mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:16/60)

PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

karmię ich nie wiadomo czym. Możemy je przygotować również na mące pszennej, ilości będą zbliżone (zawsze można mąkę dosypywać stopniowo lub ewentualnie dolać więcej mleka). Moje przygotowałam na mące orkiszowej typ700, my po prostu staramy się nie jadać pszenicy (która jest modyfikowana i z jej starą odmianą- orkiszem ma wspólną tylko nazwę, choć dla mnie orkisz to orkisz). Zamiast cukru(...)dmuchane, no i bez zbędnych dodatków konserwujących. Puszyste i bardzo sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 4 jajka "L" - 100g stopionego masła - 0,5 litra ciepłego mleka - 50g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej mniej) - 2 kopiaste łyżki

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ 135

kruszonki, gdziekolwiek by ona nie była, nie umiem się jej oprzeć. A połączenie jej z kruchym ciastem i powidłami to bajka!:) Znalezione tutaj . Składniki na ciasto maślane: -250g mąki orkiszowej(ja dałam 320g+ podsypywałam dodatkowo przy wałkowaniu-było bardzo klejące) -100g ksylitolu -200g masła -szczypta soli -1 jajko+ jedno żółtko +powidła śliwkowe Do mąki dodać masło, drobno(...)wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanka kółka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę powideł i posypać kruszonką. Kruszonka: -2 czubate łyżki mąki orkiszowej -2 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżka masła(ja dałam 30g) -1 łyżka mielonych orzechów włoskich(dałam łyżkę mielonych migdałów) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść rękoma do uzyskania kruszonki

Smaczne Zdrowe
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 385

usmażeniu, przygotowuje się je błyskawicznie. Przepis na pączki od Margarytki już jest na blogu, jednak dzisiaj wprowadziłam małe zmiany. Z podanych składników wyszło mi 30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie(...)całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60

Smaczne Zdrowe
Najsmaczniejsze babeczki marchewkowe 198

dzisiejszej propozycji. Babeczki marchewkowe są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe w smaku.  Składniki: około 13 babeczek  - olej - 175 ml  - jajka - 2 sztuki  - mąka orkiszowa - 220 g - soda - 3/4 łyżeczki - cynamon - 1 łyżeczka - starta skórka z 1/2 pomarańczy - starta skórka z 1/2 cytryny  - marchew - 2 sztuki  - orzechy włoskie(...)łyżki  Polewa:  - serek Philadelphia - 125 g  - miód 1 łyżka  - sok z limonki - 1 łyżka  - migdały (do posypania)  Sposób przygotowania:  Olej, jajka, przesianą mąkę orkiszową, sodę, cynamon, skórki z cytrusów, drobno startą marchew, posiekane orzechy oraz miód dokładnie razem wymieszać. Masę nakładać do papierowych foremek. Piec przez około 20 minut w 200 stopniach

Fit-amina
Scones - orkiszowe z płatkami owsianymi 140

Angielskie bułeczki,już sama nie wiem czy śniadaniowe,czy do popołudniowej herbatki,choć ponoć nikt o 5 po południu herbatki w Anglii nie pija.Gdy znalazłam przepis na scones z mąką orkiszową i dodatkiem płatków owsianych,pomyślałam,czemu nie i zrobiłam je wiedziona ciekawością .Bułki z proszkiem do pieczenia? Tak ,to ich niewątpliwa zaleta,bo odpada czas oczekiwania na wyrośnięcie bułeczek(...)mocno zaskoczona ich popularnością.Mnie nie uwiodły.Moje bułeczki uratowało przepyszne smarowidło - masełko dyniowe-przepis  tutaj .Z samym masłem też smakują nieźle. Składniki na 10 bułeczek: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej+ mąka do podsypania 1 opakowanie proszku do pieczenia 3/4 lyżeczki soli 3 jajka-M 100 g miękkiego masła 250 naturalnego jogurtu 120 g płatków owsianych szczypta cukru Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb fiński 153

