makaron smażony - 5576 przepisów (strona:277/372)

Pesto alla genovese 223

morskie, bo jego spożywanie zapobiegało szkorbutowi. Dziś, kiedy choroba ta praktycznie nie występuje, możemy cieszyć się pesto wyłącznie ze względu na jego niesamowity smak. Pesto podaje się do chleba, makaronu i sałat. Nie należy go podgrzewać, bo w wysokiej temperaturze bazylia może nabrać gorzkiego posmaku. Do zrobienia pesto najlepiej użyć bazylii rosnącej w gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej aromatyczna(...)zblendować (sposób na miarę naszych czasów). Jeśli nie chcecie wydawać pieniędzy na absurdalnie drogie orzeszki pinii, użyjcie tańszych orzeszków ziemnych. Pamiętajcie tylko, by wybrać te prażone, a nie smażone na tłuszczu i solone. Sprawdzą się też migdały, a nawet pestki słonecznika. Bazylia - do pesto użyjcie tej rosnącej w gruncie Pełnoziarniste spaghetti z pesto

W SMAK
Kurczak Cacciatore 276

miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną  i osuszoną pierś kurczaka pokroić na duże kawałki(podwójną dużą pierś pokroiłam na 6 kawałków), natrzeć lekko solą(...)konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności

Kuchnia Prezydentowej
Delikatny indyk duszony z cukinią 139

sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z  marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Cukinię umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki. Cebulę natomiast pokroić w piórka.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażać przez kilka minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać(...)koniec dodać ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Skropić na koniec sokiem z cytryny. Danie świetnie smakuje z ryżem, ale opcja z kaszą czy makaronem może być Smacznego! 🌸 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Kurczak w sosie pomarańczowym- Orange chicken 325

dodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam w trzech częściach). Kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach kuchennych. Składniki na sos: 250 ml soku pomarańczowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki winnego octu pół łyżeczki(...)koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie. Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami. Smacznego

Smaki Edyty
CURRY RYBNE 127

danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty(...)pasty warzywnej curry Rolnik 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka wrzątku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia ryż Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Imbir obieramy ze skóry, ścieramy na tarce i dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Fasola Gigantes Plaki 160

miękka – odcedzić i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dorzucić marchewkę – smażyć kilka minut. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kawałki, listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić octem winnym (około 2 łyżki), dolać ok. 300 ml wody(...)dużo sosu). Fasola Gigantes Plaki może być podawana na ciepło lub zimno – posypana pokruszoną fetą i świeżą kolendrą, skropiona dobrą oliwą. I macie Grecję w domu :) Podobne przepisy Makaron z owocami morza Makaron z klopsikami w sosie włoskim Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... .yuzo_related_post img{width:180px

Pociąg Do Kuchni
Musaka 217

jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii,  2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny(...)przejść aromatem przypraw. Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem dwie cebule posiekane w drobną kostkę oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Całość smażyłem przez 2 minuty, po tym czasie na patelnię dodałem zmielone mięso wołowe. Przyprawiłem solą i mielonym białym pieprzem. Następnie dodałem łyżeczkę mielonego cynamonu, łyżkę miodu, sok z całej cytryny i cztery

Wyprawy kulinarne
Lazania z mięsem mielonym 178

SKŁADNIKI: Mięso mielone: 1/2 kilograma mięsa mielonego opakowanie  plastrów lazanii 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 40 dag sera żółtego świeża lub suszona bazylia olej do smażenia Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 mleka szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz WYKONANIE  Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy(...)dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia  na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia  warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser. Danie

W kuchennym oknie Ewy
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 169

podstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały być w niedzielę dla gości, ale gościom dziecko zachorowało; miały być zawijane w liście kapusty ale kapusta mi zmarniała; pozostały(...)cebulka + pieprz + sól  - u mnie pieczarek kilo - kasza jaglana (szklanka)  - fasola czerwona (w puszce bo miało być szybko - niezbyt to zdrowe ale nie przesadzajmy ;))  - olej do smażenia + mąka do obtaczania (też niezdrowe ale jak  wyżej) ZACZYNAMY  od wstawienia kaszy. I tutaj od razu na początek ciocia dobra rada - jak ugotować kaszę gryczaną, żeby

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 243

zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)więcej jeśli lubisz pikantne sosy 1-2 łyżki masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu

karmelowy
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 195

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki

Kuchnia Pełna Pasji
Morszczuk w sosie kokosowym 140

sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie"  Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka 1 puszka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru(...)kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy  na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje.  Rybę smażymy i dodajemy do sosu lub też można ją ugotować dodając do sosu z mleczka kokosowego. Ja wolę rybę usmażyć oddzielnie, a dopiero na końcu połączyć z sosem

Bon appetit mon amie
Rozgrzewający gulasz 1400

koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i również podsmażamy, ale tylko chwilę, do momentu, gdy zrobi się(...)przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły koc i zimno mi nie straszne, a jestem okropnym zmarzluchem. P. - Kiedy obiad

Ratunku obiad
Polędwica wieprzowa z sosem z kaparów 130

bardzo specyficzny smak i aromat. 2 łyżki kaparów w sosie to przysłowiowa kropka nad “i”. Lubicie kapary? Używam te drobne i te duże. Najczęściej do tapenady lub makaronu putanesca . Nadają potrawom fajny smak. Do wieprzowiny idealne! Polędwica wieprzowa Składniki: na 4 porcje 600 g wieprzowej polędwicy 3 ząbki czosnku gałązka świeżego romarynu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny(...)minut w zależności od grubości polędwicy. Wyjmij mięso z piekarnika i owiń w aluminiową folię. Odłóż na 10 minut. Wrzuć kapary na patelnię, na której smażyła się polędwica. Wlej ocet balsamiczny i mięsny bulion. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Pokrój polędwicę i polej sosem. Ważne jest aby nie przesmażyć

codojedzenia