znaleźć kogoś takiego w Waszej okolicy. Chleb pszenno-orkiszowy Składniki: 100 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane) 130 g siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ok. 4 szklanki wody 1. Zakwas połączyć z 3 szklankami(...)wody, dodać sól, oliwę, obie mąki, otręby i siemię lniane. Składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać czwartą szklankę wody. (Ja wodę dodałam na końcu…) Ciasto powinno być dość luźne. Przełożyć ciasto do dwóch długich keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić
UgotujmyTo.pludało mi się go...wychłodzić. Składniki 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z Młyn Kopytowa 150 g ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru
Z Kuchni Do KuchniPełnoziarniste pierogi ruskie Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie ! Składniki: (około 20 sztuk) - mąka orkiszowa - 1 szklanka - mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka - gorąca woda - 3/4 szklanki - oliwa - 2 łyżki - twaróg - 1 kostka - ziemniaki - 4 sztuki - cebula - 1 sztuka - oliwa - 1 łyżka - pieprz, sól Sposób przygotowania: Ciasto: Przesiać
Fit-aminadzisiejszym wypieku nie będę robiła jej zbyt często (jak już umiem, to po co chodzić do piekarni ;) ?), bo moje spodnie tego nie wytrzymają ;) Składniki (na dwie chałki): 250 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8g) 80 g cukru szczypta soli 3 jajka ok. 100 ml ciepłej wody wymieszanej z mlekiem ok. 2 łyżek oleju Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziełyżke miodu. Chciałam też aby mój chlebek był mniej mokry wiec dodałam więcej mąki. Składniki: 4 banany 1 łyzka miodu Ćwierć szklanki słonecznika Ćwierć szklanki dyni 1.5 szklanki mąki orkiszowej 0.5 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny żeby zareagować z sodą) Szczypta
Lubczyk i Waniliadawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję
Lubczyk i Waniliaformę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki pszennej 250 g razowej mąki orkiszowej 500 g mąki pszennej + 2 łyżki łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda
Weekendy w domu i ogrodzienaleśniki, ani placki ziemniaczane. Jeszcze coś innego... Składniki : 1 szklanka białej pszennej mąki 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren 3 garście zmielonych ziemniaków po 1 łyżeczce soli, zmielonego majeranku, kminku 1 łyżka zmielonej kozieradki 3 małe jajka, łyżka masła, nieco wody Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć, wyrobić mikserem lub ręcznie Uformować dość cienkie placuszki i piec około
Proste Potrawyksiążki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka soli Nadzienie
Powiedz dietom nieciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka: 4,7 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 21,7 g Składniki: 260 g marchewki startej na grubych oczkach 40 g mąki orkiszowej 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g oleju kokosowego (1 łyżka) 2 duże jajka XL 60 g miodu wielokwiatowego mniszkowego 3 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 20 g orzechów
Zdrowie na języku :Pciepłej wody dwie łyżki oliwy z oliwek (u mnie z oregano) łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego łyżka soli 100 gram mąki pszennej razowej typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 350 gram mąki żytniej typ 2000 1/4 kostki drożdży Po napisie ADD dodajemy (czyli po około godzinie): garść orzechów włoskich, grubo siekanych 10 moreli suszonych garść siemienia lnianego 40 gram otrębów
Mango Papajanierealnie na chwilę obecną. A kiedy był jeszcze wrzesień i bawiłam się tylko matematyką w godzinach popołudniowych, nocą oraz nad ranem.. Lepiłam pierogi. Orkiszowe Pierogi Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej łyżka oleju rzepakowego gorąca woda (ale nie wrząca) Przygotowanie: Połączyć mąkę z olejem a następnie dodać tyle wody, aby ciasto mączne zabrało wystarczającą jego ilość. Ciasto ma być
Eat Shrimpsciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek
Mango Papajalekko łagodzi kwasowość zakwasu. Czas przygotowania: ciasto - 2 dni pieczenia - 50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego * (dokarmionego 8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe
SzczyptaSmaQpozorem "białych" bułek przemyciłam trochę zdrowszego pieczywa. Przepis na bułeczki pochodzi od niezawodnej Patrycji vel Trufli . Składniki ( u mnie 10 malutkich bułek): 265 g mąki orkiszowej jasnej 55 g mąki pszennej chlebowej 20 g siemienia lnianego 1 1/3 łyżeczki drożdży suszonych 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Sto kolorów kuchniSKŁADNIKI: 250 g mąki orkiszowej jasnej, 200 g mąki razowej żytniej typ 2000, 100 g mąki pszennej (u mnie chlebowa typ 750), 300 ml letniej wody, 1 łyżka miękkiego masła, 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka
Aga w kuchnizachowuje świeżość, a przede wszystkim wymaga bardzo mało pracy - nie trzeba go wyrabiać składnik i: 1 bochenek o wadze ok 1kg mąka pszenna typ 500 - 150g mąka orkiszowa typ 750 - 175g * mąka żytnia typ 2000 - 175g otręby żytnie - ok 25 g pestki dyni lub słonecznika - ok 25g sól
Stare Garycynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej". Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 700 1 szklanka mąki ziemniaczanej 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 4 jajka 1/2 proszku do pieczenia 1 kg jabłek żurawina lub rodzynki-opcjonalnie cukier puder
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!