ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 średnia cebula 80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz masło + smażona na maśle cebula do podania przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli(...)maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką
Stare GaryDziś będzie przepis na steki z tuńczyka. Danie,które wymaga minimum składników i minimum czasu na przygotowanie. Smakuje wyśmienicie i naprawdę warto spróbować. Tuńczyk jest rybą
kuchnia doskiSałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko(...)minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką. Chwilę razem poddusić, na sam koniec dodać masło i doprawić solą i pieprzem. Klopsiki podałam z makaronem razowym. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasiopłatka, a następnie pięknie pachnącej suszonymi grzybami zupy. Można podawać ze śmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu. Składniki: 3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu(...)gotowania. Ugotowany wywar odcedzić. Namoczone grzyby odcedzić, dobrze oczyścić i wypłukać. Pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając
talerz przyjemnościczubata łyżeczka) koncentratu pomidorowego 15 g mąki pszennej ok. 180 ml wody 1 łyżka oleju sól ew. łyżka mleka Przygotowanie: 1. Zmieloną/pokrojoną pierś z kurczaka solimy i smażymy na łyżce oleju. 2. Usmażoną pierś (nie musi być całkiem gotowa) zalewamy wodą (na początku można dać trochę mniej a później w razie potrzeby dolać) 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy(...)gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą lekko ponad poziom kaszy) (Można też zjeść z makaronem) Kaloryczność: 1 porcja (zdjęcie): ok. 470 kcal Smacznego
Malowane smakiemCóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już
Even Better Foodkalafior - 1 brokuł - garnek z wodą, ocet - sól - masło 200 g - pół szklanki bułki tartej Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie. Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej. Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar. Wodę dobrze posól . Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł . Przykryj i gotuj(...)wrzuć umyty i podzielony kalafior . Gotuj ok. 10 minut , po czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa. Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach
Pasje JolkiPrzepisów na zapiekanki są tysiące! Większość z nich robiona jest z makaronem + dodatkowe składniki. Większość ma też umieszczane składniki w kolejności - warstwowo, ja postanowiłam pokombinować dziś z ryżem , a wszystkie składniki wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec. Wyszło bardzo smacznie :-) powiem nieskromnie.... Składniki: 400g mięsa mielonego 2 woreczki ryżu kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych(...)pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać, posypać na wierzchu startym
Walijskie PichceniePolskie zupy są dla Miśków, makarony dla Miśki małej, a curry to moje ulubione dania. W każdym tygodniu u nas to wygląda podobnie: zupa, makaron, kasza, ryż, kluchy, a pozostałe to dania typu „co znajdę w ogrodzie/spiżarni z tego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry(...)Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju roślinnego, dodaj marchew i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj
greenscarfmyjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia dodajemy pieczarki, wyciśnięty czosnek i koperek. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, łyżkę masła i posiekany estragon, przed podaniem dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Nasze szparagi(...)masła. Pamiętajcie żeby dłużej bo około 5-6 min gotować szparagi grubsze, a tym cieniutkim nawet 3-4 min powinny wystarczyć. Wkładamy szparagi do wody zawsze pionowo, trochę jak makaron a z czasem zanurzamy, wynika to z faktu, że główki gotują się o wiele szybciej niż dolne części szparagów. Risotto serwujemy ze szparagami na wierzchu, możecie zawsze główki zostawić
Kuba Gotujewersja jest daniem lekkim, zdrowym i niskokalorycznym. W dodatku prostym i szybkim w wykonaniu. Bardzo dobrze smakuje zjedzony sam, ale może być też świetnym dodatkiem do dań mięsnych zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo", która mnie zachwyciła i z pewnością nie skończę na przygotowaniu tego jednego przepisu. Na podstawie "Warzywo" Dominiki Wójciak(...)niego pokrojoną drobno białą część dymki oraz przyprawy (kurkumę i garam masalę). Gdy przyprawy zaczną pachnieć wrzucamy rozdrobnionego kalafiora. Doprawiamy solą do smaku i odrobiną pieprzu. Smażymy około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy kuskus jest już gotowy dodajemy posiekaną zieloną część dymki oraz posypujemy posiekaną kolendrą. Pycha
Simple Dishpoczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny(...)mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa na złoty kolor, dodajemy obraną i pokrojoną cebule i smażymy, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli
Rozpustne gotowanieoczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i pokroić na jak najcieńsze plasterki . Pokrojone(...)żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPołączenie kilku podstawowych składników przyczyniło się do powstania smacznej sałatki świątecznej. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie tortellini z szynką prosciutto 1 opakowanie groszku
Kuchnia w czekoladzie