Daktylowce należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile
Kulinarny karnet ChristopheraMOUSSAKA Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzywa, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy(...)estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest
Martyna Cooksdyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie kilka suszonych pomidorów w oleju(...)sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy
My Chcemy Jeśćświecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim wahaniu) na kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl(...)ziemniaczane ze śmietaną na przystawkę dobre, choć jak to placki - w zasadzie nie ma się czym zachwycać. Za to tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi(...)termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut, aby była
Poezja smakuteż zdrowy styl życia - wyeliminowanie papierosów, alkoholu, ograniczenie kawy i herbaty, a także uprawianie sportów. Dieta wegetariańska opiera się na warzywach, owocach, nabiale, roślinach strączkowych, rybach, kaszach, makaronach. Aby była ona zdrowa, powinna dostarczać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, tj. białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Najlepiej, aby była ona dobrana indywidualnie, gdyż ilość energii, która(...)orzechy, migdały 5. Należy jeść nabiał. Mleko to źródło wapnia, a jajka to źródło białka 6. Nalezy używać tłuszczów roślinnych takich jak: olej rzepakowy i oliwa z oliwek do smażenia, a na zimno - olej lniany, kukurydziany, słonecznikowy i sojowy 7. Należy pić 2 litry wody dziennie oraz ziołowe i owocowe herbatki
Kuchnia MagdaLenyZabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam
karmelowywyjątkowo dobrym sosem. Skromna jestem z natury, ale ten sos jest naprawdę pyszny! Jeśli nie macie czasu na gnocchi to możecie zrobić sam sos i parmezan. I podać z makaronem gryczanym. Mniam! Składniki: Kluseczki 1kg dynii surowej (po upieczeniu i obraniu powinno być 500g) 115g mąki (u mnie mieszanka ryżowej i jaglanej) 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka nieaktywnych(...)kokosowym. Będą bardziej chrupiące. Sos Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Szalotkę siekamy w poprzek, rozmaryn siekamy na duże kawałki (1 listek na 3), wrzucamy na patelnie i smażymy ok. 3-4 minuty (aż szalotka się zarumieni). Dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego (1/3 szklanki mleka koko zostawiamy na sam koniec) i pierwszą część mleka ryżowego. Gotujemy na wolnym ogniu
Fill The BowlZapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem... Aromatyczna, maślana kasza gryczana. Plasterki pieczarek, pióra cebuli i kosteczki papryki. Jajka sadzone i ciągnący się ser mozzarella. Wierzch oprószony
Gospodyni Miejskagatunkiem pszenicy, ale przy całej swojej prymitywności zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych od zwykłej, białej mąki (duże ilości białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc. Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie jest(...)całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki
gutfutchwilkę i nabłyszcza tłuszczem Z sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła. Pieczarki z serem - nic więcej Ajapsandali Proste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali . Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc w gruzińskiej wiosce, poprosiliśmy miejscowe kobiety
Poezja smakuMówiąc prosto gnudi to takie kluski z ricotty, choć Włosi mówią o nich "nagie", bo gnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany(...)skorupkę. Gnudi gotują się bardzo krótko, dlatego w pierwszej kolejności zrób sos. Na patelni o wysokich ściankach rozpuść masło, następnie dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i rozkruszone peperoncino. Smaż na średnim ogniu aż cebula i czosnek się zeszklą. Dodaj pomidory z puszki i szczyptę soli, zagotuj, następnie duś sos na małym ogniu aż zgęstnieje, ok. 30 minut. Zmiksuj przy
Chilli Czosnek i Oliwanaczyniach do smażenia już pisałam, więc tu odpuszczę sobie ten temat. Jeśli ktoś z Was nie czytał tu może poczytać "Stalowym widelcem po patelni" . Dziś swoja uwagę poświęcę naczyniom do gotowania linii Granitium firmy Ballarini . Stali czytelnicy na pewno zwrócili uwagę, że gotuję w tych naczyniach na codzień. Odpuściłam sobie opisywanie Wam pojedynczych przykładów i testów. Postanowiłam tu zebrać(...)miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje w nich zupy, kompoty, gulasz, czy bigos - bo te potrawy trudno przypalić :) Kochane Anonimki
Blondynka Gotuje