mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:38/60)

Herbaciane ciastka super łatwe 152

dwie godziny, a to tylko dlatego, że schowałam pudełko! Ciasteczka są kruche i w sam raz do herbatki! Do kawy też idealne! Do ich przygotowania użyłam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650  Młyn Kopytowa pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie  zielona cytrusowa od BASILUR Pół szklanki cukru 3 łyżki prażonych ziarenek Migdałowy

Z Kuchni Do Kuchni
Bananowe placuszki 280

jest zbyt wysoka. Jeżeli masz do dyspozycji zwykłą patelnię, przed każdym nałożeniem nowej partii placuszków nanieś na powierzchnię za pomocą silikonowego pędzelka delikatną warstwę oliwy. Skład: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta morskiej soli 1 łyżeczka cynamonu 1 banan 2 roślinne „jaja” (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem

Roślinna - blog wegański
Orkiszowa pizza z szynką parmeńską, oliwkami i podwójną mozzarellą 112

Składniki: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 1/4 kostki drożdży 3/4 szklanki mleka łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego sól 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomidor 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 cebuli 15 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelek pieprz oregano Z drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja
Dietetyczne muffinki z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli 127

smakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych.  Składniki:  Muffinki: (około 12 sztuk)  - musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g - mąka orkiszowa - 100 g  - mleko - 1/2 szklanki  - jogurt naturalny - 100 ml  - miód - 3 łyżki lub stevia  Krem czekoladowy:  - czerwona fasola "Gotowane na parze" Bonduelle - 1 puszka(...)mleko - 1/4 szklanki  - miód - 2 łyżki lub stevia  - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - orzechy laskowe - 10 sztuk  Sposób przygotowania: Muffinki:  Musli wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jogurt naturalny i miód. Całość dokładnie zmiksować. Foremki napełniać masą do 2/3 wysokości. Piec około 15 minut w 180 stopniach C.  Krem czekoladowy: Fasolę

Fit-amina
Pełnoziarnista pizza orkiszowa 207

Składniki na 2 pizzę (ok.20 cm) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 8 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody łyżeczka miodu szczypta soli sos: 200 g pomidorowego puree przyprawa do pizzy dodatki: 100 g fety 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół garść rukoli Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy

Powiedz dietom nie
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 154

wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu

Smakowity Blog Kulinarny
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 213

skórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka zmielonego kardamonu szczypta czarnego pieprzu 2 łyżeczki extraktu z wanilii 2-3 łyżki  rumu 1 op.suszonych drożdży-7g 450g+50g mąki orkiszowej 630 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki jasnobrązowego cukru 50 g masła 2 ubite jajka 250-300 g marcepanu dodatkowo: stopione masło do polania cukier puder

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami 144

podanego przepisu wyszło mi ok 14 muffinek. Były tak aromatyczne i smaczne, że były tylko przez moment  :-) Składniki na 14 sztuk: 150 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny, (roztopione i wystudzone) 3/4 szklanki cukru  1 szklanka pokrojonej drobno suszonej moreli około

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowe brownie z awokado - bez cukru! 143

tradycyjnym wypiekiem.  Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem ;)  Składniki (10 porcji):   350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 miękkie awokado 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki mrożonych malin pół szklanki mleka roślinnego 50 g (5 łyżek) kakao niskotłuszczowego 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oleju kokosowego(...)łyżka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: 1. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestki i wydrąż łyżeczką miąższ. 2. Dodaj jajka i miksuj przez minutę. 3. Dodaj sodę oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj. 4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj. 4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu

Powiedz dietom nie
Chleb na jaglance 204

chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :) Inspiracja tutaj Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g drożdży instant Jaglanka:  150 g płatków jaglanych 175 ml mleka 450 wrzącej wody 30 g miękkiego masła 13 g soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem(...)masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

Delicious Titbits
Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe 147

taką zdrową i lekką wariację na temat muffinek. Nie tylko zaspokoją apetyt na słodkie, ale przy okazji dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Składniki (na 10-12 sztuk): 200 gram mąki orkiszowej lub pszennej 4-5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (mogą być pełnoziarniste) 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki śmietany 12% (może(...)łyżka domowej konfitury z dyni i jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko solidna szczypta cynamonu garść drobnych rodzynek Przygotowanie: Składniki suche (mąka, płatki, cukry, proszek do pieczenia, cynamon) mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre (jajko, miód, rozpuszczone masło, śmietanę, konfiturę, namoczone rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę jabłko). Następnie

Kuchnia po mojemu
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 157

przepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z  tego  przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany  ze znakomitej strony o pieczeniu chleba  Moja Piekarnia . Jeżeli ma ktoś(...)pytania dotyczące pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb. składniki 340 g zakwasu żytniego 190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120g mąki pszennej typ 550 120g mąki pszennej o wyższym typie około 240 g letniej wody około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) ewentualnie przyprawy

Stare Gary
Binenstich mit Apfelfülung 143

bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany. Składniki na spód: 230 g mąki orkiszowej 630 2 jajka 20 g drobnego cukru 110 g masła-z lodówki 1,5 łyżeczki drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli(...)mleka) 200 ml mleka+50 ml 2 łyżki cukru 250 g twarożku  Masa jabłkowa: 800 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki miodu 130 g płatków migdałowych Wykonanie: składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1306

karpatka na 0,5l mleka Składniki na masę czekoladową: -0,5l mleka -cukier waniliowy -5 żółtek -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 łyżki skrobi ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej(lub pszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże(...)Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu. Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego powstały krem. II. (masa czekoladowa)  Żółtka, cukier waniliowy i ksylitol wraz z mąkami rozmieszać z ok. 100ml mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozrobioną masę i ugotować dość gęsty budyń, odstawić do ostudzenia. Następnie ucieramy kostkę masła dodając stopniowo wystudzony budyń, dokładnie

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe muffiny z awokado i żurawiną 151

moje muffiny wyjdą jeszcze lepiej! To nie w gębie!     Składniki (10-12 babeczek): 1 bardzo dojrzałe awokado 150 gram jogurtu naturalnego 1,5% 6 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 3 łyżki odtłuszczonego kakao 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki stewii 1 łyżka miodu 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj(...)gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75% 2 jaja 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej     Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy

Mango Papaja
Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży 1037

które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na 20 mini pączków: 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego) 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej 2 małe jajka S/M otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego 1 łyżka ksylitolu lub cukru 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki octu(...)Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki. Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju

Ze smakiem i z pasją