mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:17/60)

Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 156

Zawiera więcej białka niż zwykła mąka pszenna. A po dodaniu dwóch łyżeczek octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej - wedle uznania) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 gramów świeżych drożdży 1-2 łyżeczki(...)góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto bardzo wyrasta i przykleja się do torebki. Dlatego warto zostawić górą luz. Z mąki orkiszowej aż tak bardzo nie rośnie   Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - ja stawiam na kaloryferze :) Po tym czasie chlebek skropić z wierzchu z wodą i można posypać ziarnami

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 115

Aromatyczne i pachnące cynamonem buleczki- naprawdę trudno im się oprzeć.W całości upieczone z mąki orkiszowej,w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista.Doskonały przepis dla tych,którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni.Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek(...)orkiszowa pełnoziarnista) 160 ml mleka 2 jajka 60 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży       + 50 g masła 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1,5 łyżki cynamonu Wykonanie: wlać mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 236

składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety. Składniki: - 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)* - 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej)* - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 25g drożdży - po 40g ziaren ( siemię lniane, słonecznik,dynia(...)płatków orkiszowych - 0,5l ciepłej wody * z lekkim czubkiem Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi. Odstawić na ok.15 minut aż płatki wypłyną na wierzch. Do miski wsypać mąki,ziarna, dodać sól, zamieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody . Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć do formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 208

Chwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego  u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 216

garnka) PRZEPIS {Ken Forkish "Flour water salt yeast", podpatrzone na blogu WP } temperatura pieczenia: 250°C | czas pieczenia: 50-60 min.   Biga (zaczyn) 250 g mąki pszennej (Gdańskie młyny, orkiszowa, typ jasny 650) 170 g wody 0,2 g drożdży suszonych instant (dałam szczyptę) Następnie dodać 250 g mąki pełnoziarnistej (Lubella, pełnoziarnista) 230 g ciepłej wody 11 g soli(...)trzykrotnie je złożyć (mniej więcej co 30 min wg przepisu). Instrukcja jak składać ciasto znajduje się pod linkiem YouTube .  Koszyczek/miskę do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowo-owsiany z suszonymi śliwkami 169

chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec.  Składniki na keksówkę o długości 30 cm: 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki gryczanej (można pominąć i dodać więcej m.owsianej lub orkiszowej) 2 szklanki letniej wody 1 saszetka drożdży instant 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka

Ze smakiem i z pasją
Granat w kurniku 164

kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki mąki orkiszowej, ja użyłam mąki Typ 2000 od Cabas.pl Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelnię wlewamy olej i go rozgrzewamy. Na rozgrzany olej układamy kawałki kurczaka i posypujemy(...)talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości i szarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź

MamaOskarka
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 229

słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej

OstryKęs
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 211

Składniki: 50 gram mąki orkiszowej 80 gram mąki gryczanej 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 sól 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu) 80 ml jogurtu naturalnego (u mnie 0%) 800 gram kabaczka po obraniu 1 papryka czerwona 2 papryczki chili szalotka 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek z oregano 150 gram sera Reblochon de Savoi(...)innego sera pleśniowego z mleka krowiego  pieprz majeranek oregano/bazylia/orzechy do posypania tuż przed podaniem Z mąki orkiszowej, gryczanej, pszennej, jajka, szczypty soli oraz jogurtu naturalnego zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotujmy farsz: kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę

Mango Papaja
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 313

słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej

OstryKęs
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 157

cudownym smakiem. Przepis sprawdzony, bo od Liski, a ona jest mistrzynią, jeśli chodzi o pieczywo :) W ostatnim tygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam. Autorka użyła mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :) P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy keczup :) Składniki: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej typ 550, 7 g drożdży instant

Delicious Titbits
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 174

książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki na dwa bochenki: 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży 20 g soli ok. 800 g wody Mieszamy oba rodzaje mąki w misce, dodajemy i rozcieramy drożdże

Dzieje kuchennej Wiewióry
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 185

minut Porcje: 3 chlebki (z keksówek) Składniki: 150 g zakwas żytni *  (8 godz. wcześniej dokarmiony * * ), 300 g mąka żytnia 720, 220 g mąka żytnia razowa 2000, 150 g mąka orkiszowa 110, 15 g drobnej soli, Woda 420 ml wody do ciasta, 250 ml do namoczenia nasion chia, 150 ml wrzącej wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna 50 g nasion(...)ciepłe miejsce na osiem godzin.  Przygotowanie chleba I etap - ok. 12 godzin przed wypiekiem Przygotować zaczyn: 300 ml letniej wody, 220 g mąka żytnia 2000, 150 g mąka orkiszowa 1100, 150 g zakwas żytni, Zakwas wymieszać z wodą, dodać obie mąki, wymieszać, nakryć ściereczką, ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem). Słoneczki

SzczyptaSmaQ
Chleb orkiszowy na maślance 135

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki:   400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ 750, 40 g świeżych drożdży, 40 g otrębów orkiszowych, 250ml maślanki, 250 ml letniej wody, 4 łyżki letniego mleka, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, dwie garści ziaren słonecznika. Przygotowanie:    Drożdże

Aga w kuchni
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 178

się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam! Składniki na 1 bochenek: średnia dynia Hokkaido (300 g puree) 450 g mąki orkiszowej 700 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki oleju z dynii 50-100 ml wody 50 g pestek z dynii Wykonanie: Dynie umyć(...)przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę  z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmiesza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania