Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 2 jaja szczypta soli 1 łyżka stewii 150 ml mleka 0,5% łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1 mango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka
Mango Papajasmakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej 700 100 ml mleka 2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki stopionego masła 2 jajka Wykonanie: drożdże rozetrzeć(...)podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki i układać na omączonym blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia.Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą.Wodę zagotować.Na gazie ułożyć kluski.Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka,by można go było przykryć pokrywką.Gotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przy tym rarytasie ;) Składniki na 4 sztuki 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 250 g mąki graham (typ 1850) 250 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 250 g mąki orkiszowej (typ 630) 15 g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli ¾ łyżki melasy trzcinowej 600 ml letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie
Pełny talerzjednak jest. Dodam, że tak nam posmakowały, że z 12 które upiekłam zostały po obiedzie tylko 2. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 250 g mąki orkiszowej typ 620 7 g drożdży instant 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 30 g masła (miękkiego) ok 350 ml ciepłej wody mleko do posmarowania
Sto kolorów kuchniobecną uwielbiam. Cykl wypieków słodzonych stewią Składniki: 35 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki
CzarnawisienkaUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody(...)500g maki orkiszowej typ 2000 łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 łyżek siemienia lnianego 10 łyżek pestek słonecznika 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna
Pyry na Gazchlebek powstał z myślą o tych, którzy nie mają mąki orkiszowej, a chcieliby mieć fajny pół razowiec. Użyłam do niego zakwasu pszennego, gdyż sporo mi się go nagromadziło, ale spokojnie można użyć zakwasu razowego - trzeba tylko pamiętać, żeby nie wyrabiać zbyty długo ciasta. Składniki na chleb : mąka pszenna typ 750, woda, jogurt grecki, otręby pszenne, sól i zakwas. Wykonanie
apetytnapieczenieSkładniki (składniki na 2 bochenki,lub 1 duży ) 500 ml ciepłej wody 2 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/4 łyżeczki cukru 600 g mąki pszennej 200g mąki orkiszowej typ 2000 łyżeczka przecieru pomidorowego 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Do miski wlać 250ml ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić
w mojej kuchniwilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki: -80g rodzynek -40g żurawiny -3-3,5 szklanki mąki orkiszowej -5dag drożdży świeżych lub 21g suchych -6 żółtek, roztrzepanych -1 jajko, roztrzepane -szczypta soli -1 szklanka mleka, letniego -pół szklanki ksylitolu(może być drobny cukier) -125g masła, roztopionego
Smaczne Zdrowesposób pewnie przestanie być dobry latem, ale póki co trzeba korzystać. Jak zrobić ten chleb ? Ja zaczęłam wieczorem około godziny 22-giej. Do dużej miski przesiałam 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850, dolałam 3/4 szklanki kefiru i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i szklankę zakwasu razowego
apetytnapieczenietakie prawdziwe, chrupiące gofry belgijskie. Co prawda zrobienie ich zajmuje nieco więcej czasu niż tych naszych tradycyjnych, jednak smak nieporównywalny z niczym innym. A zapach? Obłędny! Składniki: 270 gram mąki orkiszowej, typ 1850 20 gram świeżych drożdży 2 jaja 2/3 szklanki ciepłego mleka 100 gram masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru szczypta soli laska wanilii do podania: konfitura śliwkowa
Mango Papajararytasach z ich udziałem, czyli plackach/naleśnikach/omletach. Dzisiaj więc nadrabiam i zaserwuję bardzo dobre i naturalnie słodkie placuszki kakaowe z gruszką. Składniki na 3 placki/1 porcję: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych gruszka jajko łyżeczka kakao ok. 70 ml zimnej wody łyżeczka oliwy imbir I po kolei wg Pięciu Przemian: 1. jajko i łyżeczka oliwy
Zdrowa Kuchnia Sowyziaren amarantusa 325 ml wody szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę zagotować razem z amarantusem i szczyptą soli, następnie gotować go, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki
Delicious Titbitssmaczny,a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny.Puree z dyni nadaje sernikowi pięknej pomarańczowo-złocistej barwy.Co tu dużo mówić - to jesienny "must have". Składniki na spód sernika: 95 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mielonych orzechów laskowych 30 g cukru pudru 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Składniki na mase serową: 1 kg sera 3- krotnie zmielonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!