makaron smażony - 5576 przepisów (strona:289/372)

Cynamonowe placuszki dyniowe 150

DYNIOWE ✔ 3/4 szkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ✔ cynamon, kardamon Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. POLEWA ✔ 2 łyżki masła orzechowego ✔ woda Mieszamy i polewamy placuszki. Smacznego 😘 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)strony) OPIS PRODUKTU Dzięki Russell Hobbs All-In-One CookPot, możesz przygotować szereg rodzinnych posiłków w zaledwie jednym urządzeniu. Wystarczy wybrać odpowiedni tryb - parowy, gotowania ryżu, wolnego gotowania, gotowania makaronu, wrzenia, sauté, gotowania risotto lub utrzymywania ciepła. W mgnienia oku zobaczysz, że nie potrzebujesz już sterty swoich garnków i patelni, ponieważ to jedno urządzenie zastąpi je wszystkie. Posiada wyjmowany koszyk

Tetiisheri
16 kulinarnych trików, które przydadzą Ci się w kuchni 111

zaskoczy. Kulinarne triki Gdy chcesz coś ugotować, zagotuj najpierw wodę w czajniku, a następnie wlej do garnka. W ten sposób zaoszczędzisz zarówno energię jak i czas. Podczas gotowania makaronu, który ma tendencję do sklejania się, dodaj łyżeczkę oleju i często mieszaj. Aby zachować zielony kolor warzyw podczas gotowania , dodaj szczyptę cukru. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny na każdy litr wody(...)przesuwa się po blacie to wystarczy, że podłożysz pod nią wilgotny papierowy ręcznik. Używaj soli morskiej, która jest lepszej jakości niż zwykła sól kuchenna. Żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, dodaj do niego odrobinę soli. Przed pokrojeniem cytryny lub limonki rozwałkuj je na blacie. To sprawi, że będą łatwiej puszczać sok. Wykorzystaj te kulinarne triki w swojej kuchni i spraw

ale Pysznie
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 269

badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa.  Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande(...)szczypty soli - 2 łyżeczki ksylitolu (można zastąpić cukrem) - 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (ja zwykle daję rafinowany, ale może być również o smaku kokosa) - ok.450-500ml wody gazowanej - olej do smażenia naleśników (u mnie bezzapachowy kokosowy) Dodatkowo: ulubione dodatki: - konfitury - ksylitol - świeże owoce sezonowe, itp. W misie roztrzepuję jajka (ręczną trzepaczką), dodaję do nich mleko roślinne, sól oraz ksylitol i mieszam

Smaczne Zdrowe
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 217

przygotowaniu, możemy je przyrządzać na milion sposobów i zawsze wychodzą pyszne. Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i na słono. W postaci tradycyjnej, ale też jako roladki lub...jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem do naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam(...)mała łyżka wazowa wystarcza na 1 naleśnika) i rozlewamy je po całym dnie patelni wykonując nią okrężny ruch. Gdy brzegi naleśnika zaczynają odchodzić, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze przez moment. I tak do zużycia całego ciasta, Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, nastepnie układamy kawałki łososia i zawijamy. Polecam wypróbowanie takich szpinakowych naleśników również z innymi rodzajami farszu

Zawsze głodna!
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj(...)łyżki mąki + odrobina do podsypania wierzchu rozczynu 40g drożdży  1 niepełna  łyżeczka cukru  - nadzienie: ok.250g kurek 1 mniejszej wielkości cebula cukrowa 2 łyżki masła do smażenia pół pęczka świeżego, posiekanego koperku świeżo zmielona sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia rozczynu drożdżowego: w dość wysokiej misce za pomocą palców

Symfonia Smaków
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 256

moich ulubionych potraw z dzieciństwa :) Zawsze uwielbiałam jak mama przygotowywała karkówkę w delikatnym sosie z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na następny dzień, to jedliśmy z makaronem. A jeśli został tylko sam sos to uwielbiałam go jeść na śniadanie z samą bułką - dla mnie śniadanko bomba :D  Później przez pięć lat w akademiku tęskniłam za tymi(...)kropel "maggi" - duża szczypta słodkiej papryki - sól - pieprz - 2 - 3 łyżki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia mięsa - fajnie wychodzi z mąką pełnoziarnistą - 2 - 3 łyżki masła - olej do smażenia Przygotowanie:  1. Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. 2. Na małej patelni podsmażamy przez chwilę mąkę, dodajemy masło (tyle ile "wchłonie mąka

