mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:33/60)

Chleb orkiszowy z ziarnami 148

Kolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650  MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850  MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000  MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno żytni na zakwasie 126

Rano następnego dnia po 14-16 godzinach 270 g mąki orkiszowej 40 g amarantusa 70 g mąki pszenno-razowej 200-230 letniej wody półtorej łyżeczki soli (ok. 9 g) 2 łyżki czarnuszki

w mojej kuchni
SERNIK CREME BRULEE 383

wiaderka - dość gęsty) - 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki) - 1 puszka  (400g) mleka słodzonego zagęszczonego - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 4 jajka - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Ja zamiast tych dwóch mąk dałam 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( maizena) W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia składników

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 158

mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego

Ala piecze i gotuje
"Kasztanowa" bagietka 148

uczulonych na gluten. Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową.Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy. Składniki: 150 g gotowanych kasztanów 300 g mąki orkiszowej jasnej 630+ do podsypania 200 g mąki kasztanowej 250 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży 1 jajko 1 łyżka miodu Wykonanie: marony posiekać mąkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 166

ponad miesiąc. http://jollowanie.blogspot.com/search?q=zakwas+ - nie cały słoik litrowy zakwasu ok.700ml - 10 g drożdży - 2 szklanki wody letniej - 300 g mąki razowej 2000 - 300 g mąki chlebowej - 400 g mąki orkiszowe - 100 g otrębów żytnio - orkiszowych - łyżka soli Drożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki i otręby, sól i dokładnie wymieszałam dodając po trochę letniej wody. Ciasta nie wyrabiamy długo

Pasje Jolki
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 145

Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej 1,5 szklanki wody 2 płaskie łyżki miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 8 g suszonych drożdży 2 suszone pomidory

Na słodko lub wytrawnie
Ciastecza orkiszowe 143

dużo, ale bardzo się pomyliłam. Dzisiaj wszyscy się nimi zajadali i chyba żadne nie zostało. Takie dobre i zdrowe ^^ ~ Ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady ~ Składniki: 420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej 6g proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 225g zimnego masła 220g (1 szklanka) ciemnego brązowego cukru 2 jajka opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 240g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki (prócz

Kuchenny Skrawek Nieba
Pizza orkiszowa Hawaii-pyszna 178

przepisu na najlepsze orkiszowe ciasto na pizzę.Proporcje na ciasto ze zwykłej mąki mąki podałam już tutaj . Składniki na ciasto ( 2 pizze o średnicy około 28 cm): 250 g mąki orkiszowej (125g orkiszowej 630+125 g pełnoziarnistej) 140 ml wody 1 płaska łyżeczka  cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego 1 łyżeczka drożdży instant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 153

można sobie przygotować wcześniej i po wyrośnięciu podzielić na porcje , zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Można także zamrozić. Ja użyłam zwykłą mąkę tortową typ 450. Używając mąki orkiszowej trzeba jej użyć trochę więcej - ok.1100g. Składniki: - 1000g mąki pszennej tortowej typ 450 - 2 paczki suchych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej - 4 łyżki oliwy z pierwszego

Smaczne Zdrowe
Placki z serka wiejskiego 3074

szczypiorkiem i wędliną. Takie placki spokojnie możemy zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Orkiszowe placki z serka wiejskiego ~ Składniki: 150g serka wiejskiego 50g mąki orkiszowej (może być inna) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki

Kuchenny Skrawek Nieba
352. 125

Problem to nie problem. Problem to twoje podejście do problemu."   orkiszowe placki z kruszonką*, rozgniecionymi malinami i borówkami * cynamonowa z mąki orkiszowej inspiracja Jeszcze przed wyjęciem wszystkich składników zastanawiałam się czy aby na pewno to dobry pomysł, czy to już nie przegięcie, no bo placki z kruszonką O.o Ale, powiem wam, że całkiem dobre :P No to od dzisiaj

More food, love and dreams
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 162

Zaczyn,   170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w  blenderze  lub  młynku do kawy ),   150 g mąki ciemnej orkiszowej,    280 ml letniej wody,   15 g soli,   3 łyżki płatków owsianych .   Przygotowanie: Składniki  zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin.   Ziarna zalać gorącą wodą odstawić.   Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać  zaczyn, odsączone ziarna,  mąkę jaglaną i orkiszową oraz płatki owsiane , wyrabiać 10 minut.   Foremkę posmarować oliwą i posypać dowolny mi ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny

SzczyptaSmaQ
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 192

serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić ciasto francuskie. Składniki na ciasto: 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej), 125g masła, 125g sera twarogowego, 1/2 jajka, szczypta soli,  Przesiewamy mąkę na stolnicę, ser mielimy w maszynce i dodajemy do mąki. Dodajemy zimne masło, szczyptę soli ( można dodać

Pudełko rozmaitości
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 143

mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę i ubit ą pianę dodawać stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm )  wysmarować dokładnie masłem

Przepisy i porady kulinarne