pełnego przemiału Podział na glutenowe i bezglutenowe Poza typami mąk można je również podzielić ze względu na zawartość glutenu. G lutenowe: * pszenna – najpowszechniej sza , uzyskiwana z pszenicy, występuje w różnych typach określających zawartość substancji mineralnych (patrz wyżej), * semolina – uzyskiwana z pszenicy twardej, wykorzystywana do produkcji makaronów, * orkiszowa – istnieją takie odmiany pszenicy, których uprawia się niewiele (głównie ze względu na niską(...)uprawy), dzięki czemu są czyste, pierwotne i zawierają najwięcej wartościowych minerałów i witamin. Do takich rodzajów pszenicy zalicza się z całą pewnością Triticum pelta – pszenica, z której otrzymuje się mąkę orkiszową. Była popularna w średniowieczu, obecnie znów wraca do łask ze względu na dużą zawartość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana
Pyry na Gazbochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki Ciasto 2 szklanki drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnej mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki czarnego sezamu 3 łyżki jasnego sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 łyżeczki soli 100 ml letniego mleka Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i zalać maślanką. Wymieszać
Pełny talerzrazem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z plastrami świeżej pomarańczy lub sosem owocowym. Składniki: Spód: 150 g mąki jaglanej, 50 g mąki orkiszowej, 20 g cukru pudru, 130 g masła, czubata łyżka kakao, 1 żółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze
SzczyptaSmaQTrochę inne naleśniki. Powstały w zasadzie przez przypadek - miałam resztkę mąki orkiszowej i maślankę. Naleśniki są chyba nieco delikatniejsze od tradycyjnych, bardzo smaczne, ciasto ładnie się smaży. Polecam! składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 3 jajka 400 g maślanki - 1 i 1/2 szklanki ok 200 g maki orkiszowej szczypta soli łyżka oliwy
Stare Garywylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką. Składniki na 1 bochenek: 250 g odświeżonego zakwasu żytniego 200 g mąki pszennej 550 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 200 ml wody Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się glutenu.Przykry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spożycia. Lubię jednak chrupie pieczywo, więc wystarczyło wrzucić na minutkę do opiekacza... Czego użyłem? -kubek mąki owsianej -kubek mąki pszennej TYP500 -pół kubka mąki żytniej TYP720 -pół kubka mąki orkiszowej -50 gram świeżych drożdży -3/4 kubka mleka 2% -pestki z dyni -mała łyżeczka soli Mąki mieszamy widelcem z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy
BaRepaswody 2 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 340 g mąki pszennej 80 g mąki żytniej 20 g amarantusa 100 g mąki orkiszowej 7 g suchych drożdży W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, mąki, amarantus, suszone drożdże. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba i średni
Moje domowe kucharzenieNajwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę
bistro mamakolejny udany wypiek,w którym cukier zastąpił ksylitol.Polecam,bo już sama zabawa w tworzenie zeberki jest interesująca. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki ksyliotolu lub cukru 2,5 szklanki mąki orkiszowej 630 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piekłam ten chleb dwa razy, ale za pierwszym razem nie spisałam proporcji, wiec upiekłam go ponownie. Odmierzyłam 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i przesiałam do miski. Dosypałam 3/4 szklanki otrąb pszennych - wymieszałam. Do szklanki włożyłam 3 łyżki jogurtu greckiego i dolałam wody tyle, że w sumie płynu wyszła szklanka. Rozmieszałam jogurt z wodą i dolałam do mąki
apetytnapieczenierozmrożonych) 300 g rabarbaru (może być ugotowany tak jak tu ) 100 g jagód / borówek 2 - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Na kruszonkę: 50 g masła 75 g mąki orkiszowej / pszennej 30 g cukru trzcinowego 50 g płatków owsianych 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Masło wyrobić palcami z mąką. Dodać cukier, płatki i posiekane orzechy i wymieszać
Sto kolorów kuchni130g masła - 10 żółtek - 10 białek - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 250g ksylitolu - trochę skórki pomarańczowej i cytrynowej, u mnie gotowa O'etkera (można pominąć) - kruchy spód: -1 szklanka mąki orkiszowej - 80g masła - 3 łyżki ksylitolu (dałam 2 z prawdziwą wanilią i 1 zwykłego) - 1 żółtko - 2-3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby
Smaczne Zdrowechętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję
Smaczna Pyzablogerów :) a Wy jak oceniacie efekt? Makaron orkiszowy pełnoziarnisty BIO 400 g - Trzy kolory - barwiony warzywami Producent: Niro Trzy kolory - makaron wytłaczany barwiony sproszkowanymi warzywami. skład : zmielona mąka orkiszowa* 100% barwiony szpinakiem*, papryką* i kurkumą* * - Produkt Rolnictwa Ekologicznego - makaron pełnoziarnisty ekologiczny z orkiszu z dodatkiem ekologicznych warzyw ( barwiony papryką, szpinakiem i kurkumą
ClauditteMissCookingdanie obiadowe lub przekąska dla znajomych. Gdy już wiecie jakie produkty są pożywne oraz wartościowe, sami możecie ją skomponować, używając dowolnych składników do farszu. Składniki: Ciasto - mąka orkiszowa - 3 szklanki - drożdże - 20g - mleko - 3/4 szklanki - cukier brązowy - 1 łyżeczka - oliwa - 2 łyżki - woda - szczypta soli Dodatki: - pierś(...)oregano, bazylia, pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę, rozczyn oraz ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste, formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki
Fit-amina