makaron smażony - 5576 przepisów (strona:272/372)

Wegański placek po węgiersku 197

białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około 200 g) 50 g mąki kukurydzianej 2 czubate łyżki gęstego(...)puszki garść nerkowców (około 50 g) opcjonalnie: 1 ostra papryczka i 2 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Zacznij od przygotowanie placków ziemniaczanych, po gdy będą się smażyć to będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby przygotować sos, i gdy uporasz się już z ostatnim plendzem to możesz podawać obiad. Zetrzyj ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki, po czym umieść

greenscarf
SZPINAKOWE PLACUSZKI Z BOROWIKAMI – bezglutenowe – BE FIT! 183

wiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać(...)szpinak miksujemy razem z namoczonymi wcześniej w 5 łyżkach wody nasionami lnu. Dodajemy jajko, mąkę przesianą z odrobiną soli, pieprzu i sody, wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek – mieszamy. Smażymy na nieprzywierającej patelni na odrobinie oliwy po ok. 2-3 minuty z każdej strony, Podajemy z przesmażonymi i posiekanymi borowikami ze szczyptą soli oraz świeżą rukolą. Smacznego

Ostra na Słodko
Cannelloni pod beszamelem 194

potrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym(...)Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 350ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i podsmażamy na niej mięso. Smażymy je tak długo, aż zbrązowieje. Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut dodając szczyptę soli. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy pomidory

Jacob Tastes
Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami 163

Wczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy , dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników.  Sakiewki naleśnikowe z  kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu(...)majonezu Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy  jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować w nową :) Naleśniki smażymy z obu stron

Słodkie Przyjemności
Niespodzianka 192

Wysokiej jakości stal nierdzewna. Powierzchnia satynowa. Dno termiczne 5 warstwowe zachowujące ciepło. Żywność nagrzewa się szybko a materiał zatrzymuje dobrze ciepło. Zdrowe przyrządzanie jedzenia. Gotowanie w niewielkiej ilości wody i smażenie z oszczędnym użyciem tłuszczu minimalizuje utratę witamin, minerałów  smaku Praktyczne ukształtowanie brzegu zapobiega skapywaniu. Uchwyty nie nagrzewają się. Praktyczne miarki wewnątrz ułatwiają dozowanie. Szklane pokrywy. Garnki nadają się(...)litra ten używamy najczęściej ze względu na to iż mieszkamy we dwoje . Średni garnek ma pojemność 3,9 litra ten garnek też używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy  jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie  się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków

cookpl
Klopsiki z kaszą jaglaną 159

rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem . Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej jajko 1 cytryna 2 cebule 3 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć(...)kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy słodką papryką, kminem, słodką papryką. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i smażymy do czasu aż ładnie się zrumienią. Wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Zabielamy mlekiem. Dodajemy cynamon, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Pobite gary Barbary
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 218

łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dorzucamy czosnek i przesmażamy chwilę. Następnie na patelnię wędruje papryka i gdy lekko zmięknie, pieczarki. Wszystko smażymy do momentu, gdy warzywa będę miękkie, a następnie przekładamy je do miseczki i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy mięso(...)zioła, cukier, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, do czasu, gdy mięso zmięknie, a wszystkie smaki się połączą. Gulasz podaję z pełnoziarnistym makaronem penne, ale możecie podać go także do placków ziemniaczanych, z ziemniakami czy ryżem. Smacznego

Cooking Monster
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14419

Po prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli

Kuchnia Pełna Pasji
Sos pieczarkowy 166

pieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów.  Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu(...)całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i całość podsmażamy 10 minut. Na patelnię wlewamy bulion oraz śmietanę, mieszamy i całość 3 minuty smażymy. Na koniec dodajemy masło oraz pietruszkę i po 2 minutach sos wyłączamy. Smacznego

Smak mojego domu
Spaghetti bolognese z serem feta 353

  Spaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Dane łatwe w wykonaniu i bardzo sycące.  Ale robiliście je z dodatkiem sera

Zofiana
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 222

przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie(...)oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL. Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200 stop.C  Jest doskonały do  confit, smażenia i okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie chleba. Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach

Kulinarny karnet Christophera
FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI 119

FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab(...)trudno. Podsmaż wszystko razem aż cebula ze szpinakiem się połączą. Jak woda ze szpinaku odparuje dodaj jogurt wymieszany z pokrojonym w dużą kostkę serem i przyprawami. Jak sos się smaży czas na mięso. Schab opłucz, osusz. Możesz od razu pokroić schab paski, jednak ja wolę go trochę najpierw rozbić. Żeby nie ubrudzić ani siebie ani tłuczka ani wszystkiego dookoła mięso

