mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:12/60)

SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 213

danie. Więc nie jest aż tak źle z tą kalorycznością... tak się przynajmniej pocieszam... :-) Składniki: - 1800g obranych ziemniaków (po odciśnięciu miałam 1270g) - 4 jajka - 150g mąki żytniej typ720 - 250g mąki orkiszowej (lub trochę mniej pszennej) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 400-500g chudego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek(...)wodę, a to co zostanie na dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej (lub pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy

Smaczne Zdrowe
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 216

zamieniłam mąkę 700 na 750), teraz już wiem, że mąka typ750 różni się znacznie od 700, dlatego podaję różne ilości dla różnych mąk, wszystkie ilości sprawdzane osobiście. Składniki: - 330g mąki orkiszowej typ750 lub 300g mąki orkiszowej typ700 (lub 300g mąki tortowej) - 8 jajek - 300g masła - 200g ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) - 1 łyżka

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 156

dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie Daktyle wrzucić do gorącej wody. Dzięki temu zmiękną, jeśli są twarde. Wodę później wykorzystamy do ciasta(...)mniejsze kawałki (na razie nie dodawać do ciasta). Wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne (ok. 10 - 15 min). Nie powinno za bardzo kleić się do rąk, można podsypywać mąką (ale nie za dużo by ciasto nie było później za twarde). Na końcu wmieszać pokrojone daktyle.  Wyrobione ciasto podzieliłam na pół i zastosowałam jedną połowę ciasta do I metody

coolinarnastrefa.blogspot.com
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 194

rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich bardzo konkretnych bułek. Składniki: - 200g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

Smaczne Zdrowe
Miało wyjść co innego, ale nie żałuję, czyli pyszne ciasto z jagodami:) 188

parę dni zrobiłam powtórkę, lekko zmieniając część zbożową:) Składniki na foremkę o śr. 18 cm: 300 g borówek/jagód 1 łyżka fruktozy 1 łyżka mąki Ciasto: 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k)* szczypta kurkumy (g) 2 żółtka (sł) 3 łyżki fruktozy - w oryginale były 4 cukru (sł) 1/2 kostki zimnego masła (sł) szczypta imbiru (o) szczypta soli (sn) otarta(...)skórka z cytryny (k)   * w drugim wypieku dałam 200 g mąki orkiszowej i 80 g w sumie: mąki żytniej typ 2000 (g), orkiszowych otrąb (k) i płatków owsianych (o) i dodałam łyżkę  jogurtu greckiego (k) Składniki na ciasto dodawałam w przedstawionej kolejności, lekko mieszałam, a potem  szybko zagniotłam ciasto - bardzo na tym etapie kruszące, co zresztą pozostało

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 140

Organic Bread and Pastry , pochodzi z bloga  Lucullian Delights an Italian experience .  Przepis cytuję za  Amber Chleb orkiszowy ubijany składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej  160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce

Stare Gary
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 160

Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 200 g mąki orkiszowej białej 200 g wody 1 jabłko starte  na tarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g zmiksowanych krojonych pomidorów z puszki 350 g mąki orkiszowej

Kulinarne przygody Gatity
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6525

pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej. Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki

Smaczne Zdrowe
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 250

zamarzył nam się ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam(...)podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja byłaby dla nas za mała. Makaron po ugotowaniu można przechowywać w lodówce. Składniki: - 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750        (lub 300g mąki pszennej) - 3 żółtka - 1 łyżka oliwy z oliwek W misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy

Smaczne Zdrowe
CIABATTA PSZENNO-ORKISZOWA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , BEZ WYRABIANIA CIASTA 185

ciabatty. Co prawda miały być pszenne tak jak oryginalne ale niestety z braku mąki pszennej ( miałam tylko 400g) powstały pszenno-orkiszowe. I nie wiem tak naprawdę czy sprawiła to mąka orkiszowa czy taki urok tego ciasta ale były super wilgotne wewnątrz nawet na 3 dzień. No i ta skóreczka...Mmmm... Polecam! Idealne np. z masełkiem czosnkowym . :-) Składniki na 2 ciabatty(...)400g mąki pszennej - 200g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 30g drożdży - 450ml chłodnej wody - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) Drożdże rozpuścić w chłodnej wodzie i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać wszystko razem (drewnianą łyżką), tylko do połączenia składników, ok.30 sekund. Przykryć folią spożywczą i odstawić np.na blat kuchenny na minimum 12 godzin

Smaczne Zdrowe
Kluski jaglane 282

dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin.  Składniki: (3 porcje) - kasza jaglana - 1/2 szklanki - mleko - 1 szklanka  - twaróg - 1 kostka  - mąka orkiszowa - 1/2 szklanki  - mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki  - miód - 1 łyżka - cynamon Sposób przygotowania: kaszę jaglaną płuczemy wodą. Do rondelka wlewamy mleko, a następnie wsypujemy kaszę. Gotujemy około(...)minut, co jakiś czas mieszając. Do przestudzonej kaszy dodajemy pokruszony twaróg, miód oraz cynamon. Miksujemy na gładką masę, do której dosypujemy mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ugniatamy, formujemy rulony, a następnie dzielimy je na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na około 3-4 minuty (do wypłynięcia). Podajemy z musem z owoców np. kiwi, truskawek, malin

Fit-amina
Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 169

skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta

Ze smakiem i z pasją
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 237

YeastSpotting i Panissimo (#30) . Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 165 g mąki żytniej starogardzkiej 210 g wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dolej wodę i rozmieszaj. Dodaj mąkę orkiszową razową i całość dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na 12 - 24 godzin w temperaturze pokojowej. Składniki (1 foremka 24 x 10 x 8 cm): cały zaczyn(...)ugotowanej białej kaszy gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe 139

yszne i zdrowe bułeczki upieczone z mąki orkiszowej jasnej (typ 600). Dzięki glazurze z wody i cukru mają delikatnie słodki smak. Warto od czasu do czasu upiec domowe pieczywo (chociaż istnieje ryzyko, że przestaniemy już w ogóle kupować pieczywo w piekarni). ;) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe PRZEPIS Temperatura piekarnika: 220 o C   Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 500 g mąki orkiszowej jasnej, typ 500-600 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 275 ml mleka 7 g suszonych drożdży lub około 25 g świeżych 0,5 szkl. wody i 1 łyżeczka cukru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 142

dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu. Składniki na 4 duże blachy pączków : 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 saszetki drożdży instant 2 szklanki letniego mleka 125 g ksylitolu lub cukru 80 g masła 2 jajka 1,5-2 puszki kajmaku

Ze smakiem i z pasją