niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę na oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam i pozostawiam pod przykryciem ok 5 min aż makaron z miękkie
Gotowanie Patkikrajaczki". Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i smażyć do momentu aż nabierze delikatnie złotego koloru , dodać pokrojoną w paseczki cukinię i podsmażać ok. 5 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie, dodać przestudzony makaron, dobrze połączyć z resztą składników. Wykładać na talerze dodatkowo skrapiając oliwą. Smacznego! * przepis pochodzi
KUCHARNIAzachowały soczysty kolor. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam odcedzone grzyby. Następnie dorzucam zielony groszek. Smażę wszystko razem, wrzucam blanszowane brokuły i pędy bambusa. Przesmażam. Następnie dodaję śmietankę, pastę curry, dokładnie mieszam. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem. Podduszam razem około 2-3 minuty. Podaję z makaronem Mie. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki soli morskiej - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona(...)myjemy. Następnie pory tniemy na plasterki lub półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem i smażymy ok. 10 minut aż pory staną się przeźroczyste. Na koniec dodajemy 1 szklankę bulionu i gotujemy ok. 2 minut. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pozostałe
Kuchenne WariacjeNastępnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki. Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i kolendrą
zadanie-gotowaniePokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni, dodałem oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłem razem. Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem
R'n'G Kitchenłyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g olej kokosowy 100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych) szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy - smażymy polędwiczki około 3-5 min, tak aby dokładnie były obsmażone z każdej strony(...)rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wsypujemy mieszankę chińską i smażymy około 4 min. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Na talerz/do
Smaki Nataliiwodą na 15 minut . W tym czasie makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła i zeszklij na niej drobno posiekaną w kostkę szalotkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki. Dodaj osuszone na ręczniku papierowym krewetki i smaż je około 2 minuty z jednej strony. Posól(...)tarce i pozostałe 0,5 łyżki masła. Zamieszaj i smaż krewetki kolejne 2 minuty z drugiej strony. Dodaj teraz pokrojone na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty , aż pomidorki puszcza soki i zaczną lekko się rozpadać. Na koniec dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj całość delikatnie, ale dokładnie i przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietanowym – Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g oczyszczonych pieczarek 150g makaronu penne 1 duży filet piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do zamarynowania mięsa 2 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 330ml śmietany 30% 30g migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie
Kulinarne Przebojełyżka oliwy kilka suszonych pomidorów sól , pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu, u mnie było to 11 minut. Cebule kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oprószamy całość solą i pieprzem. Smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Pomidory z puszki miksujemy na gładki krem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię zliczyć ilości różnych kombinacji smakowych oraz składników jakie można spotkać w pastach. Makarony to właśnie taki wdzięczny typ potraw, w którym możemy dowolnie eksperymentować ze składem, a wychodzi nam i tak bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Tak właśnie jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki(...)wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów (3-4 łyżki) smażymy aż delikatnie się zarumieni przez 2-3 minuty i zalewamy gorącym bulionem zagotowujemy i dodajemy rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut, aż makaron będzie niemal gotowy suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu doprawiamy
zobacz ich smaklampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru natka pietruszki i szczypiorek(...)paprykę w drobną kostkę. Całość smażymy kilka chwil i wlewamy wino. Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty
Mango Papajapatelnię i podsmażamy na złoto na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W między czasie gotujemy makaron. Makaron podajemy z sosem i posypany startym serem
Kubki smakuobiadu podałam bajecznie kolorowy makaron- i wiecie co? nie wiem kiedy obiad zniknął z naszych talerzy :) Polecam szaleć i eksperymentować w kuchni- bo warto :) Zaczynamy: Składniki: 8 kotletów schabów 3 jajka kawałek świeżego parmezanu przyprawy:pieprz, sól, kolendra, chili, oregano, papryka, natka pietruszki, suszony czosnek 0,5 łyżeczki musztardy bułka tarta oliwa do smażenia Sos pieczarkowy- przepis i składniki znajdziecie(...)stron, przenosimy do bulki tartej i obtaczamy z obu stron w bułce. Kotlety smażymy na średnim gazie na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos pieczarkowy - przepis znajdziecie tutaj Sos jest przepysznie kremowo pieczarkowy, a zrobienie jego zajmuje 5-10 minut. Pycha :) Kotlety podałam z kolorowym makaronem i mizeria. Palce lizać :) Smacznego
Smaki Edytypietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej
Szczęśliwa kuchnia