Martyna Cooks
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 196

które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć,  na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina.  Dlaczego w brytfannie(...)warzywami. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego tak, aby każda cząstka zawierała swoją fioletową skórkę- to będzie gwarancja , że nam się ten bakłażan nie rozmymla. Posyp szarpaną bazylią.  Nakryj pokrywką. Smaż-duś. Następnie dodaj na tym etapie kuchmistrza i mieszanki czosnek, pomidor, czarnuszka -od Skworcu wymieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu około 15 minut. Nie musisz mieszać. Gdy na pokrywie

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki schabowe z nadzieniem 293

Coś na typowy domowy posiłek. Postanowiłam tym razem zrobić roladki schabowe, dawno ich nie robiłam i naszła mnie ochota. Najtrudniejsze było to że zawsze jadłam je

Kuchnia Pełna Pasji
Tarta pomidorowa z klopsikami 215

wystudzić. W misce wymieszać mięso mielone, jako, sól, pieprz oraz schłodzoną bułkę z cebulą. Formować klopsiki wielkości 3 na 3 cm. Obtaczać w pozostałej ilości bułki tartej. Gotowe smażyć na średnim ogniu na jasno brązowy kolor. Ciasto: W mikserze wymieszać mąkę, masło, imbir, gałkę, sól oraz jako. Gdy składniki zaczną się łączyć wyjąć z miksera i zagnieść ciasto. Wstawić(...)cieście ułożyć klopsiki, zalać nadzieniem pomidorowym. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Przepis na klopsiki, który podałam powyżej jest uniwersalny. Bardzo często stosuję go gdy robię makaron z klopsami, bądź zwyczjne w świecie mielone. Sprawdza się idealnie. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Ryż na ostro 167

wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej) 2 spore cebule 1 marchewka 3-4 ogórki kiszone 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki Garść startego żółtego sera Olej do smażenia Cukier, sól, pieprz cayenne Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć. W między czasie zetrzeć(...)ogólnie smak sosu powinien być zdecydowany, słodko-kwaśno-ostry. Ja osobiście podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno do ryżu a nawet makaronu. U mnie w towarzystwie zielonej surówki , która moim zdaniem idealnie do niego pasuje

W garach u Gosi
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami 183

cebulę. Smaż kilka minut. Na tłuszcz dodaj paprykę w proszku: słodką i wędzoną (możesz pokusić się również o ostrą). Wymieszaj i odczekaj, aż zacznie bulgotać. Następnie wrzuć mięso. Wołowinę smaż do momentu, kiedy zacznie puszczać sok. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. W moździerzu utrzyj kminek na proszek. Dodaj do mięsa, zamieszaj i gotuj(...)solą i pieprzem do smaku. Następnie wrzuć ugotowane wcześniej zacierki. Zacierki Mąkę wymieszaj z solą i całym jajkiem. Wlewaj powoli wodę i zagniataj. Ciasto powinno być twarde niczym na makaron. Palcami przygotuj zacierki, pamiętając o podsypywaniu ich mąką, aby się nie skleiły. Następnie ugotuj je w osolonym wrzątku na półtwardo. Podanie Zupę możesz podawać z dodatkową łyżką śmietany i posiekaną

Food Square
S... Szpinak&Szparagi! 194

brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)).  Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;)  Niesamowity jest fakt, jak nasze smaki potrafią się(...)śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji  na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron  Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy  1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania

Kitchens Alphabet
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 168

moich ulubionych, i gości najczęściej na moim stole, z różnymi modyfikacjami, np. w postaci dodatku młodych listków buraka. Danie jest kremowe, łagodne, idealnie komponuje się z pieczywem, ryżem, makaronem czy kaszą. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno (wyjadam zawsze reszki na kolację). Miśka (prawie 7 lat) bardzo polubiła to danie. Przygotowanie zajmuje w sumie 30 minut(...)oleju roślinnego Przygotowanie (całość gotuj w dużym garnku): Pokrój cebule na średniej wielkości kostkę lub piórka i ją zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę. Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm. Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj

greenscarf
Sajgonki - spring rolls 211

papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek(...)sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) 1 łyżka oleju sezamowego olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy) Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie

Kuchcik gotuje
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 333

Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka... Warstwa soczystego kurczaka przykryta pieczarkowo-porowo-cebulową kołderką. Na wierzchu kasza gryczana, natka pietruszki i feta. Pyszna kompozycja! Składniki: 1

Gospodyni Miejska