Pyszna potrawka z kurczaka, do której pasuje zarówno makaron, kasza jak i ziemniaki. Chyba ze 2 lata jak nie dłużej nie robiłam, a szkoda, że tak się przepis zapomniał, bo bardzo lubimy. Danie bardzo syte i smaczne, a co najważniejsze - posmakowało mojej Córci, aż miło było patrzeć jak je :) Tym razem podałam z kaszą kuskus, bo założenie tego obiadu było(...)przygotować na miejscu jeśli tylko mamy dostęp w pracy do kuchni, czyli czajnika i dobrze by było też mikrofali lub kuchenki ;) Możemy też przygotować bardziej dietetyczną wersję - zamiast kurczaka smażyć można go ugotować, dolać odrobinę wody, doprawić, rozpuścić serek i dalej postępować wg przepisu :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży brokuł 1 serek topiony ziołowy (100g
Kolorowy PrzepisownikPyszna, wegetariańska potrawa na lekki obiad albo ciepłą kolację. Podajemy z ryżem, ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Poza tym chciałabym polecić wszystkim czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny, lecz raczej mało popularny. Świerzy ciężko dostać, ja zaopatrzyłam się w paczuszkę suszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza(...)myjemy, oczyszczamy, większe przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję
e-PrzepisyKulinarneszklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Piątnica 1 łyżka czerwonej papryki Piątnica 1 łyżka przyprawy pomidory, czosnek , bazylia Piątnica olej do smażenia około 5 łyżek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne chilli w proszku według waszego smaku 3 ząbki czosnku posiekanego Wykonanie : W garnku o grubym dnie rozgrzać(...)było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu to danie powinno mieć gęstą konsystencję. Podawać z ryżem , tortillami a nawet jeśli ktoś chce można podać z makaronem też dobrze smakuje . Smacznego :) Dla zainteresowanych gdzie można kupić produkty http://piatnica.net
Sama słodycz i szczypta chilipodwójny filet z piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną(...)drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy posypać szczypiorkiem. Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami. Smacznego
Maminek kulinarnyChciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna Pasjizwykłego i podobno zdrowszy ze względu między innymi na związki siarki w nim zawarty. Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami. Sos niedźwiedzi z kopytkami kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 150 g pszennej mąki 1 jajo szczypta soli sos: pęczek czosnku niedźwiedziego 15 dag boczku wędzonego(...)Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek. Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi. Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę. Zagotuj sos. Zagęść
Gotuj Sam!gotowanie, ani chęci, ani sił nie mam. Taki obiadek był na weekendzie. Zostało mi trochę jarmużu, miałam trochę rukoli i tak powstało pesto, które wyszło pyszne. jedliśmy już z makaronem i tym razem z kuskusem, do tego kurczak podsmażony z marchewką i cebulką i danie wyszło pyszne :) Udanego dnia Wam życzę :) Składniki na pesto z jarmużu i rukoli: garść jarmużu(...)wymieszałam. Filety myjemy, kroimy na mniejsze porcje. Marchewki obrałam, starłam na tarce, cebule pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, wrzuciłam marchewkę i cebulę, następnie kurczaka. Smażyłam do momentu, aż kurczak był upieczony. Doprawiłam solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam kuskus z pesto, na to położyłam kurczaka i dodatkowo jarmuż i pomidorki
kruche babeczkijaja 1/2 łyżeczka soli 1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kwadrans aby odpoczęło. 2. Ciasto wałkujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy na prostokąty. Mozzarellę odcedzamy i najlepiej osuszamy ręcznikiem papierowym, aby pozbawić ją wilgoci. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy(...)ciągnąca. Nadzienie: 2 opakowania mozzarelli mini Dodatkowo: 1 rozmącone jajo do smarowania Sos pomidorowy: 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 duża cebula oliwa lub olej rzepakowy do smażenia sól pieprz świeża bazylia 1. Pomidory myjemy, a następnie zalewany wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się
Apetyczna babeczkabędzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków. Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej. Wersja dla mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych: Składniki: 30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego 4 średni pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku cukier do smaku garść świeżej bazylii Pulpety z indyka: 40 dkg piersi z indyka cebula garść natki(...)cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony. Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna
Magiczna kuchnia DariiProste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na
Kuchnia PokoleńDziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich
karmelowyrumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla wkładamy resztę masła, szklimy cebulkę, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Do zeszklonej dodajemy posiekane kurki i czosnek. Smażymy grzyby z cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy 2- 3 łyżki wazowe(...)przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Wlewamy tłustą śmietankę, wsypujemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy
Karo in the Kitchenkuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem. Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki 2 małe marchewki(...)drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut
Słodka Stronapieczarki w półplasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i przesmażamy ją do miękkości. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy do niej pieczarki. Całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Smażymy do momentu odparowania całego płynu. Po tym czasie na patelnię wlewamy szklankę buliony i zagotowujemy całość. Następnie wlewamy całą śmietankę, mieszamy i zagotowujemy sos. Dodajemy paprykę, cukier, gałkę muszkatołową, pietruszkę oraz(...)wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się na makaron penne i muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się
Cooking MonsterProste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 3 ziarna ziela angielskiego liść(...)miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu), przypraw. Utwórz kuleczki, smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnuszku rozgrzej śmietanę, dodaj pokrojone w malutkie kawałeczki sery, roztapiaj, mieszaj ciągle. Gdy sos ładnie się połączy dodaj pulpeciki, duś chwilę. Smacznego
Zasmakuj Kuchni