Czas pieczenia: ok. 30 min (trzymać się tego czasu, uwazażać by nie wysuszyć) Składniki    /na 2 nieduże okrągłe bochenki/ 2-2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej)   2,5 szkl. mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pytlowej) 5 dag świeżych drożdży 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka (dałam jogurt) 0,5 łyżki soli 2 łyżki płynnego(...)Chleb nakłuć kilka razy widelcem, zwilżyć dłonią wierzch chleba, posypać sezamem i piec w temperaturze 200 o C przez ok. 30 minut. N otatki:   następnym razem zamiast mąki orkiszowej dam lżejszą mąkę pszenną (tortową lub krupczatkę), ziarna zanim dodam do chleba  namoczę w wodzie by zbilansować ilość płynów w cieście (ziarna pochłaniają wilgoć ). Czas pieczenia zależy od piekarnika

coolinarnastrefa.blogspot.com
Galette z pomidorami i ricottą 174

przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa(...)Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe

Food Square
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 248

jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste (pomimo braku jajek), nic tylko zajadać. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej... :-) Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm. Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej u mnie typ750 - 80g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią - 1 łyżka cukru trzcinowego - 60g oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) + 20g wody (zamiennie można dać 80g masła(...)szklanki mleka owsianego lub ryżowego (+3 łyżki dodatkowo gdyby przecier dyniowy był zbyt gęsty) - szczypta soli - skórka pomarańczowa, u mnie gotowa Oetkera (nie trzeba) Składniki kruszonki: - 170g mąki orkiszowej typ750 - 50g stopionego oleju kokosowego - 100g ksylitolu - 30g płatków migdałów - 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowego Dodatkowo: - płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba) - śliwki, ilość wg uznania Wszystkie składniki kruszonki

Smaczne Zdrowe
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 207

takiej formie nie przetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest to najpiękniejszy przykład, to wyszedł tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić przepisem. Biszkopt jest na mące orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało(...)był piękny, zdecydowanie nadrabiał smakiem. Tort orzechowo-karmelowy z gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 55 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki orkiszowej 100 g zmielonych orzechów laskowych gruszki w syropie: 13 gruszek 200 g cukru 600 ml białego wina 90 g miodu nasączenie: 100 ml syropu z gotowania gruszek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 189

Upieczony na bazie mąki żytniej i orkiszowej. I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu... Poezja smaku i zapachu! Składniki: Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego; 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej; 100 g letniej wody; Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 150 g mąki żytniej (typ 720); 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 230 g letniej wody(...)łyżeczki soli. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin

Gospodyni Miejska
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY I BEZ CUKRU 267

ciemnej blaszce o wym.38x24cm. Ciasto jest bez cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy (na mleczku kokosowym), kruszonkę zrobiłam więc także bez laktozy, na oleju kokosowym. Składniki suche: - 640g mąki orkiszowej, u mnie typ750   (pszennej troszkę mniej) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 2/3 płaskiej łyżeczki soli - 1,5 szklanki ksylitolu(...)szklanki mleka ryżowego lub owsianego - 4 jajka Dodatkowo: - 2 jabłka - 200g malin (dałam mrożone) - mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba) - płatki migdałów do posypania ciasta Składniki kruszonki: - 170g mąki orkiszowej typ750 - 50g stopionego oleju kokosowego - 100g ksylitolu - 30g płatków migdałów - 1 łyżka mleka ryżowego lub owsianego Z podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić. W jednej misce roztrzepać delikatnie jajka, dodać

Smaczne Zdrowe
chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie 140

składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej razowej 300 g zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka cukru brązowego 350 ml letniej wody wykonanie: W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 181

masła 125 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu 275 g mąki orkiszowej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 223

Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem pełnoziarnistej orkiszowej mąki, słonecznika i jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu - 50g jagód goji (można

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. 113

taki mój aneks do postanowień noworocznych. Pod rygorem nieważności postanawiam, że własne pieczywo to priorytet. I kropka. Dziś na pierwszy rzut, na główną linię frontu chleb orkiszowy. Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę TYP-u 2. Nie, nie jestem taki mądry(...)zwyczajnie dużo czytałem na ten temat i dzielę się własnymi spostrzeżeniami. Do rzeczy jednak. Potrzebujemy: -700 gram mąki orkiszowej -drożdże świeże 20-25 gram; jeżeli używacie suchych to przelicznik jest taki, że na 7 gram drożdży instant przypada 25 gram świeżych -duża łyżka ziaren siemienia lnianego -łyżka soli -łyżeczka cukru trzcinowego -duża łyżka oleju rzepakowego -400 ml wody ciepłej -dwie

BaRepas