niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu warzywnego (lub wody) - ziele angielskie- 6 kulek - liść laurowy - 2 małe - sól i pieprz do smaku - słodka papryka(...)dużych oczkach, pokrojone łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość ok.30 minut. Pod koniec dodać pokrojony świeży lubczyk. Można zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie łyżką mąki orkiszowej lub pszennej ale nie trzeba. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką, chili oraz majerankiem. Świetnie smakują z dodatkiem bagietki z masełkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowepłatków owsianych -120 g oleju kokosowego(lub 200 g masła) -2 jajka -1/2 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitolu) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -odrobina olejku(nie trzeba) -ewentualnie 3 łyżki sezamu Przygotowanie: 1. Roztapiamy tłuszcz, ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Smaczne Zdroweowoce Goji. Składniki: -500g płatków owsianych -120g oleju kokosowego -2 jajka -0,5 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitol) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -ok. 2 łyżek żurawiny(suszonej) i owoców goji, zalanych wrzątkiem -ok. 3 łyżki sezamu(nie trzeba) Roztopić tłuszcz, ubić jajka z ksylitolem, następnie dodać resztę składników(owoce odsączyć
Smaczne Zdrowebardziej chrupiące tym lepsze. U nas zajada się nimi cała rodzinka. Polecam - bardzo pożywne, zdrowe i zarazem smaczne :-) Z przepisu wychodzi ok.40 ciasteczek. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu (lub cukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody
Smaczne Zdroweoczu), karotenoidy i witaminę D oraz E. Czasem można pozwolić sobie na takie szaleństwo :)) Składniki na tortownice 23cm: Rozczyn: 50g drożdży świeżych 1/2 szkl. mleka bez laktozy 70g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto: 370g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 2 jajka 50g masła 20g ksylitolu 10g stewii lub 40g ksylitolu 1/2 szkl. mleka bez laktozy 1/2 szkl. wody(...)Czekamy aż ciasto podwoi swoją obiętość. Rozczyn łączymy ze składnikami na ciasto przy pomocy ręki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni, ew. dodajemy wody/mleka lub mąki. Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i mieszamy z masłem oraz ksylitolem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dekorujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50-60 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkajednocześnie niesamowicie mięciutkie i przy każdym kęsie kruszy się uroczo. Nie rośnie wysokie, a jedyny minus to fakt, że zawiera dużo masła. Ale rekompensuję sobie to zamianą mąki na orkiszową, zdrowszy odpowiednik. Jeden kawałeczek nikomu przecież nie zaszkodzi, ale... po jednym kawałku chce się więcej i więcej, takie jest pyszne. ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. /oryginał: cincin.cc(...)blaszka kwadratowa ok. 20x20 cm 250 g świeżych malin 150 g miękkiej margaryny 110 g cukru brązowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka 125 g płatków owsianych 100 g mąki orkiszowej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wierzch: 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Miękką margarynę utarłam z cukrem
W kuchni Karmel-itkibłyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700) - 4 jajka - 100g masła - 250ml wody - szczypta soli
Smaczne ZdroweKolejne przepyszne, chyba jeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam(...)wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Z podanych składników wyszły mi 2 pełne blaszki zdrowych słodkości. Składniki: - 140g mąki żytniej pełnoziarnistej - 140g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła - 170g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka
Smaczne ZdroweRAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami(...)CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 4 jajka 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurty naturalnego (gęstego) 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej 2000, ekologicznej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamonu SKŁADNIKI NA OWSIANĄ KRUSZONKĘ: 2 pełne łyżki płatków owsianych 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto dwa miliony kalorii zauroczyło mnie swoim wyglądem w programie "Ugotowani". Odszukałam je na blogu Magdy Steczkowskiej, lekko zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, zamiast margaryny (nie używam) oczywiście masło, dodałam mascarpone do kremówki, zamiast cukru ksylitol (w mniejszej ilości, bo zbyt słodkich ciast nie lubimy), no i użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie(...)cudo, wręcz poezja smaków. Polecam bardzo gorąco. Do przygotowania spodów potrzebujemy dwóch takich samych blaszek, u mnie ciemne blaszki, o wym. 33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo
Smaczne Zdrowekeksówkę: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 200 ml wody 300 g mąki orkiszowej 100 g mąki owsianej 300 g zakwasu żytniego Wykonanie Składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia się Można
w mojej kuchnikońcu uciekł nie dając się sfotografować... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 55 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 200 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 1 jabłko Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj w misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę i starte jabłko. Odstaw pod przykryciem(...)ciepłe miejsce na 12 godzin. Składniki (na 2 bochenki): 600 g zaczynu 400 g pomidorów krojonych z puszki 350 gmąki orkiszowej chlebowej 350 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu 15 g soli 5 g drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 30 g czarnego sezamu Przygotowanie chleba: Przesiej do miski obie mąki. Wymieszaj je z solą i zmielonym słodem
Grahamka, weka i kajzerkawystarcza na przygotowania jednego bochenka. Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką PRZEPIS Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) | Czas pieczenia: 1h Składniki na 1 bochenek 40 dkg mąki orkiszowej, t1850 10 dkg mąki krupczatki, t500 3 łyżki siemienia lnianego 6 łyżek płatków owsianych/otrębów pszennych 2 łyżki sezamu 3 łyżki suszonych pomidorów 3 łyżki czarnuszki 0,5 łyżeczki
coolinarnastrefa.blogspot.comnudzą, są bardzo kruche i delikatne. Ja zawsze robię je z podwójnej porcji, ponieważ dla moich pociech jedna to zdecydowanie za mało!:)) Podaję pojedynczą porcję. Składniki: -330g mąki orkiszowej lub 300g mąki pszennej -150g masła -100g ksylitolu lub cukru -2 żółtka -1-2 łyżki śmietany -cukier waniliowy -szczypta soli -cukier krystaliczny do posypania Uwaga! Nie dodawać
Smaczne Zdroweprawdzie świeże owoce nie są jeszcze dostępne, ale z powodzeniem możemy wykorzystywać zamrożone :) W towarzystwie czekolady i jogurtu smakują naprawdę cudownie :) Składniki: 2 łyżki mąki orkiszowej * 1 łyżka mąki żytniej * 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo
Chocolate Muffin Blog