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). 151

zimę.  Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może(...)albo bazyli 2 kg pomidorów Przygotowanie: Rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodać pokrojony czosnek i smażyć razem przez minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano lub bazylię. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty. Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skórek, przekroić i usunąć

Moja Mama Gotuje
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 204

Smażone, pieczone, z wody - rodzajów i smaków do wyboru do koloru! Źródło: Sopocki Młyn W ramach minionego Weekendu za pół ceny w Sopocie , jaki miał miejsce w dniach 9-10 kwietnia 2016 , zawędrowałam do niedawno otwartego Sopockiego Młyna zlokalizowanego przy Zamkowej Górze 25 w Sopocie Kamienny Potok . Premiera otwarcia miała miejsce w lutym, a już teraz, niecałe dwa miesiące później(...)Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki (...) Specjalizujemy się nie tylko w pierogach (...). Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka . Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się o uzyskanie dla naszej restauracji tytułu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" i zabiegamy

Grunt to przepis!
Tradycyjnie- Gołąbki 362

wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka(...)środka, a następnie zwijać gołąbki. Gotować na parze przez około 15minut. Sos: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Pomidory pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć do miękkości. Następnie dodać czonek i zmiksować (aż do uzyskania gładkiej kosystencji). Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami, polać nim gołąbki. Jeżeli sos po zmiksowaniu jest zbyt rzadki należy go zredukować

Zapiski Młodej Żony
Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem 122

Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty

PatiGotuje
Mój pierwszy raz z See Bloggers 161

idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły nas w prawdziwy błogostan(...)uczyliśmy się jak doceniać każdy składnik. Joseph wprowadził nas w prawdziwą ekstazę kulinarną i przygotował razem z nami dorsza pieczonego z kolendrą, suszonymi pomidorami i oliwkami, młode ziemniaki smażone z jadalnymi kasztanami na klarowanym maśle oraz blanszowany szpinak z mlekiem kokosowym. Wszystko idealnie wyważone, doskonałe i pyszne. W czasie gotowania opowiadał nam anegdoty ze swojego życia i dawał złote rady

Food Square
JAJKA SADZONE W PARÓWKACH 113

Trochę niecodzienny przepis na tradycyjne jajka sadzone serwowane o tej porze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie).  Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu

Walijskie Pichcenie
Pizza farmerska z kurczakiem, jarmużem, kukurydzą i groszkiem 156

kulinarnej, wykorzystałam zielony groszek Bonduelle w potrawie z makaronem. Od tego czasu moje poglądy zmieniły się zupełnie i groszek towarzyszy mi wszędzie :-) W szczególności smakuje mi w daniach z makaronem, czy ryżem :-)  Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 32 cm. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 330 ml letniej wody(...)ciasto na pizzę powinno podwoić swoją objętość). Farsz: Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać mięso oliwą i doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Jarmuż umyć, posiekać i dodać do mięsa (najlepiej partiami). Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć całość chwilę. Kukurydzę i groszek

Passions hobbies life
Krokiety z cannelloni 197

To przede wszystkim inny pomysł na cannelloni. W tym wypadku faszerowane szpinakiem i panierowane w bułce tartej, ale myślę, że na tych polach można poeksperymentować. W

Czerwony Gupik
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 197

Romesco to sos prosto z  Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie(...)faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia    powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem.  Papryki, pomidory, czosnek

Mania Gotowania
Jesienny kociołek, czyli leczo 150

leczo jest mnóstwo, jedni dodają cukinię, inni wolą wersję na ostro.   W moim natomiast nigdy nie może zabraknąć właśnie cukinii i dużej ilości papryki. Idealnie pasuje do makaronu, ziemniaków czy chleba. Ps. pewnie zauważyliście, że na blogu pojawił się nowy widget "Nowości". Dziękuję mojemu A. za stworzenie go:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)papryka 1 nieduże pętko kiełbasy 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów w puszce lub 2 duże pomidory Olej do smażenia Opcjonalnie kostka rosołowa Papryka w proszku – słodka (ok. 0,5 łyżeczki) i ostra (ok. ¼ łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Jeżeli używamy   świeżych

Fabryka pomysłów