mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:19/60)

BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 139

Wystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce. Bułki te są zupełnym przypadkiem. Początkowo planowałam chleb, taki jak TEN . Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półce w markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować, totalnie bez żadnego oparcia. Wrzucałam, wyrabiałam, modląc się, by wyszło coś dobrego. Udało się. BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW(...)OWSIANYCH. /eksperymentalny, całkowicie autorski;/ na średnich 10 bułek   300 g mąki orkiszowej 400g płatków owsianych szklanka mleka szklanka wody 3/4 paczki drożdży sól 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) Mleko zagotowuję wraz z połową szklanki wody.  Mąkę mieszam z solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko, mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego wystudzenia. Chodzi tu o zaparzenie mąki. Resztę wody

W kuchni Karmel-itki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 157

mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł :) Miękkie, o bardzo fajnej i delikatnie gliniastej strukturze, pięknie wyrośnięte(...)wystarczająco duże, by nacieszyć się jego smakiem przez nadchodzący weekend :) Ciasto: * mąka jasna orkiszowa- 500 g * mleko- 250 ml * cukier- 100 g * masło- 50 g * drożdże suche- 10 g * wanilia- 1/2 laski (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego) Kruszonka: * mąka jasna orkiszowa- 75 g * cukier- 35 g * masło- 35 g * cynamon- 1 łyżka Dodatkowo: * rabarbar- 380 g * cukier puder- do posypania

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto serowe z wiśniami, wanilią i budyniem 260

dodatkiem wiśni i słodkim, waniliowym budyniem. Wiśnie mogą być dowolne- świeże, mrożone (należy wcześniej odmrozić i odsączyć) lub z kompotu, można też wykorzystać inne owoce. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową (dokładnie pół na pół), a le jeśli nie macie/nie lubicie mąki orkiszowej, to śmiało zastąpcie ją pszenną- tak jak w oryginale (przepis z książki 'Tradycyjne ciasto'). Uwierzcie

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 222

różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem to już w ogóle będzie cudownie(...)więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa

Ze smakiem i z pasją
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 203

Zamiast białej mąki pszennej jasna mąka orkiszowa w roli głównej.Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie.Ma bardzo chrupiącą skórke,a przepis znalazłam tutaj .Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży,użyłam drożdży instant i w większej ilości.Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa.Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający,potrzebuje(...)jednak ,iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę.Ta naprędce upieczona bagietka jest naprawdę smaczna. Składniki na 2 bagietki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 630 170-200 ml wody 30 g masła lub oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyzeczki drożdży instant Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 171

dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej.  Z podanych proporcji wyszło mi 14  dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która(...)akurat przyjechała w odwiedziny :) Bułeczki: * dynia- 1/2 kg * mąka pszenna- 200 g * mąka orkiszowa- 180 g* * drożdże świeże- 35 g * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 80 g * mleko- 125 ml * masło- 75 g * sól- szczypta Masa budyniowa: * budyń- 1 opakowanie * mleko- 350 ml Polewa: * śmietana 18%- 250 ml * cukier puder trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * jajko do posmarowania

Kraina Miodem Płynąca
Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie 150

miodem na zakwasie. Przepis wzięłam z TEJ strony. Z podanego przepisu wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Użyłam dużą keksówkę. Składniki na zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 75g mąki orkiszowej 100 g wody Całość dobrze wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym folią naczyniu na 12 - 18 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej 275 g wody

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno - orkiszowy na dwa sposoby 237

zajmuje niewiele czasu. Piekłam go już wcześniej, więc podaję dwa przepisy. Sprawdź, który Tobie bardziej smakuje Propozycja pierwsza: Trzy szklanki mąki pszennej typ 750 i  szklankę mąki orkiszowej typ 850 przesiałam do miski, dolałam 460 ml wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Dodałam łyżkę soli, 2 łyżki miodu i 2/3 szklanki zakwasu żytniego razowego. Wyrobiłam(...)wyrosło, ale miąższ wyszedł dość zbity i smak jak dla mnie bez rewelacji. Propozycja druga: według mnie lepsza Tym razem dałam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i szklankę mąki orkiszowej typ 850, przesiałam do miski, odmierzyłam 350 ml wody, podgrzałam i dolewałam stopniowo do mąk. Wymieszałam całość - ciasto wyszło luźne i klejące.  Odstawiłam przykryte ściereczką na 25 minut

apetytnapieczenie
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 251

część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 288

dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały(...)zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) dodatkowo u mnie 1/3 szklanki siemienia lnianego i odrobinę siemienia do posypania Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach

UgotujmyTo.pl
Muffiny cassis z różanym pudrem 208

różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis) . Czas przygotowania:  25 minut Porcje: 12        Składniki: 150 g mąki pszennej, 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000, 80 g cukru, 1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu,  120 ml oliwy, 100 ml mleka, 1 jajo, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii(...)Przygotowanie: Porzeczki odsączyć na sicie. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny). Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól). Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.). Piec

SzczyptaSmaQ
Ciasto z dżemem truskawkowym i galaretką 182

już tego samego dnia, kiedy tylko Małgosia pokazała je na swoim blogu napiecyku.pl . Ciasto- jak dla mnie- okazało się baaardzo smaczne, jednak mąż trochę marudził, że drażni Go ta mąka orkiszowa... Ciastu dałam więc drugą szansę i zrobiłam ponownie, z małymi modyfikacjami- tym razem upiekłam jako spód, w prostokątnej formie, na mące pszennej i z dodatkiem dżemu truskawkowego oraz zmniejszyłam(...)ilość cukru, aaa, no i upiększyłam wierzch truskawkową galaretką. Jeżeli nie przeszkadza Wam mąka orkiszowa, to mimo wszystko, warto pszenną na nią zamienić- zawsze to zdrowiej! :) Ciasto delikatnie słodkie, z wyraźnym akcentem truskawkowym, proste, a przy tym apetycznie się prezentujące :) Oczywiście, zachęcam do wypieku! Spód: * mąka pszenna- 1 szklanka * masło- 100 g * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 1/3 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Schabowe i smażone ziemniaczki 125

kolejnych 5 minutach. Gotowe :) SKŁADNIKI NA SCHABOWE: 600 g schabu bez kości- podzielić na plastry KLIK 2 jaja wiejskie suszone chilli świeżo zmielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 szklanka mąki orkiszowej Jajka z przyprawami rozbełtać. Kotlety ubić. Namoczyć w jajku i obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na maśle. BURACZKI: 2 buraki 2 szalotki Buraki ugotować, obrać i utrzeć na tarce

ClauditteMissCooking
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 142

orkiszowy z kaszą gryczaną Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Ciasto właściwe: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej cały zaczyn 160 g letniej wody 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym 189

łatwe do przygotowania,super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę-naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce,a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej syte,a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną. Składniki(...)ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki orkiszowej 630 2 jajka 1 szklanka mleka 1 niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania