Danie idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 szczypta soli 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej olej kokosowy do smażenia 100 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko
Mango Papajakażdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki
CzarnawisienkaPrzepis pochodzi z książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach" Składniki: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę) 120 ml cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem
Delicious Titbitsłyżki soku z cytryny - szklanka płatków owsianych - 1/3 szklanki żurawiny suszonej - pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika - garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich - 1 jajko - pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000 - pół szklanki otrębów zbożowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia Słonecznik z orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas mieszaj! Do miski dodaj miód
Pasje JolkiPlacki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy, nadzienie: 150 g ugotowanego i obranego bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny
Moniki SmakołykiOczywiście gdyby pominąć czekoladę, nasz piernik byłby najmniej kalorycznym deserem jaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika łyżeczka kakao szklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Mango Papajaciast.Bardzo prosty do przygotowania. Składniki na 1 keksówkę: 450 g kwaśnych jabłek 50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol) 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g suszonych fig 50 g posiekanych migdałów 50 g rodzynek 3 łyżki soku jabłkowego Wykonanie: jabłka obrać,pokroić w drobną kostkę,wymieszać z cukrem i przykryte folią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doskonałe posunięcie, bo racuchy wyszły smaczniejsze niż zazwyczaj. Przypominają mi najlepsze jabłkowe ciacha. Gorąco polecam! ;) Składniki (na około 20 sporych racuchów) : 4 spore jabłka 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłem kokosowego pół na pół z owsianym) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 80 ml wrzątku 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych 2 łyżki cukru
Food Squaredwie godziny, a to tylko dlatego, że schowałam pudełko! Ciasteczka są kruche i w sam raz do herbatki! Do kawy też idealne! Do ich przygotowania użyłam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie zielona cytrusowa od BASILUR Pół szklanki cukru 3 łyżki prażonych ziarenek Migdałowy
Z Kuchni Do Kuchnijest zbyt wysoka. Jeżeli masz do dyspozycji zwykłą patelnię, przed każdym nałożeniem nowej partii placuszków nanieś na powierzchnię za pomocą silikonowego pędzelka delikatną warstwę oliwy. Skład: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta morskiej soli 1 łyżeczka cynamonu 1 banan 2 roślinne „jaja” (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 1/4 kostki drożdży 3/4 szklanki mleka łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego sól 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomidor 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 cebuli 15 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelek pieprz oregano Z drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek
Mango Papajasmakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych. Składniki: Muffinki: (około 12 sztuk) - musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g - mąka orkiszowa - 100 g - mleko - 1/2 szklanki - jogurt naturalny - 100 ml - miód - 3 łyżki lub stevia Krem czekoladowy: - czerwona fasola "Gotowane na parze" Bonduelle - 1 puszka(...)mleko - 1/4 szklanki - miód - 2 łyżki lub stevia - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - orzechy laskowe - 10 sztuk Sposób przygotowania: Muffinki: Musli wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jogurt naturalny i miód. Całość dokładnie zmiksować. Foremki napełniać masą do 2/3 wysokości. Piec około 15 minut w 180 stopniach C. Krem czekoladowy: Fasolę
Fit-aminaSkładniki na 2 pizzę (ok.20 cm) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 8 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody łyżeczka miodu szczypta soli sos: 200 g pomidorowego puree przyprawa do pizzy dodatki: 100 g fety 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół garść rukoli Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy
Powiedz dietom niewina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu
Smakowity Blog Kulinarnyskórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka zmielonego kardamonu szczypta czarnego pieprzu 2 łyżeczki extraktu z wanilii 2-3 łyżki rumu 1 op.suszonych drożdży-7g 450g+50g mąki orkiszowej 630 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki jasnobrązowego cukru 50 g masła 2 ubite jajka 250-300 g marcepanu dodatkowo: stopione masło do polania cukier puder
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!