mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:10/60)

CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 226

utrzymują świeżość. Tak więc zdecydowanie wybierajmy chleby na zakwasie. źródła: http://www.nazakwasie.pl/faq.214.PL http://urodaizdrowie.pl/lepszy-chleb-na-zakwasie-czy-na-drozdzach#&panel1-1 Z podanych składników piekę dwa chleby w formach o wym.24x8cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ2000 - 200g mąki żytniej typ2000 - 140g zakwasu żytniego   (można zastąpić orkiszowym) - 140g zakwasu orkiszowego   (można zastąpić żytnim) - 70g mąki owsianej - 20g otrębów owsianych - 70g płatków owsianych górskich(...)dodać sól, otręby, płatki, zakwasy, dolać część wody (ok.750ml) i dokładnie wymieszać, następnie dodać ziarna i dolać resztę wody. Całość wymieszać, tylko do połączenia składników, nigdy nie wyrabiam długo. Mąki orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania. Formy silikonowe delikatnie przesmarować olejem (ja smaruję kokosowym bezzapachowym), gdy używamy metalowych musimy je dokładnie wysmarować olejem i obsypać mąką lub otrębami

Smaczne Zdrowe
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 167

dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku  zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi(...)dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami,a chleb z nia upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni.Bardzo polecam Składniki na dużą keksówkę: 250 g surowej marchewki/2 szt. 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej 630 2 płaskie łyżeczki soli 320 ml wody 200 g żytniego zakwasu 1 łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy z ziarnami 165

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 168

mimo moich początkowych obaw, nie ma w nim zakalca.  Przepis   pochodzi z bloga Patrycji .     Składniki: Zaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g  mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki(...)pestek słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego) 3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste) 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej Posypka: 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka płatków owsianych 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego

Sto kolorów kuchni
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 184

powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać ją z mąką pszenną, ponieważ wzbogaci smak każdego pieczywa. Mąka orkiszowa – to mąka bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe. Orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną, przez co jest zdrowszy. Dieta(...)zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem będzie smaczniejszy. Mąka sojowa – otrzymuje się ją z soi; praktycznie nie zawierająca skrobi czy glutenu i jest bardzo odżywcza. Jest miałka, ma lekki posmak migdałów. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa. Mąka

Mia Cucina Sofieta
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 285

poszukuję czegoś nowego z pieczywa. Dzisiaj padło na szybki chleb , a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam , żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe. Przeważnie drożdże były tylko dodatkiem do zakwasu, a to już czasochłonne. Poza tym miała być odmiana... Tak oto wybór(...)Niemniej uważam , że można go polecić, co niniejszym czynię. Taki domowy graham. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Przepis na 2 formy 21x10. Ja miałam jedną 27x10, a drugą mniejszą. Składniki: - 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2000 - 300g mąki orkiszowej białej - 750 - 1,5 łyżeczki soli ( u mnie 10g) - 1 saszetka suchych drożdży - 7g - 2 łyżki oliwy z oliwek - 600ml ciepłej wody

Smaczne Zdrowe
Pikantne ciastka z żółtym serem - w sam raz na letnią biesiadę:) 183

zrobiłam pół na pół mąka i ser żółty. Zrezygnowałam  z proszku do pieczenia i oczywiście dostosowałam do Kuchni Pięciu Przemian. Składniki na ok. 30 ciasteczek: 170 g mąki orkiszowej 170 g sera żółtego, najlepiej ostrego 2 - 3 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki wody/mleka łyżeczka musztardy dijon przyprawy: sól, kurkuma, curry, ostra papryka, lubczyk Ser starłam na tarce(...)chciało zrobić, w związku z czym je zmiksowałam - kawałeczki sera pozostały, co widać na zdjęciu;) Składniki dodawałam do miski i mieszałam, jak zwykle, po każdej przemianie: 1.  mąka orkiszowa (k) 2.  po 1/4 łyżeczki kurkumy i lubczyku (g) 3.  masło, ser (sł) 4.  musztarda, papryka ostra, curry (o) 5.  1/2 łyżeczki soli  i woda

Zdrowa Kuchnia Sowy
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 213

która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 20g drożdży - 3 łyżki

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 153

obyło się bez poważnych zgrzytów... Zobacz co jeszcze piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie ! W miniony weekend zadaniem było upieczenie chleba orkiszowego z pomidorami. Nie miałam czasu poszukać mąki orkiszowej, ale śmiało można zastąpić ją pszenną co też zrobiłam. Podano nam przepis i link do bloga pewnej osoby, która już ten chleb piekła w ramach innej akcji. Nie jest(...)ZACZYN - 80 g aktywnego zakwasu żytniego ( w oryginale 55 g, ale mój był dawno nie używany i wydawał się nieco niemrawy) 200 g mąki pszennej typ 750 (w org. mąka orkiszowa t. 630 lub 700) 200 g wody o temp. pokojowej 1 średnie jabłko CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 150g + 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej t.1850 (w ogr. 350 g mąki

Smaczna Pyza
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 182

ciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej 700 - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 szkl płatków owsianych ( dałam górskie) - 1 szkl ziaren słonecznika - 1 łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii) - 1/2 szkl ksylitolu

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA STEMPELKI 174

mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego postanowiłam zaopatrzyć się w podobne wzorki. Wypiek jest  bardzo kruchy, smaczny, szybki w wyrabianiu jak i pieczeniu:) Składniki: -300g mąki orkiszowej białej(700) -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -250g zimnego masła -200g ksylitolu -2 jajka -1 żółtko -duży cukier waniliowy(trzcinowy) Do misy wsypać mąki, cukier waniliowy, dodać

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 380

kromką i wówczas co dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-) Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy... Ta ma 26cm. Składniki na kruchy spód: - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1/4 szkl mąki orkiszowej białej - 65g twardego masła - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych

Smaczne Zdrowe
Orkiszowe pierogi z dynią 159

posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru. Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą spreżystość,ponieważ gluten orkiszowy jest dużo mniej elastyczny.Jest(...)Mąka pszenna plus jajko dawało twardawe ciasto pierogowe,tutaj efekt zupełnie odwrotny.Dopiero za trzecim razem zrobiłam idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej.Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj wodę,pamiętając,że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna. Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 183

blogu Cook & look , troszkę go przerobiłam i wrócę do niego z pewnością jeszcze nie raz. Owsiano-orkiszowe muffiny z kruszonką i truskawkami Składniki: (na 12 sztuk) 170 g mąki orkiszowej 65 g cukru 80 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka ryżowego 100 ml oleju dodatkowo: 12 większych truskawek(...)kruszonka: 45 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g miękkiego masła 25 g cukru Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, dokładnie rozetrzeć między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przymiarka do świąt. 175

odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi(...)Pierogi orkiszowe z grzybami składniki na ciasto: 2 żółtka sól 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + do wyrobienia ciasta Pół szklanki mąki i 1,5 szklanki wody umieszczamy w małym garnku. Dokładnie rozprowadzamy mąkę aby nie było grudek, a następnie gotujemy aż uzyskamy gładką, dość lepką masę. Gdy przestygnie dodajemy do niej żółtka i taką

Przysmaki Karolki