mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:11/60)

PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 192

efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje. Składniki:  - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 30g świeżych drożdży - 480ml wody - 150-200g ziaren (u mnie siemię lniane i słonecznik) - 12g soli himalajskiej lub morskiej + trochę

Smaczne Zdrowe
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 177

tylko wycinałam foremkami (serca, kwiatki). Ciasta nawet nie trzeba schładzać, idealnie się z niego wykrawa. Polecam , są baaaardzo smaczne. Przepis znaleziony tutaj  , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: - 310g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 120g mąki ziemniaczanej - 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) - 200g zimnego masła - 3/4 szkl ksylitolu - 1 jajko - 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego

Smaczne Zdrowe
CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA 165

też kokos. Są to chyba najszybsze ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam(pod względem wyrabiania ciasta). Składniki: -2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych -0,5 szklanki płatków owsianych górskich -3/4 szklanki mąki orkiszowej białej -1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -2 mniejsze jajka -ok. 4/5 szklanki ksylitolu -200g miękkiego masła -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 210

wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-) Składniki na ok. 8sztuk: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 100g mąki owsianej - 15g otrębów owsianych (moje były dość grube) - 15g płatków owsianych górskich - 15g świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka owsianego (lub zwykłego) - 170ml ciepłej wody(...)siemienia lnianego Zaczyn: Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać płatki owsiane, otręby, mąkę owsianą oraz wodę, dokładnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 minut. W misie miksera umieścić mąkę orkiszową, sól, dodać mleko , oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania

Smaczne Zdrowe
SEZAMOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI I TAHINI 173

kilka tygodni. Dziś pierwsza wersja letnich ciasteczek: pyszne kruche ciasteczka orkiszowe z pastą tahini i orzeszkami- mniam, pyszności... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki na ok.40 sztuk: - 280g mąki orkiszowej typ750 - 45g mąki orkiszowej typ2000 - 1 łyżka mąki ryżowej (nie trzeba) - 50g masła - 1/2 szklanki oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy - 1/2 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki orzechów laskowych - 1/2 szklanki

Smaczne Zdrowe
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 190

dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał  ciemniejszego koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty repety...i mimo, że był jabłkowy (a może właśnie dlatego), największym wzięciem cieszyły się kanapki z jabłkiem :D Wpis znalazł się(...)połowę soli. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty. Składniki (na 2 foremki a 20 cm): cały zaczyn 325 g mąki pszennej chlebowej  45 g mąki orkiszowej razowej (lub mąka pszenna razowa) 260 g soku jabłkowego (lub 155 g cydru + 105 g wody) 10 g soli 10 g świeżych drożdży 6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie

Grahamka, weka i kajzerka
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 247

sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy (z małym dodatkiem jasnego). Bardzo pożywne ale zarazem lekkie danie obiadowe. Polecam do wypróbowania, nam smakował bardzo :-) Porcja(...)cukinia ok.350g - 250g pieczarek - 1kg zielonych szparag (2 pęczki) - 2 duże cebule - ok.1 łyżki oleju kokosowego - starty żółty ser (u mnie cheddar) Sos beszamelowy: - 60g oleju kokosowego bezzapachowego - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 500ml wody - 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego) - sól i pieprz do smaku W garnku roztopić olej kokosowy, dodać mąkę i dokładnie zamieszać (będzie bardzo gęste), cały czas podgrzewając

Smaczne Zdrowe
Placki na tortille 193

temu dostałam genialny w swojej prostocie przepis na placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami :)  Ciasto na placki: 3/4 szklanki gorącej wody , półtorej szklanki mąki pszennej , mąka orkiszowa - ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta,  1 łyżeczka soli ,  3 łyżki oleju . Do miski wlewamy gorącą wodę (ale nie wrzącą), wsypujemy sól i mąkę(...)pszenną. Zagniatamy - wychodzi dość luźne ciasto. Dodajemy olej, ponownie zagniatamy. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną dość obficie mąką orkiszową i wyrabiamy ciasto łącząc je z nią. Finalnie gęstością ciasto ma przypominać ciasto pierogowe. Odrywamy po kawałeczku (wielkości mniej więcej dużego jaja) i rozwałkowujemy podsypując mąką orkiszową, żeby się nie kleiło. Grubość ciasta powinna być również podobna do ciasta pierogowego :) Wielkość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki pszenno-orkiszowe 165

Ostatnio dużo swojskiego pieczywa u mnie...aż sama się dziwię, że tak dużo piekę...no , ale jak tu nie piec jak takie domowe najlepsze..Bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej ..pycha...Autorka przepisu dodała, że najlepsze są gorące prosto z piekarnika...to fakt..ale następnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też(...)urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650  200 g mąki orkiszowej razowej   8 g suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju

Moje domowe kucharzenie
ZAKWAS ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 164

bardzo rzadko, on po prostu nie ma czasu się zestarzeć, a przygotowuję go zawsze z podwójnej porcji. I etap, otrzymanie tzw.bazy: -  ok.50g  (1 bardzo kopiasta łyżka) mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000* -  ok.80g  (ml) wody *używam mąk orkiszowych firm: Biogra lub Gdańskie Młyny, przy innych ilości mogą się minimalnie różnić Dzień pierwszy: Do kamiennego garnka (może być słoik(...)lodówce lub dodaję do pieczenia chleba. Uwagi: - Do przygotowania zakwasu używam zawsze mąki pełnoziarnistej - Naczynie, w którym odżywiamy nasz zakwas musi być dość duże, mój zakwas drugiego i trzeciego dnia (tak po ok.5-6h) trochę przyrasta (nie tak bardzo jak żytni, ale trochę tak), niekiedy (choć orkiszowy rzadko) wręcz ucieka z naczynia. Później opada. To znak, że dobrze pracuje

Smaczne Zdrowe
Orkiszowe Bagietki Pełnoziarniste, czyli BLONDYNKA też się może pomylić :) 137

bagietka wyszła całkiem przypadkowo. Tak wygląda pomyłka Blondynki! W pierwowzorze powinnam użyć mąki orkiszowej typ 700, a ja wsypałam orkiszową pełnoziarnistą. Najnormalniej w świecie się pomyliłam. Zresztą, a czy ja kiedykolwiek mówiłam, że jestem nieomylna? Nie!  Wolno się pomylić każdemu. W szczególności Blondynce :) Przy podstawowej liście składników ciasto wyszło mi strasznie suche i bardzo twarde, o elastyczności mogłam zapomnieć(...)taka bardziej treściwa. Nam smakowała, wtedy jedliśmy ją z hummusem, drugą dziecko zjadło na sucho tak chłopakowi smakowało :) Co do orkiszu, będzie tego więcej u mnie. Czekam na mąki orkiszowe i jak tylko do mnie dotrą biorę się za więcej. Obiecuję publicznie, że już będę zachowywać się poprawnie i gafy z orkiszem już nie strzelę. Kto odważny niech próbuje

Blondynka Gotuje
Puszyste bułeczki orkiszowe - tylko 4 składniki! :) 149

Kolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. O zdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal .   Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży(...)morskiej Dodatkowo: 2 łyżki mleka 15 g pestek dyni Przygotowanie: W garnuszku podgrzej 100 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.  Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut.  Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie

Zdrowie na języku :P
Chleb orkiszowy II 136

olejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h   Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 171

Dziś na blogu wariacja na temat   chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a  do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się(...)element przy pieczeniu chleba na zakwasie,  Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Składniki I etapu: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g  mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej razowej 130 g letniej wody Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą

Kulinarne przygody Gatity
Orkiszowe pancakes 183

Pyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo  zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1 szkl mąki  2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki  2 łyzki cukru  5 łyżek oleju 2 jajka  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 szczypta soli  Wszystkie

Moje domowe kucharzenie