Najsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze(...)małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze pół minuty ciągle mieszając. Na patelni roztapiamy resztę masła. Grzyby drobno pokrojone wrzucamy na patelnię do cebuli i smażymy na większym ogniu kilka minut. Po ok 5 - 10 minutach, kiedy grzyby całkowicie się rozmrożą i podsmażą dolewamy śmietankę. Chwilę mieszamy i dusimy na małym ogniu, do zagotowania się śmietanki. Jeśli
Naturalna Kuchniawłoski sos pomidorowy przygotowany na oliwie z oliwek. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Z poniższego przepisu wychodzi około 6 szklanek sosu pomidorowego. Możecie go zużywać do dań z makaronu, możecie go zamrozić, zamknąć w słoikach. Ponieważ jest to sos z pomidorów w puszce, które są dostępne o każdej porze roku, nie bawię się w pasteryzowanie i długie przechowywanie(...)mielenia mięsa z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach. 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia przez kilka minut (do zeszklenia). Wrzucić marchewkę oraz seler naciowy i smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Moja DelicjaOrzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior(...)grubych oczkach ręcznie lub za pomocą kuchennego robota. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle i oliwie. Dodaj bazylię i pokrojoną w kostkę cukinię i kalafior. Smaż przez 5 minuty. Kalafior i cukinia powinny być miękkie ale al dente. Oczyść brukselkę, przekrój na pół i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do orzo
codojedzeniawysuszone, czego strasznie nie lubię. Idealnie sprawdzi się na dietetyczny obiad lub jako składnik wszelkich sałatek. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i pasuje niemal do wszystkiego. Tym razem kurczaka podałam z makaronem ( Bio Natura ) i konfiturą z żurawiny. Pychota! Jestem też ciekawa na Wasze ulubione i sprawdzone sposoby - dotyczące soczystych piersi z kurczaka. Podzielicie się nimi? 500g piersi z kurczaka(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem. Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień odrobinkę zmniejszyć i odczekać 25-30 minut. (Uwaga, to bardzo ważne: w tym czasie nie można
Di gotujepodobny sposób usmaż boczniaki (przed obróbką termiczną możesz je podzielić na mniejsze kawałki). Por pokrój na 5 mm plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i wrzuć pora. Smaż z obu stron przez 1 minutę. Następnie w 50 ml wrzątku rozrób bulion z warzyw i zalej nim pora. Duś aż cały płyn wyparuje. Ryż wyłóż na talerz, ułóż nań usmażone(...)żaden zadeklarowany mięsożerca. Przyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory . Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie
Food Squarepyszną propozycję na szybki obiad , klopsiki w sosie śmietankowym, a jak szybko to wiadomo obiad z makaronem. Przyrządzić klopsiki to żaden problem… Małe mięsne kulki można obtoczyć w mące i podsmażyć. Można rówież od razu wrzucić do sosu. Proponuję dzisiaj sos śmietankowy z jarzynką, idealny do spaghetti. Klopsiki Składniki: 4 porcje 400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe 1 ząbek(...)mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez
codojedzeniaczasie wyjmujemy i obsmażamy na patelni ,na delikatnie złoty kolor ( mogą być w środku surowe , nie szkodzi i tak będziemy je dusić ) . Brokuła dzielimy na małe różyczki , blanszujemy ( smażymy ) na rozgrzanym maśle, przez niecałą minutę ,żeby zachował soczysty ,zielony, kolor . Zdejmujemy z patelni na talerz, odstawiamy . W średnio głębokim garnku , układamy kilka plasterków masła , wyciśnięty, praską ,czosnek(...)zasadzie można podawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gdyby sos był zbyt rzadki , można go dogęścić dodając kolejne kawałki serka topionego . Pyszne danie , szczególnie z makaronem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! 400 × 267 Post Klopsiki z indyka , nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySkładniki: wątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2
W Mojej Kuchni Lubięoctu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki(...)pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie aromaty się przenikną i podajemy. Smacznego
Kolizje Smakówwarzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli. Jak lubicie bakłażana to na pewno ta pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta z bakłażana i pomidorów Składniki: 3 fioletowe bakłażany (u mnie zwykłe(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. 3. Szalotki/cebulę podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać czosnek, wymieszać i smażyć około minuty. Dodać pomidory, posolić i dusić około 30 minut. Pod koniec dodać odrobinę octu balsamicznego i doprawić (pieprz, papryka/chilli) 4. Z upieczonych bakłażanów wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem
UgotujmyTo.plktórego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. . Ponieważ wcześniej już kupiłam cannelloni, postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Przepis wzięłam częściowo z małej broszury o makaronach ale większość postanowiłam zrobić sama. Nie przepadam za szpinakiem, ale to danie wyszło mi naprawdę dobre i po raz drugi w życiu zajadałam się szpinakiem. Składniki na dwie porcje(...)łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA, szpinak podsmażać ok 10 minut na małym ogniu często mieszając, dodać 2 łyżki śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Po zakończeniu smażenia szpinaku, 4 łyżki szpinaku odłożyć na sos i wymieszać je z resztą śmietany która nam została. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 4 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA . Jeżeli nie musimy
Na słodko lub wytrawnieMuszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3
Moja Galeria SmakuPodaję przepis Kochani, na coś prostego, czym ugościcie Waszych gości, na coś co można przygotować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli
Z Kuchni Do KuchniKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna Pasjismaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello to grzyb o kilkunastocentymetrowej(...)nacieramy delikatnie oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdego z kapeluszy wlewamy po łyżce miodu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Usmażoną cebulkę przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie. Ser kozi kroimy w plastry i również kładziemy na pieczarkę. Na sam koniec
W mojej holenderskiej kuchni