ,kucharkiem, na maśle(...)przykryciem dusić z 25 minut na mniejszym ogniu wlać gęstą śmietanę, wsypać koperek posiekany i doprowadzić do wrzenia mieszając, nie gotować dłużej pyszny obiad,można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub z czym się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękuleczki, ok 4 cm średnicy (na oko). Mi wyszło ich 24. Na małym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło(...)wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki. Duś jeszcze kilka minut. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu, do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function
Anioszek w kuchnikuchni hinduskiej. Przygotowuje się je na bazie sera. Ja zrobiłam moją wersję tego przysmaku - wegańską. Tak na prawdę planowałam zrobić makaron z sosem. Sos już miałam więc wystarczyłoby ugotować makaron. Jednak zaszłam do kuchni, otworzyłam lodówkę, zobaczyłam tofu... Wzięłam kilka innych rzeczy, które akurat były pod ręką i ... oto kofta! ;) Smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu. W towarzystwie kasz(...)łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy) Przygotowanie: Cebulę posiekać Olej rozgrzać i dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić
pyszne zdrowościmielonego mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub odrobinę większe). Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przygotowane kulki z mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, aż klopsy uzyskają złoty kolor. Do garnka dodać przesmażone pomidory, usmażone klopsy i całość zalać wodą (tj. wlać tyle, aby wszystkie klopsy były pod wodą). Garnek przykryć(...)wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować). Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem
UgotowaćBoloński jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. J est on jednym z obecnie najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzą głownie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński - Bolognese - Składniki: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku(...)pietruszka Sos Boloński - Bolognese - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory
Słodka Stronatalerzu wędrować będą dinozaury to sukces gwarantowany:) Składniki; Koncentrat pomidorowy 1 średnia cebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion w kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno(...)cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku. Zasmażanie koncetratu ma duże znaczenie w smaku naszej pomidorówki! Wypróbujcie
Apetyczna babeczkazewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu orecchiette 600 g cime di rapa (młode listki, cieńkie lodyżki i kwiatostan)- waga po odrzuceniu odpadków 1 ząbek czosnku 100 g boczku wędzonego( w oryginale anchois) parmezan lub pecorino oliwa(...)będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, w tej samej wodzie, w której uprzednio gotowała się cime
Mia Cucina Sofietaniestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście(...)smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną. Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie pod garnkiem
Codziennik Kuchennymakaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa(...)Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 500 g mięsa cielęcego 1 duża cebula 1 jajko 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 1 kajzerka mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlać 1/2 litra wody, włożyć marchewkę i pietruszkę, zagotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć(...)pozostałą cebule i wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety podałam z makaronem razowym
magiczna kuchnia Kasiblogu w prawej kolumnie pojawi się nowa zakładka zatytułowana "Podstawy domowej kuchni", aby ułatwić Wam wyszukiwanie takich przepisów. Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych(...)mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli nie wybierzcie dobre (już zmielone) mięso w sklepie; można użyć oczywiście innych zestawień/rodzajów mięs Przygotowanie: Bułkę wkładamy
Słodkie okruszkimiędzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy ją, a później dodajemy czosnek i na małym ogniu lekko go smażymy, ale nie zarumieniamy. 3. Teraz dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z zalewą oraz drobniutko pokrojone śliwki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy przez(...)garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. 6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe Poleindycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości naczynia żaroodpornego, a nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało(...)gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się
Życie zamknięte w smakuPo świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie
Kuchnia Pełna Pasjiosób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie 4 lub 5 części(...)mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień poszła najprostsza pasta z fasoli i pieczarek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej białej fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego
Co na wege obiad?Dziś polecam Wam pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań(...)ciut więcej 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych Skworcu 4 ziela angielskie Skworcu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do smaku – czarny mielony pieprz + sól himalajska Skworcu Przygotowanie: Ważne! Całość smażymy i dusimy na mniejszym ogniu. I… próbujcie – przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań, ilość podana jest orientacyjnie. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy
Słodkie okruszkiOstatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i
Eli Gotowaniezmięknięcia. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, ziela angielskie i liść laurowy, oprószyłam solą i pieprzem. Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone(...)wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki
Kuchenne zapiski Edytyjedno z warzyw, które znajduje się w ścisłej 5tce moich ulubionych. Kocham ja pod każdą postacią - zapiekana, smażona, gotowana... Dzisiaj na talerzu króluje spaghetti, ale nie takie tradycyjne makaronowe, lecz z młodej cukinii. Smak delikatny, rozpływający się w ustach. A kolejnym plusem tego dania jest fakt, że można je łącznie z gotowaniem przygotować w góra 30 minut. Sezon na cukinię(...)sól, pieprz dodatkowo - pomidory, ogórek, miks sałat i oliwa do podania Przygotowanie: Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię
ChilliJemyinaczej niż zawsze. Ostatnio szał odchudzania, więc żeberka odeszły w odstawkę. Ale ja postanowiłam je trochę urozmaicić i wyszło to całkiem pysznie. Polecam do kaszy gryczanej, pęczaku a nawet makaronu! :) Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym SKŁADNIKI : 1,5 kg żeberek 1 duża cebula 3 kostki grzybowe 2 łyżki musztardy 1,5 łyżki śmietany 6 ziaren jałowca(...)kostki grzybowe, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec rozgnieciony i pieprz. Na patelni obsmażamy żeberka z obu stron i wkładamy do garnka z wodą. Na tłuszczu po żeberkach smażymy cebulę pokrojona w piórka. Gdy nam sie podsmaży wsypujemy 1 łyżkę maki i mieszamy. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i gotujemy. Do pustego słoika lub miseczki wkładamy musztardę
Zainspiruj się kuchniąDziś znów rosołek..ale tym razem inny...tzn .rosołek taki sam...ale dodatek inny..dziś zrobiłam mały eksperyment..usmażyłam naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki
Moje domowe kucharzenie