makaron smażony - 5576 przepisów (strona:271/372)

Steki z tuńczyka 135

Dziś będzie przepis na steki z tuńczyka. Danie,które wymaga minimum składników i minimum czasu na przygotowanie. Smakuje wyśmienicie i naprawdę warto spróbować. Tuńczyk jest rybą

kuchnia doski
Sałatka z ziemniakami i cebulką 377

Sałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek

Kuchnia Pełna Pasji
Klopsiki w sosie pomidorowym 100

Składniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.  Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko(...)minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką. Chwilę razem poddusić, na sam koniec dodać masło i doprawić solą i pieprzem.   Klopsiki podałam z makaronem razowym. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Zupa grzybowa 139

opłatka, a następnie pięknie pachnącej suszonymi grzybami zupy. Można podawać ze śmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu.  Składniki:  3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu(...)gotowania. Ugotowany wywar odcedzić. Namoczone grzyby odcedzić, dobrze oczyścić i wypłukać. Pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając

talerz przyjemności
Kasza z pomidorowym sosem z piersi kurczaka (porcja - ok. 470 kcal) 196

czubata łyżeczka) koncentratu pomidorowego 15 g mąki pszennej ok. 180 ml wody 1 łyżka oleju sól ew. łyżka mleka Przygotowanie: 1. Zmieloną/pokrojoną pierś z kurczaka solimy i smażymy na łyżce oleju. 2. Usmażoną pierś (nie musi być całkiem gotowa) zalewamy wodą (na początku można dać trochę mniej a później w razie potrzeby dolać) 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy(...)gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą lekko ponad poziom kaszy)  (Można też zjeść z makaronem) Kaloryczność:  1 porcja (zdjęcie): ok. 470 kcal    Smacznego

Malowane smakiem
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 147

Cóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już

Even Better Food
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 121

kalafior - 1 brokuł - garnek z wodą, ocet  - sól - masło 200 g - pół szklanki bułki tartej Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie. Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej. Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar. Wodę dobrze posól . Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł . Przykryj i gotuj(...)wrzuć umyty i podzielony kalafior . Gotuj ok. 10 minut , po czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa. Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach

Pasje Jolki
ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO 387

Przepisów na zapiekanki są tysiące! Większość z nich robiona jest z makaronem + dodatkowe składniki. Większość ma też umieszczane składniki w kolejności - warstwowo, ja postanowiłam pokombinować dziś z ryżem , a  wszystkie składniki wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec.  Wyszło bardzo smacznie :-) powiem nieskromnie.... Składniki: 400g  mięsa mielonego  2 woreczki ryżu  kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych(...)pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać, posypać na wierzchu startym

Walijskie Pichcenie
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 143

Polskie zupy są dla Miśków, makarony dla Miśki małej, a curry to moje ulubione dania. W każdym tygodniu u nas to wygląda podobnie: zupa, makaron, kasza, ryż, kluchy, a pozostałe to dania typu „co znajdę w ogrodzie/spiżarni z tego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry(...)Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju roślinnego, dodaj marchew i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj

greenscarf
Risotto z pieczarkami i szparagami 158

myjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia dodajemy pieczarki, wyciśnięty czosnek i koperek. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, łyżkę masła i posiekany estragon, przed podaniem dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Nasze szparagi(...)masła. Pamiętajcie żeby dłużej bo około 5-6 min gotować szparagi grubsze, a tym cieniutkim nawet 3-4 min powinny wystarczyć. Wkładamy szparagi do wody zawsze pionowo, trochę jak makaron a z czasem zanurzamy, wynika to z faktu, że główki gotują się o wiele szybciej niż dolne części szparagów. Risotto serwujemy ze szparagami na wierzchu, możecie zawsze główki zostawić

Kuba Gotuje
Kuskus z kalafiora 188

wersja jest daniem lekkim, zdrowym i niskokalorycznym. W dodatku prostym i szybkim w wykonaniu. Bardzo dobrze smakuje zjedzony sam, ale może być też świetnym dodatkiem do dań mięsnych zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo", która mnie zachwyciła i z pewnością nie skończę na przygotowaniu tego jednego przepisu.   Na podstawie "Warzywo" Dominiki Wójciak(...)niego pokrojoną drobno białą część dymki oraz przyprawy (kurkumę i garam masalę). Gdy przyprawy zaczną pachnieć wrzucamy rozdrobnionego kalafiora. Doprawiamy solą do smaku i odrobiną pieprzu. Smażymy około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy kuskus jest już gotowy dodajemy posiekaną zieloną część dymki oraz posypujemy posiekaną kolendrą. Pycha

Simple Dish
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 154

poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny(...)mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju      Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa na złoty kolor, dodajemy obraną i pokrojoną cebule i smażymy, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli

Rozpustne gotowanie
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 190

oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego  3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki .  Pokrojone(...)żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem, tortellini i czerwoną fasolą 375

Połączenie kilku podstawowych składników przyczyniło się do powstania smacznej sałatki świątecznej.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie tortellini z szynką prosciutto 1 opakowanie groszku

Kuchnia w czekoladzie
Boeuf Strogonow (Stroganow) 152

pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu(...)patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Ja połowę porcji zamroziłam (bez zagęszczania sosu). Podana w przepisie mąka i śmietana do sosu przewidziana jest na całą porcję mięsa. *Historyjka jest fikcyjna, ale przepis pochodzi naprawdę

Posadzone i zjedzone
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 151

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym?  Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (całych, bez skóry) 2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)  tymianek gałka muszkatołowa czosnek granulowany sól, pieprz ziołowy i naturalny cukier (odrobinka) olej rzepakowy do smażenia (polecam z pierwszego tłoczenia z Olejowego Raju ) Wierzch: 100g żółtego sera  Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić

Di gotuje
Tarteletki z kurkami, tymiankiem i parmezanem 132

Uwielbiam grzyby! A kurki po prostu kocham - zwłaszcza w śmietanowym sosie z makaronem i odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5-10 minut. Ciasto nie powinno się przyrumienić! Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć 10-15 minut. Zalać śmietaną, posolić, popieprzyć. Dodać łyżkę startego parmezanu i łyżeczkę listków tymianku. Gotować razem 3-5 minut na wolnym ogdniu. Sosem napełniać tarteletki. Na wierzchu ułożyć

Kulinarne Inspiracje
Zupa a’la strogonoff 287

dodatkowy plus, że przygotowuje się ją znacznie szybciej przez zmianę mięsa. Można jeść ją z bułką, ale dzieciom dużo bardziej smakowała z dodatkiem makaronu. Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula(...)czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, paprykę oraz pieczarki. Mięso usmażyć na złoto na oleju, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody. Wrzucić do garnka. Na patelni, na której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować

dom-agi.pl