Taka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiłykowate i nie nadają się do zmiksowania, można na nich zrobić wywar, szparagi kroimy na 3 cm kawałki 2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą(...)połączą się z oliwą 6. Farsz - ser kozi mieszamy z pieprzem i listkami świeżego tymianku, nie solimy 7. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy bardzo cienko, ja używam maszynki do makaronu, potrzebujemy pas o szerokości ok 5 cm, nakładamy małą łyżeczkę farszu w odległościach ok 1 cm od siebie, farsz układamy mniej więcej do połowy długości pasa, następnie smarujemy ciasto
Słodki Kompromisketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól do smaku 125g sera mozzarella 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kartonik przecieru pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera(...)aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami. Artykuł Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliinastępnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu aż uzyska nieco koloru i wtedy dorzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy wszystko do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy zioła i chwilę smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość(...)minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy. Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie. To bardzo sycące i treściwe danie idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie
Cooking Monsterjest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną. Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie: podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce(...)szynki Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy go mieszając. W trakcie smażenia szpinak puszcza dużo wody, smażymy do momentu, kiedy woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pysznie komponuje się z jajkiem sadzonym
Walijskie Pichcenietrzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni(...)wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikGulasz to narodowe danie węgierskie, stworzone przez tamtejszych pasterzy bydła zwanych gulyás- stąd też pochodzi nazwa tego dania . Początkowo składało się z mięsa i cebuli smażonych na słoninie, jednak, gdy w XVI wieku do Europy przywędrowała papryka- stała się nieodłącznym składnikiem gulaszu. Obecnie, nie tylko na Węgrzech, to danie ma wiele postaci. Różnią się nie tylko dodatkami, ale rodzajem mięsa(...)długo, w kociołku nad żywym ogniem- koniecznie spróbujcie, jeśli nadarzy się Wam okazja! W domowych warunkach oczywiście też można przygotować prawdziwą gulaszową ucztę. Pasuje dosłownie do wszystkiego, do kaszy, makaronu, ziemniaków i oczywiście placków ziemniaczanych. Tę ostatnią wersję rekomenduję szczególnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gulasz, który najchętniej pożera moja rodzina ;-) Czytaj więcej
PichceniomaniaSzybkie danie z wieprzowiny podane np.z ryżem ,makaronem lub z paprykowymi kopytkami i z buraczkami.To taki mix polskich , tradycyjnych smaków. 0.5 kg.łopatki wieprzowej kostka 250 ml. bulionu bulionu warzywnego 1 butelka piwa Kozel 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarnka pieprzu czarnego 2 cebule kostka 3 ząbki czosnku posiekanego 2 liście laurowe Sól Olej ********************************* Pieprz(...)ziele angielskie utłuc w moździerzu.W rondlu rozgrzać dobrze olej,podsmażyć cebulę,a potem dodać czosnek.Kiedy czosnek wyda cudowną won dodać mięso pokrojone w dużą kostkę i smażyć 2-3 minuty.Wlewamy piwo i dodajemy przyprawy z moździerza i liście dusimy chwilę mieszając.Następnie dolewamy połowę bulionu.Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie.Doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem.Podlewamy bulionem jeśli wyparuje.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilekko podsmażamy. Jak już zaczną się robić miękkie dodajemy papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty. Po tym czasie dolewamy wina i smażymy żeby płyn nam się zredukował o połowę. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola mieszamy dokładnie i dodajemy śmietany. Całość gotujemy często mieszając by ser się rozpuścił. Jak ser się rozpuści dokładamy suszone pomidory(...)czasie dodajemy kapary, możemy dolać łyżeczkę zalewy z kaparów i ewentualnie pietruszkę posiekaną. Dusimy jeszcze przez 5-10 min od czasu do czasu do czasu mieszając. Podajemy z makaronem pappardelle lub innym grubym
Piekielna Kuchnia PatiNiedawno miałam fazę na makaron, a teraz szaleję z naleśnikami, na które od dawna miałam ochotę. Gdy zatem do maleńkiej kuchni udało się zakupić taborecik, który pozwala na odpoczynek dla biodra i sprawnej nogi, usmażyłam ich spory zapasik i pewnie będę Was zamęczać nimi przez pewien czas ;) Dziś podaję Wam wczorajszy sposób, który po powrocie z rehabilitacji postawił mnie(...)nogi ;) Składniki (ilość zależy od indywidualnych zapotrzebowań): naleśniki ser z niebieską pleśnią ogórki konserwowe kukurydza z puszki cebula olej do smażenia Na naleśniku układać kawałki sera pleśniowego, słupki ogórka konserwowego i cebuli, trochę kukurydzy. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię można przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i zmiękła w środku cebula
Weekendy w domu i ogrodziewyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad. Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka(...)fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie- 8 sztuk * dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki* * papryczka chili- kilka krążków * świeży imbir- 1/3 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia Klopsiki: Wołowinę umyć i zmielić razem z cebulą oraz czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną chili, dodać łyżkę płatków owsianych, uformować małe kuleczki i wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego
Kraina Miodem PłynącaPrzepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie(...)danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy
Kuchnia Beatyrobię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje(...)sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy
Kulinarne przygody Gatitychleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku. Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe(...)miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą - Pici
Chilli Czosnek i Oliwa