makaron smażony - 5576 przepisów (strona:262/372)

Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 149

dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały(...)balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra w proszku garść listków bazylii sól, pieprz, cukier do smaku Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, papryczkę w plasterki i smażymy wszystko na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Uważamy, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, w którym są zanurzone i gotujemy często mieszając, aż pomidory rozpadną się

Zawsze głodna!
Muszle zapiekane z salami i mozzarellą 146

Muszle makaronowe nadziewane salami, pomidorami, zapiekane z mozzarellą.  Składniki na 2 porcje: Przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku   16 szt muszli makaronowych 50 g plasterków

Moja Galeria Smaku
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 195

Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.  Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...  A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki(...)nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie. Grzyby kroimy - kapelusze i nóżki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, aż do uzyskania przezroczystości, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy parę minut do redukcji płynu. Dodajemy resztę masła i olej, rozgrzewamy i dodajemy posiekane grzyby. Gotujemy ok 7 min na dość dużym

Atlas Smaków
Lasagne w wersji FIT 363

Przedstawiam kolejny przepis dla dbających o linię- lasagne! Uwielbiam lasagne ale ze względu na jej kaloryczność robiłam ją rzadko. Wersja z naleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie!     Lasagne w wersji fit   Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku(...)Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą.  Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni.  Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy

paapilotkaa
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 303

przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista to dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.  Podczas smażenia - grzyby przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu(...)wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy. Przygotowaną masę powoli wlać do zupy i jeszcze kilka minut gotować. Zupę z czarnych łebków podawać z makaronem i pokrojoną zieloną pietruszką

Ugotować
szpinak z cebulką,szynka i czosnkiem 88

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szpinak-z-cebulkaszynka-i-czosnkiem.html SKŁADNIKI: 1 torebka szpinaku 2-3 cebule 2-4 ząbki czosnku, olej do smażenia, do smaku pieprz czarny mielony Sól,estragon parę plasterków szynki pokrojonej w paseczki   lub bez szynki(...)WYKONANIE. ..Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę . MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA                                    SKŁADNIKI ...opakowanie makaronu ,woda ,sól

w mojej kuchni
Gulasz wołowy 183

Gulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem. Składniki * ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k * 4 cebule * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego * 3 łyżki oleju * 1 czubata łyżka masła estragon Skworcu przyprawa do wołowiny - mąka pszenna graham 1850 Młyn Kopytowa Etapy przygotowania Mięso umyć, pokroić(...)dość dużą kostkę lub paski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki - objętościowo cebuli powinno być m/w tyle co mięsa. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie - nie kłaść naraz zbyt dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy

Z Kuchni Do Kuchni
Sajgonki 202

kostkę. Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki(...)płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę stołową farszu i zawijamy sajgonki podobnie jak to się robi z krokietami. (patrz: => Jak zawijać sajgonki? ) Podobnie postępujemy z resztą płatów. Sajgonki smażymy w dość głębokim oleju z obu stron do zrumienienia. Podajemy ze słodkim sosem chili , sosem sojowym lub innym ulubionym. Moje posty

Słodka Strona
Risotto truskawkowe z kurczakiem 132

Kolejna wariacja na temat truskawek. Bardzo lubimy połączenie owoców i mięsa, a jeszcze bardziej jak uczestniczą w nich makaron lub ryż. No i stało się :P Pysznie wyszło, ryż jak zwykle nie rozczarował...truskawki z naszej działki, pyszne, zdrowe, nie pryskane...słodkie <3 Kurczak nie wiadomo gdzie biegał...ale dobiegł na czas :P  Składniki 300 g ryżu arborio(...)łyżeczka rozmarynu 1 łyżka brązowego cukru 600-700 ml rosołu drobiowego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier

R'n'G Kitchen
Panierowane kluseczki z kaszy manny 539

Dawno temu taką kluski z kaszy przygotowywała moja Mama. Bez panierowania "robiły" za makaron do rosołu. Lubiłam je zajadać, ale z czasem zupełnie o nich zapomniałam. Przypomniałam sobie dopiero przeglądając ostatnio książkę Siostry Marii, którą otrzymałam w prezencie. Olusiowi jednak nie przypadły do gustu takie "bez niczego", więc według wskazówek zamieszczonych w przepisie obtoczyłam w jajku, bułce i usmażyłam(...)pogardziłam ;) Składniki: Na ok 30 sztuk: 750ml wody 1/3 łyżeczki soli 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej Ponadto: 1 małe jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia cukier kryształ do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Odmierzoną ilość wody delikatnie solimy i zagotowujemy. Kaszę zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Wlewamy ją na gotującą się wodę mieszając aż do ponownego zagotowania

Kuchnia w czekoladzie
Łazanki z kapustą i grzybami 204

prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda ok 2 szklanek 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól majeranek olej rzepakowy 250 g makaronu łazanki Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc. Wodę w której moczyły się grzyby wylać, grzyby zalać drugą wodą i ugotować. Grzybki osączyć(...)razy. Następnie przepłukaną kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Chwilę razem smażyć. Potem wlać wodę oraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy). Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe

Monia miesza i gotuje
Canneloni w sosie pomidorowym 178

Bardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml(...)suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" suszona bazylia 7 dag sera grana padano  W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekana cebulkę. Dodać posiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy wedle uznania. Gdy mięso ostygnie wymieszać ze startym serem.Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem, układać

Smakołyki Asi
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3079

Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku(...)bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy

Słodka Strona
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 190

roku obrodził u nas szpinak, który bardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe(...)ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania