mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:7/60)

MUFFINKI Z NUTELLĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 240

rozmieszaniem, a po upieczeniu nutella opadła na dno...Następnym razem chyba dam mniej ksylitolu, no i nutellę wstawię na chwilkę do mikrofali. :)) Składniki: -2,5 szklanki mąki pszennej ( dałam 450g orkiszowej) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1/2 szklanki oleju kokosowego(roztopionego) -1/2 szklanki wody -2 jajka -jednak

Smaczne Zdrowe
MENU WIELKANOCNE 184

zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa(...)mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami  domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany 149

blogu Lucullian Delights an Italian experience. Pierwszy raz w czasie naszego wspólnego pieczenia przytrafiło mi się, że nie miałam odpowiedniej mąki do pieczenia… mam kłopot z kupieniem mąki orkiszowej jasnej typ 700. Próbowałam ją nawet zamówić w sklepie z polską żywnością, powiedziałam w sklepie, że jeśli mi zamówią 10 kilo to wezmę całość, ale mąka niestety nie przyjechała(...)Ponieważ mam spory zapas mąki orkiszowej razowej to postanowiłam połączyć ją w tym przepisie z mąką chlebową pszenną. Ubijany chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł pyszny i nie miałam, żadnych problemów z jego wyrastaniem. Jak tylko uda mi się kupić gdzieś jasną mąkę orkiszową to na pewno powtórzę ten przepis. Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany Składniki na dwa bochenki

UgotujmyTo.pl
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 101

dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą. Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne. Bułeczki orkiszowe Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki orkiszowej(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 2 łyżki mąki orkiszowej Mąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztangle graham orkiszowe 164

smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne grahamki, postanowiłem spróbować, jak będą one smakowały po zamianie mąki na orkiszową. Dodałem również trochę mąki orkiszowej razowej, a zamiast cukru - miód. Dzięki temu otrzymałem bardziej miękki miękisz, nowy smak, oraz to, co tygrysy lubą najbardziej - pozytywną opinię domowników :) Jako formę wybrałem postać sztangli - takie mikrobagietki(...)roztarte drożdże. Wymieszaj i odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu, dzięki czemu zaczyn ładnie urośnie. Składniki (na 4 sztangle): 320 g zaczynu 250 g mąki orkiszowej 50 g mąki orkiszowej razowej 10 g soli 15 g oliwy 80 g wody 10 g słodu jęczmiennego  Przygotowanie sztangli: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 156

Kwietniowa piekarnia, organizowana przez  Amber  ( blog Kuchennymi Drzwiami)  okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy chleby z mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka.  Przepis wybrała   Dorota , a jego  autorką  jest Dana z  bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam(...)Amber dziękuję za wspaniałą akcję a Danie za świetny przepis.  Przepis to cytat z bloga   Amber   Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Ciasto właściwe Cały

Stare Gary
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 223

Błyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku(...)przygotowuję go na mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane jest bardzo ciepłym mlekiem dosłownie rośnie "w oczach". Polecam, idealne zarówno na drugie śniadanie do szkoły, jak i na podwieczorek. Z podanych składników wyszło mi 15 drożdżówek. Składniki: - 550g mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy na zakwasie 370

Chleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku.  Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin

Gospodyni Miejska
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 167

połykają kromki jedna za drugą... Chleb otrzymał oficjalną aprobatę, a ja zgodę na powtórzenie wypieku możliwie szybko :) Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku 270 g mąki pszennej graham 270 g mąki orkiszowej 108 g letniego mleka 1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant(...)mleka pełnego w proszku 20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru 10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce

Grahamka, weka i kajzerka
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 152

grzejącym stopy, z książką, na którą się miało ochotę od dawna, a tylko piękna pogoda powstrzymywała przed rozpoczęciem lektury.  Dzisiaj mam dla Was troszkę specjalne drożdżówki, bo na mące orkiszowej, z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Skąd taką mąkę wziąć? Podobno można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą, nie w puszcze(...)mają alergie, czy nie. A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się. Orkiszowo-ciecierzycowe drożdżówki z jeżynami i kruszonką Składniki: (na 12 sztuk) 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki z ciecierzycy 250 ml letniego mleka 1 jajko 80 g cukru 25 g świeżych drożdży 75 g masła 1/2 łyżeczki soli kruszonka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 178

jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp. I piekłam(...)troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko się je przygotowuje a efekt jest bardzo zadowalający, zarówno wizualny jak i smakowy. Z podanych składników wychodzi ok.8-10 sztuk. Składniki: - ok.440g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 100g mąki żytniej żurkowej (chlebowej, typ720) - 200ml jogurtu naturalnego (dałam własnej produkcji ) - 100ml ciepłej wody - 10g soli - 20g świeżych drożdży - 1 jajko - 2 łyżki oleju (dałam

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 315

Biszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia(...)tort) gdy chcemy, ale nie jest to konieczne. Składniki wyższego biszkoptu: - 10 dużych jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 10 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 240g) - 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam typ700 (170g) - 5 łyżek kakao (75g) W misie miksera umieścić białka (nie może być ani odrobiny żółtka) i ubić je na dużych obrotach miksera. Następnie dodajemy ksylitol

Smaczne Zdrowe
Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną 180

Choć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka(...)jeśli chcecie możecie dodać do nich więcej cukru. Składniki na 12 muffinek: suche: 100 g mąki orkiszowej typ 700 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżki kakao 80 g cukru lub ksylitolu 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody mokre: 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej

Ze smakiem i z pasją
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 169

opowiedzieć Wam o wyjątkowych bułeczkach. Przygotowane właśnie z myślą o teatrze (który zawsze połączony jest z rodzinnym piknikiem) dla siostry C., uczulonej na gluten i laktozę. Są więc na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka ryżowego. Nie mają nawet jajek - zamiast nich użyłam musu z dyni, który czekał grzecznie w zamrażarce na swoją kolej (a to już najwyższa pora(...)jagodami - z pewnością zasmakują nie tylko alergikom. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki , ale sporo w przepisie zmieniłam. Dyniowo-orkiszowe drożdżówki z truskawkami Składniki: (na 10 bułeczek) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 125 ml mleka ryżowego 200 g pure z dyni 45 g bezmlecznej margaryny skórka otarta z 1 cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 209

zanim zacznie się go kroić, gdyż może się kruszyć. Warto jednak odczekać, bo jest po prostu ...Smakowity ;) Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku 90 g mąki orkiszowej 150 g mąki żytniej chlebowej 150 g mąki owsianej 150 g mąki jaglanej razowej 50 g zakwasu żytniego razowego 1 jajko(...)ostudzonej margaryny „Smakowita de Luxe" 24 g cukru 10 g słodu jęczmiennego 50 g suszonej żurawiny 30 g drobno pokrojonych orzechów włoskich  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś

Grahamka, weka i kajzerka