łasuchem domowych, zdrowych słodyczy. Ciasteczka znalazłam w gazecie, jakiej nie pytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha(...)skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet bym nie spróbowała... Składniki: - 270g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 240g mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 żółtka - 110g mielonego ksylitolu (lub cukru
Smaczne ZdroweTarta z rabarbarem to moje ostatnie odkrycie. Kruchy spód na bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu i kratkowany chrupiący wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem pozostały jedynie(...)okruszki. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 200 g masła 3 duże żółtka (lub 4 mniejsze) 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 0,7 kg rabarbaru 150-170 g cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę wymieszać w misce z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, albo siekaczką do ciasta
Kulinarne InspiracjePyszne bułeczki.. 20 dkg mąki 10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 ml wody Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć
Moje domowe kucharzeniespóźnialskich. Oryginalny przepis pochodzi z ksiażki J. Bator - "Zamień chemię na jedzenie - nowe przepisy" 150 g masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru 500 g jasnej mąki orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka kakao naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce(...)wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto na grubość om 0,4-0,5mm. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Studzimy na kratce, po ostudzeniu dekorujemy
Zawsze głodna!jest dobre dla jelit i zawiera witaminę B 12. Bogaty w tłuszcze Omega-3. Na cztery chleby szykujemy - Szklanka siemienia lnianego - 0,5 kg mąki tortowej - 1 kg mąki orkiszowej typ 2000 - 60 g drożdży - 3,5 szklanki letniej wody - 3 łyżeczki soli Jeżeli możesz zmiel nasiona w mikserze, czy młynku do kawy. W dużej misce lub w misie(...)Włączamy piekarnik na 200 ° termoobieg. Gdy chlebki podrosną wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Chlebek , nie wyrasta aż nazbyt, tak jakby wyrósł na zwykłej mące pszennej gdyż mąka orkiszowa 2000 jest dosyć ciężka. Ale to nie zmienia jego walorów smakowych. Smacznego . CMOK
Pasje JolkiObecność w kuchennej szafce mąki orkiszowej zaowocowała w pyszne i zdrowe gofry karobowe :) Dzięki odżywce białkowej gofry zyskały na wartości, smaku i słodyczy :) Całość smakuje genialnie! Wyważony waniliowo - karobowy smak, delikatna słodkość i miękkość wypieku gwarantuje udane poranne śniadanie :) Składniki (na 3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 30 g odżywki białkowej waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki
Zdrowie na języku :Pspaliłyśmy. Przepis podesłany przez kochaną Lidię i lekko zmodyfikowany. Składniki na 10-11 gofrów: 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki orkiszowej 3 jajka (osobno żółtka, osobno białka) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka stewi w proszku
Czarnawisienkanabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy już można się skryć(...)bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. :) Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej) 3 łyżki cukru pudru 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30-50 ml zimnej wody Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować
Food Squareznalazłam tutaj , i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po jednej już się wysiada:) Składniki: -300g mąki owsianej -300g mąki orkiszowej białej -100g maki pełnoziarnistej(żytniej lub orkiszowej) -2 szkl. ciepłego mleka -2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub oliwy) -40g płatków owsianych -35g siemienia lnianego
Smaczne Zdrowetempie, przy jednoczesnym wykorzystaniu minimum kulinarnej wiedzy i akcesoriów. Dlatego jest niezawodną opcją "na ostatnią chwilę". Po prostu mieszamy składniki, posypujemy owocami i pieczemy - banalnie proste. Dodatek mąki orkiszowej dodaje ciastu mięsistości i charakterystycznego, nieco orzechowego posmaku. Świetnie sprawdzi się do zapakowania na piknik lub jako pełnowartościowa przekąska do pracy. Przepis powinien spodobać się również osobom będącym(...)diecie - ciasto jest mocno "odchudzone" w porównaniu do klasyki gatunku (brak masła, niewielka ilość cukru trzcinowego, jogurt, mąka orkiszowa
Milion Smakówuzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam(...)kolei: 1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku (sł) 2. cebula, pieprz (o) 3. sól (sn) 4. mąka orkiszowa, sok z cytryny (k) 5. tymianek, kurkuma (g) Placki smażyłam tradycyjnie na patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego
Zdrowa Kuchnia Sowychcę! Trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zamieniłam mąkę kukurydzianą na płatki żytnie i dodałam więcej przypraw, aby było zgodnie z Kuchnią 5 Przemian:) Składniki na talerz (nieduży!) ciastek: 100 g mąki orkiszowej 50 płatków żytnich 50 g płatków owsianych łyżka masła ok. 80 ml wody kilka suszonych pomidorów z oliwy przyprawy: lubczyk, sól, kminek mielony, bazylia do posypania: kminek, sezam(...)mieliłam w blenderze i może to było powodem kłopotów z rozwałkowaniem ciasta), masło roztopiłam (i nawet sklarowałam!) i po kolei dodawałam do miski mieszając po każdej przemianie: mąkę orkiszową, płatki żytnie (g) masło i 1/3 łyżeczki mielonego kminku (sł) płatki owsiane, 1/3 łyżeczki bazylii (o) 1/3 łyżeczki soli morskiej i wodę (sn) 5 suszonych, pokrojonych pomidorów (k) 1/3 łyżeczki
Zdrowa Kuchnia Sowykalafiora (u mnie mrożony) 300 ml wywaru z pieczarek (u mnie mrożony) nóżki z pieczarek przekrojone wzdłuż na pół (u mnie mrożone) 1 cebula 2 łyżki, z dużą kopką, mąki orkiszowej (może być pszenna) 1 łyżka jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 18%) sól pieprz Kalafior ugotować al dente i przełożyć do żaroodpornych naczyń (ja mam takie jednoosobowe) Cebulę pokroić(...)piórka i podsmażyć na oliwie - ułożyć na kalafiorze Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Nóżki pieczarek ułożyć na wierzchu Wywar z pieczarek zagotować Do wywaru dodać mąkę orkiszową i jogurt naturalny - wszystko bardzo dokładnie wymieszać sprężynką Tak przygotowanym płynem zalać kalafior z nóżkami pieczarek Przyprawić Naczynia przykryć folią aluminiową i piec ok. 35 minut Po tym czasie zdjąć folię
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba mieć garnek żeliwny… Jeśli akurat(...)dopiero kupić….;) Jak każdy chleb pieczony w garnku ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Do przepisu będę jeszcze wracać a jak uda mi się kupić gdzieś mąkę jasną orkiszową to koniecznie też oryginalną wersję wypróbuję :)! Chleb orkiszowy Składniki: 3 szklanki mąki chlebowej orkiszowej 700 (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 1/4 łyżeczki drożdży instant czubata łyżeczka soli 1 1/2 szklanki wody
UgotujmyTo.plmięso z piersi z indyka (zmielone) - 200 g - bulion warzywny - 1 litr - otręby pszenne - 2 łyżki - jajko - 1 sztuka - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki - mąka orkiszowa - 2 łyżki - koperek - oliwa - 1 łyżka - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - pieprz, sól, zioła Sposób przygotowania: Mięso z piersi z indyka zmielić(...)oraz jajko. Uformować okrągłe klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną na 1 łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę, mąkę orkiszową oraz koper. Sos przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w nim klopsiki, gotujemy około 10 minut. Smacznego
Fit-amina