makaron smażony - 5576 przepisów (strona:278/372)

Sos grzybowy 196

człowiek miło i pożytecznie spędza czas. Dziś pokaże Wam bardzo prosty przepis na sos grzybowy. Możecie go zrobić więcej i kilka dni przechowywać w lodówce. Potem dodawać do makaronów, sosów, placków, jajecznicy.., tak naprawdę na co macie ochotę i do jakiego Waszego dania pasują. My uwielbiamy sezonowy prosty i tani obiad: młode ziemniaczki z koperkiem i domowy sos grzybowy przygotowany(...)prawdziwki 2 podgrzybki 2 średnie cebule sól, pieprz, lubczyk masło klarowane Wykonanie: Grzyby czyścimy, kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym klarowanym maśle smażymy grzyby, po chwili oddajemy cebulę, przyprawiamy. Dusimy do 10-12 minut. Przekładamy do słoiczków. Jeśli chcecie możecie na koniec dodać śmietankę, ale nie jest to konieczne w tym przepisie. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kurczaka w curry z kuskus 185

sałatki wykorzystamy dosłownie kilka składników, z których większość z nich powinniście mieć w domu. Jednak na początek kilka słów o kuskus - uznawany jest za kaszę, jednak chyba bardziej przypomina makaron. Otrzymywany jest z twardej pszenicy. Kuskus nie jest w naszym kraju zbyt często spotykany na naszych stołach, na szczęście trend ten się zmienia i coraz więcej osób stosuje go jako(...)więcej niż kuskus. Od czasu do czasu kaszę mieszamy widelcem, aby ziarenka nam się nie skleiły. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , curry i smażymy na odrobinie oleju kokosowego . Szczypiorek z cebulką drobno siekamy, mieszamy z kuskus i usmażonym kurczakiem. Sałatkę dekorujemy pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki. Smacznego! Post Sałatka z kurczaka w curry z kuskus pojawił się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 294

uzyskania 4 połówek – jeśli nie, korzystamy z drugiego pojemnika. Wrzucamy pojemniki z powstałymi bułkami na 30 min do zamrażarki. 2. KONFITURA Z CEBULI (15 min) Podczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie(...)misce, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu oraz musztardy, NIE SOLIMY. Formujemy burgery (ok. 1,5 cm grubości i średnicy nieco większej niż makaronowe bułki, gdyż burgery skurczą się w trakcie smażenia) i wyciskamy w ich środku małe zagłębienie, które spowoduje, że po usmażeniu będą jednakowo szerokie w każdym miejscu. Gotowe burgery smażymy bez tłuszczu, na mocno rozgrzanej teflonowej patelni

Nerds Kitchen
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 183

jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera. W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie(...)sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań -  fritto misto . Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie  griva .  Tapulone  to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako

Z Kuchni Do Kuchni
Powrót do źródeł w kuchni 233

kuchni molekularnej, w której składniki spożywcze poddawane są eksperymentom fizyko – chemicznym, w warunkach bardziej laboratoryjnych, niż kuchennych. Przykładem potraw uzyskiwanych w wyniku takich eksperymentów jest: kawior o smaku pomarańczy, makaron wyglądający jak bita śmietana, oliwki w kapsułkach, lody o smaku jajecznicy czy stek z łososia w formie ptasiego mleczka. Za twórcę tego odejścia od tradycyjnie pojmowanej kuchni uważa się brytyjskiego(...)Polak, stosował w swoim życiu jakąś dietę mającą na celu zachowanie dobrej formy. Wśród tych osób przeważają ludzie młodzi, często wykształceni. Dzięki zmieniającej się świadomości społecznej, coraz częściej tłuste, smażone mięsa czy ryby zastępuje się delikatnymi, lekkimi potrawami gotowanymi w opakowaniach próżniowych oraz na parze. Kuchnia XXI wieku W ostatnim czasie wykorzystanie bogactwa i różnorodności naszej rodzimej kuchni oraz dostosowanie

Kuchcik gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 556

Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa ziemniaczana z parówkami 553

Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na

Kuchnia Pełna Pasji
Porosołowa patelnia 121

Jeśli zostanie Wam rosół i makaron nie wyrzucajcie go, zróbcie takie szybkie danie jakim jest porosołowa patelnia. Dzięki sklepowi Gustus dostałam do przetestowania patelnię niemieckiej firmy WOOL z kolekcji Szafir. Muszę przyznać, że choć wiele osób może odstraszyć cena to przyznam, że jest jej warta. Bo tak szczerze zadajcie sobie pytanie co ile czasu wymieniacie stare patelnie na nowe ? Może(...)pokrywkę, rączka się nie nagrzewa przy normalnym użytkowaniu, patelnię można stosować w piekarniku ale tu już należy uważać bo rączka się nagrzeje. Dodatkowym atutem patelni jest to, że można smażyć na niej bez dodania tłuszczu i można upiec nawet ciasto. A teraz kilka ważnych informacji o produkcie : - stosowanie : kuchenka indukcyjna, gazowa, elektryczna, ceramiczna - patelnia posiada powlokę " non stick

Ewa w kuchni
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 145

akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej(...)jęczmienna) Przygotowanie: Fasolę moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy ją w tej samej wodzie przez ok. 40 minut. N a rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy mięso mielone i podsmażamy całość ok. 10 minut. N astępnie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pokrojoną

bistro mama
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 166

całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka(...)wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia. 3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście i zmniejszyć ogień. Dodać całą zawartość woka i gotować

DefinicjaSmaku
Przepis na tortille pszenno-kukurydziane, gotowanie na rynku Manufaktury i X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi :) 157

swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian  ugotował gazpacho. Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie ponad 50 porcji i nie udało(...)skosztować naszą tortillę, daj znać proszę w komentarzu! Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;)  Przygotowanie tortilli wymaga trochę pracy i jest dosyć czasochłonne, bo każda musi się parę minut smażyć, ale za to mamy domowe tortille, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów :) Można od razu przygotować ich więcej, ponieważ spokojnie mogą trochę poleżeć i się nie popsują - później wystarczy

Kraina Tysiąca Smaków
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 157

 Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kaszy.  Powstają one z reguły bardzo spontanicznie z tego, co mam akurat ugotowane w nadmiarze:) Tym razem była to

Walijskie Pichcenie
Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans 187

łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe in English Polędwiczka w tajskim sosie(...)trzcinowy do smaku Do podania: garść posiekanych listków kolendry 1 czerwone chili, posiekane 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych kawałki limonki Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wmieszaj kolendrę, chilli, po czym dodaj bulion, mleko kokosowe, masło

karmelowy
SOS KURKOWY 161

KURKOWY Przepyszny Sos Kurkowy ze śmietanką i świeżą natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek, mięsa, kasz czy makaronu. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami albo - w mojej ulubionej wersji - z polędwiczkami. Sezon na kurki w pełni, zatem nie zwlekajcie i koniecznie go przygotujcie!:) SKŁADNIKI: 500 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)bieżącą wodą. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę. Dorzuć kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty . Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 164

łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie(...)dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata