makaron smażony - 5576 przepisów (strona:285/372)

18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 160

gotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu do małego garnka stosunek wody do ilości makaronu jest za mały, co powoduje, że woda obniża swoją temperaturę i przestaje wrzeć. Efekt: powstały makaron jest „gumowaty” i mało sprężysty 4. Zamieniamy składniki przepisu na mniej kaloryczne lub bardziej „fit”- często chcąc „odchudzić” przepis na własną rękę zamieniamy kluczowe składniki : np. cukier na słodzik, mąkę(...)doprowadzić do zważenia i powstania grudek najlepiej odlać część zupy, zabielić w osobnym pojemniku, roztrzepać i powoli dodać do zupy. Następnie lekko zagotować. 9. Zbyt długo gotujemy, pieczemy, smażymy- często boimy się, że nasze potrawy będą niedogotowane, surowe.. Chcąc tego uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z kaszy bulgur 154

Moja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to

kuchnia doski
Leniwe z ricotty 172

Okazuje się, że całe życie żyłam w nieświadomości... otóż, zawsze uważałam, że kluski leniwe składają się z ziemniaków, sera, mąki i jajek gdy tymczasem okazało się

Czary - gary w kuchni
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 117

dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew,i tak podsmażamy około 10 minut. Zalewamy mięso bulionem Następnie rozgrzewamy patelnię dodajemy masło(...)małym ogniu. Dodajemy majeranek otarty w naszych dłoniach wtedy wydziela się intensywniejszy zapach, Dodajemy słodką paprykę ja zawsze daję jej sporo bo lubię jak gulasz ma ciemniejszy kolor. Wstawiamy makaron do zimnej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. I gotujemy. Ważne by makaron nasz zachartować pod zimną bierzącą woda dzieki temu nie bedzie nam się sklejał,odcedzamy i tyle . Smacznego

Viola cooks with passion
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 147

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta  to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem,  dostarcza  wielu  składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam

potrawyregionalne
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 352

wyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także(...)Każdy paseczek smarujemy z jednej strony odrobiną pesto. Zwijamy paseczki tworząc „ślimaczki” – każdy nabijamy na wykałaczkę. Łyżkę oliwy rozprowadzamy na nieprzywierającej patelni. Rozgrzewamy dość mocno i smażymy ślimaczki po około 1 minucie z każdej strony (mają się przyrumienić, mogą być surowe w środku). Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zmniejszamy ogień i wlewamy sos przygotowany na początku

Poezja smaku
Lasagne bożonarodzeniowa 647

się pieczone mięso na świątecznym obiedzie, lub też szukacie fajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna ( używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować ) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej ( ja używam(...)wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste, aby samo się smażyć, podlej trochę oliwą. Pamiętaj, aby rozbijać grudki mięsa łyżką. Wmieszaj posiekane pieczarki i przyprawy. Smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż smażony z marchewką, kukurydzą, papryką i ananasem 175

To jedno z tych dań, które uwielbiam – kolorowe, spójne smakowo i szybkie w przygotowaniu – jego sporządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ryżu. Lekko orientalna nuta

Even Better Food
Cannelloni z serowym nadzieniem :) 122

wszystkim :) Cannelloni to bardzo znana potrawa kuchni włoskiej. To jedno z naszych ulubionych dań z makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :) Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny(...)większym naczyniu żaroodpornym. Dobrze jest wcześniej posmarować blaszkę oliwą. Teraz czas na sos : Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chwilę ją smażymy, aby się zeszkliła. Teraz dodajemy 2 puszki pomidorów i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną. Jeśli kupicie pomidory w puszce całe, to po wrzuceniu do rondla warto je rozdrobnić

vegetanie
Gnocchi alla norma – gnocchi w pomidorach, z bakłażanem 173

Pamiętacie sycylijski makaron alla norma ? Dokładnie w tym samym duchu można przygotować ziemniaczane kluseczki gnocchi. To dobry i szybki sposób na wegetariański obiad, który jest jednocześnie piekielnie syty. I jak włoska kuchnia – prosty i szybki! Szykujemy sobie głębokie naczynie do zapiekania, rondel i patelnię. Do patelni wlewamy olej – powinno go być na wysokość około 2cm – bakłażany będą się kąpać(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Do zeszklonej dodajemy czosnek i smażymy razem do momentu, aż straci swój surowy zapach. Dodajemy całą puszkę pomidorów z zalewą (jeśli pomidory są w całości – zgniećcie je w dłoni) i wlewamy ½ puszki wody. Dodajemy oregano, bazylię

Karo in the Kitchen
Krem z pieczonej dyni 191

imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień(...)zostawiam selera i pora w większych kawałkach, żeby móc je później łatwo wyjąć. Jeśli lubicie te warzywa-spokojnie mogą zostać w zupie). W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej pokorojone warzywa, aż się przyrumienią. Dolewamyy wodę, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną. W międzyczasie z upieczonej dyni odkrajamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy

Zawsze głodna!
PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 165

Kiedy tylko zostanie mi trochę ugotowanej kaszy na następny dzień wykorzystuję ją i robię bardzo smaczne kotleciki :)  I tym sposobem nic się nie marnuje ;-) 

Walijskie Pichcenie
Kopytka z kurkami 129

Do przygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki

Szybko Tanio Smacznie
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 294

lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st. Frytki piekłam na papierze do pieczenia przez 20-30min.  Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno nic tak nie zniszczyło moich kubełków smakowych. Jak już doszłam do siebie po wstępnej konsumpcji i samouwielbieniu, stwierdziłam, że pierwsza wersja będzie zbyt(...)mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem.  szklanka ryżu jaśminowego szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki suszonych pomidorów (z oliwą) łyżka masła starty parmezan do posypania Ryż wrzuciłam

bastalena
Ajwar 127

kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby(...)foliowego, zamykamy i pozostawiamy na 10 minut. Bakłażany i papryki obieramy ze skórki. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy obrane bakłażany i paprykę. Kroimy ostre papryczki i dorzucamy do garnka. Całość blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim

PatiGotuje
Letnia zapiekanka z marchewki i kalarepy 171

Dla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać

Kuchnia Pokoleń
Warsztaty z Ramą „Smaż jak szef kuchni” pod okiem Pascala Brodnickiego 212

gdyż na każdych z nich uczę się czegoś nowego. Tym razem zostałam zaproszona na warsztaty do Food Lab Studio , które o organizowała Rama w ramach promocji nowego produktu do smażenia. Szczęśliwie tym razem warsztaty rozpoczynały się o godzinie 18.00 dzięki czemu nie musiałam brać urlopu i pojechałam na nie prosto p pracy. Postanowiłam wybrać się tam ambitnie swoim autem(...)pamięta wszystkich uczestników! Po wstępnych uprzejmościach i przedstawieniu nam właściwości nowego produktu, przystąpiliśmy do dzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się je kiedyś odtworzyć w warunkach domowych. Chociaż

karmelowy