Chleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)mówiąc już o mączce migdałowej, która to wchodziła w skład oryginalnego przepisu. Na szczęście miałem sporo orzechów włoskich, wystarczyło je tylko zmielić... Zaczyn: 60 g zakwasu pszennego 120 g mąki orkiszowej razowej 90 g soli Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw do fermentacji na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o przykryciu zaczynu folią spożywczą lub schowaniu go do torebki
Grahamka, weka i kajzerkaDietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza(...)wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego
Smaczne ZdroweDzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki orkiszowej czyni go pieczywem bardzo charakterystycznym. Bardzo wyczuwalna jest w nim mąka orkiszowa, która ma dość specyficzny gluten, chleb jest taki wręcz elastyczny, bardzo wilgotny, przepyszny. Oczywiście jak większość moich chlebów jest(...)odmiany jest z małą ilością ziaren (ale być muszą...) Polecam, moja rodzinka zakochała się w jego smaku. Z podanych składników wychodzą dwa chleby pieczone w formach: 24x8cm. Składniki: - 700g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 (lub750) - 280g zakwasu orkiszowego (lub po 140g orkiszowego i żytniego , lub 280g samego zakwasu żytniego ) - 28g soli himalajskiej - 30g amarantusa - 50g płatków
Smaczne Zdrowerównież podsypać ziarnami tak dla urozmaicenia. U mnie podsypane sezamem i siemieniem lnianym. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić orkiszową jasną , wówczas musimy jej dać troszkę więcej niż pełnoziarnistej. Składniki: - 150g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zamiennie 130g mąki orkiszowej jasnej) - 250g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (jasnej) - 30g świeżych drożdży - 350ml wody (część wody można zastąpić
Smaczne Zdrowesezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 12 bułek a 90 g): 420 g mąki orkiszowej 170 g mąki gryczanej 10 g świeżych drożdży 40 g letniego mleka 30 g miodu 18 g cukru 340 g maślanki 40 g oliwy 8 g soli(...)słodu pszenicznego (opcjonalnie) odrobina wody z miodem do posmarowania odrobina czarnuszki do posypania Przygotowanie bułek: W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj letnie mleko, pół łyżeczki mąki orkiszowej, wymieszaj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły" W tym czasie przesiej do dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj
Grahamka, weka i kajzerkaardzo smaczne i zdrowe bułeczki razowe. W przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową pół na pół z mąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam. Bułeczki z pestkami dyni PRZEPIS /na 10 sztuk/ Temperatura piekarnika: 200 o C Czas pieczenia: 40 min. Składniki 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850 300g mąki pszennej
coolinarnastrefa.blogspot.compyszne ciasteczka orzechowe. Connie jest uczulona na pszenny i żytni gluten oraz laktozę. Jej mama poprosiła, żebym na śniadanie upiekła dla niej bułeczki. A ponieważ zostało mi nieco mąki orkiszowej, pomyślałam, że mogłabym przygotować coś jeszcze... Miało być prosto, raczej szybko, a jednocześnie efektownie. I wtedy przypomniałam sobie o stempelkach, które kupiłam, bo były w ogromnej przecenie. Postanowiłam upiec kruche(...)ciasteczka, a w nich wycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy... Panie się nimi zachwyciły, zebrałam za nie mnóstwo pochwał i komplementów. A Connie tylko żaliła się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawda nie wyszło aż tak piękne* jak to (klik) , które mnie zainspirowało do tego by szybko przygotować konfiturę truskawkową, (nie wyobrażałam sobie bowiem bym miała robić ciasto na mące orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu a konfitura miałaby być kupna...) Może i nie jest łatwe w przygotowaniu ale smak wynagrodził cały poniesiony trud. Ciacho wyszło bardzo truskawkowe, meeega kruchutkie, rozpływające się wprost(...)zbyt dużą ilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-) Składniki: Ciasto: - 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g zimnego masła - 1 jajko Masa serowa: - 500g zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka
Smaczne Zdrowekorzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam(...)kolację,śniadania stanowią płatki owsiane),teraz wypiekane z udziałem mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.Zapraszam do przepisu. Składniki na 1 dużą keksówkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trudne w robieniu, a samo ich pieczenie nie zajmuje wiele czasu:) Bułeczki smakują najlepiej jeszcze ciepłe, a z przepisu wychodzi ok. 12 mega bułek. Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej białej -1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 1 kopiasta łyżka -18g drożdży świeżych -1,5 szklanki letniej wody -3/4 szklanki ziaren(m.in mak, siemię lniane, słonecznik) -2 żółtka(...)miksera i dokładnie wyrobić. Odstawić na 10 minut(żeby odpoczęło) i wyrobić jeszcze raz. Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo-mąką orkiszowa bardzo tego nie lubi i potem ciasto robi się gumowe. Lekkie dwukrotne wyrabianie w zupełności wystarczyło. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce
Smaczne Zdroweporadzę. By za bardzo nie odpadały, lubimy gdy są w środku. Polecam te bułeczki bo są tego warte ! Pyszne, zdrowe, puszyste pomimo braku pszenicy. Bułeczki w 100% z mąki orkiszowej, tylko otręby są owsiane -z braku orkiszowych. W składzie nie ma cukru (to nie pomyłka) gdyż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet(...)szybciej wyrastają. :-) Z podanych składników wychodzi ok.9-12 dorodnych bułeczek. Składniki: - 450g mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie typ 2000) - 20g drożdży - 350ml ciepłej wody (nie gorącej) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 60g otrąb - 50g słonecznika - 4 łyżki oleju Drożdże rozkruszyć i zalać 100ml wody, mieszając rozpuścić
Smaczne ZdroweChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)dwóch zakwasach żytnim i orkiszowym ale można dodać również sam żytni. Polecam, jest nie tylko bardzo zdrowy ale meeega smaczny.:-) Przepis na dwie foremki o wym. 24x8cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 200g mąki żytniej pełoziarnistej typ2000 - 70g mąki gryczanej - 70g surowej kaszy gryczanej - 30g płatków gryczanych - 30g otrębów gryczanych - 30g amarantusa - 140g zakwasu żytniego - 140g zakwasu orkiszowego (można
Smaczne Zdrowedrugi dołączyłam do Kwietniowej Piekarni . Tym razem do upieczenia był chlebek z mąki orkiszowej i mąki chlebowej z dodatkiem pomidorów i sezamu (co prawda miał być czarny, ale nie miałam więc dałam zwykły). Chlebek wyszedł bardzo smaczny, mocno pomidorowy i ma cudowną chrupiąca skórkę;)) A raczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej, 200g białej mąki orkiszowej, 200g(...)wody, starte jabłko. Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn, 350g białej mąki orkiszowej, 300g mąki pszennej chlebowej, puszka pomidorów, 15 g soli morskiej, łyżka miodu, 2 łyżki sezamu, do posypania: sezam, mak i siemię lniane. Do zaczynu dodać zmiksowane
Z miłości do słodkościszczerze,że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie,mój M.niestety zaprotestował i uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki,ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot).Chleb powstał na bazie przepisu -chleb jesienny J.Hamelmana. Składniki : 180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego 400 g mąki(...)suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzin umieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny.Wymieszać do połączenia składników,ewentulnie skorygować hydratację,dolewając nieco
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dał chlebowi bogaty smak i aromat, a także delikatną konsystencję miększa . Eksperyment piekarski ze wszech miar udany... Składniki (na dwie foremki a 26 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej 540 g mąki orkiszowej 108 g wody 10 g soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła(...)oliwy 24 g cukru 25 g czarnuszki Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong
Grahamka, weka i kajzerka