Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam
Marta Gotujeidealny. Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki) -3 szklanki mleka -1,5 szklanki oleju -5,5 szklanki mąki orkiszowej(może być pszenna) -2 łyżki sody -3 łyżki miodu -4 łyżeczki cynamonu -cukier waniliowy -0,5 szklanki zmielonych migdałów i orzechów Składniki na masę: -1 budyń waniliowy bez cukru(...)powidła śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki
Smaczne Zdroweprzypomina innego wypieku, tym bardziej kupnego. Bardzo polecam, warto go upiec i sięgać po kolejne kromki. Składniki: 1 szkl. mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 ¼ szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 60 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu) 160 g musu jabłkowego (niesłodzonego) lub startych na drobnych oczkach jabłek(...)wymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika
Roślinna - blog wegańskicoś... uzależnia...:-) ) Dodałam tylko mrożonych malin i zmieniłam trochę czas pieczenia. Pyszne, wegańskie ciacho czekoladowe. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.24x38cm, chciałam by nie było zbyt wysokie. Składniki: - 550g mąki orkiszowej u mnie typ750 lub 3 szklanki pszennej - 2/3 szklanki kakao - 2 płaskie łyżeczki sody - 1 płaska łyżeczka soli - 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsiane, ryżowe(...)ksylitolem) - ok.50ml kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego - 1 łyżka ksylitolu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - płatki czekoladowe do posypania (nie trzeba) Mąkę przesiać do miski, dodać do niej kakao, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mleko roślinne (letnie, nie z lodówki) z octem jabłkowym i odstawić
Smaczne Zdroweciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania. Składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 40 g cukru 125 ml mleka 60 g masła+ do wysmarowania formy 70 g suszonych śliwek 5 cl rumu lub koniaku 15-19 migdałów 1 jajko(...)masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce śliwki pokroić w kostkę, zalać rumem i pozostawić na całą noc foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1 migdale wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszac ze śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700) - 50g ksylitolu (lub cukru) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 4 żółtka (u mnie "L") - 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
Smaczne Zdrowecebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej - 125ml madery lub wytrawnej sherry - 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie) - sól i świeżo mielony czarny pieprz - świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania - trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby(...)cebulę i smażyć na ok.5-7 minut aż się zrumieni. Wrzucić czosnek i świeże grzyby , smażyć 4-5 minut aż zaczną mięknąć. Dodać sól , pieprz, tymianek , gałkę muszkatołową i oprószyć mąką. Smażyć dalej ok.3-5 minut mieszając. Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu. Zmiksować
Smaczne Zdroweobojętny! Do Halloween jeszcze chwila, może się na takie cudo skusicie...? Zakrwawione ciasto red velvet Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki orkiszowej 1 łyżka kakao 200 g cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 300 ml oleju 250 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czerwony barwnik spożywczy w żelu 1 łyżka(...)sody oczyszczonej krem: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 600 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo: masa cukrowa krew: 1 łyżka wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka miodu Spody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g dobrego białego sera (półtusty lub tłusty) - 250g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ700 (lub pszennej) - 1 duże jajko (L) - szczypta soli - 50-80g ksylitolu (przy polewie dałam 50g) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka spirytusu i laska wanilii(...)smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy) W misie miksera rozdusić biały ser, dodać jajko, szczyptę soli oraz ksylitol i dokładnie rozetrzeć (utrzeć) wszystko. Następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, (ja przecieram blat mokrą ściereczką, przyklejam folię spożywczą i na nią wysypuję mąkę), rozwałkować delikatnie na płat o grubości
Smaczne Zdroweletniej wody, 250 g zakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później): Zaczyn, 220 g mąki ciemnej orkiszowej, 50 g kaszy gryczanej jasnej, 50 g siemienia lnianego, 50 g pestek dyni, 50 g ziaren słonecznika, 50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody(...)Ziarna zmielić w młynku do kawy lub w blenderze kelichowym . Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, zmielone ziarna i mąkę orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką. Foremkę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. O dstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
SzczyptaSmaQschłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu na dodanie zamrożonych malin. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm . Składniki kruchego ciasta: - 400g mąki orkiszowej typ750 (pszennej trochę mniej) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 80g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) - 1 całe duże jajko (lub 2 żółtka(...)szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 250g miękkiego masła - 2 białka pozostawione od kruchego ciasta - 60g mąki ziemniaczanej (lub 1,5 paczki proszku budyniowego) - ok.200-300g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo: - mielony ksylitol lub cukier puder do posypania W misie miksera utrzeć miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, ksylitolu z wanilią
Smaczne Zdrowetruskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak! Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej jasnej 70 g ksylitolu lub cukru 70 g płatków owsianych błyskawicznych 80 g masła 1/2 łyżeczki pasty z wanilii szczypta soli Dodatkowo: 400 g truskawek 1-2 łyżki ksylitolu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku, ale bardzo niski. Drugie podejście było więc konieczne. Lekko zmodyfikowałam poprzednią wersję, nie ubijałam białek na sztywno, dzięki temu nie wyrósł aż tak bardzo i równomiernie opadł. Pominęłam mąkę orkiszową (lub pszenną), dałam samą ziemniaczaną, dzięki temu otrzymałam wersję bezglutenową. Wyszedł extra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja(...)sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka
Smaczne Zdrowesię tak z kilkoma niestety przytrafiło... Mam nadzieję, że za rok przyda Wam się taki przepis. Ciasto czekoladowe w skorupkach jajek Składniki: (na 20 jajek) 300 g mąki orkiszowej 40 g kakao 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200 ml wody 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 20 jajek 2 łyżki(...)dokładnie obleje ścianki. Resztę oleju wylać. Skorupki ułożyć otworem do góry w formie do mini muffinek wyłożonej folią aluminiową (tak, żeby jajka stały prosto i się nie ruszały). Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem. Jajka roztrzepać, dodać wodę, olej i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrabianie zajmuje baardzo mało czasu:) Mam nadzieję, że takie połączenie zamakuje Wam równie mocno jak i nam, a za nadesłanie przepisu dziękujemy Pani Anecie:)) Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Smaczne Zdrowe