warzywami , mięskiem i pysznym makaronem Fabijańscy wytworzonym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody mineralnej. Takie danie jest bardzo sycące i rozgrzewające(...)mięso zmięknie dodajemy , por , groszek i czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki. Chwilę dusimy. Z płynu który nam się wytworzył podczas duszenia mięsa robimy sosik , w szklance wody rozrobić troszkę mąki dodać do mięsa i chwilkę zagotować . Makaron gotujemy al dente , dodajemy do mięsa z warzywami i mieszamy . Przyprawiamy jeszcze do smaku . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMonflacone bukiet 9 warzyw Iglotex cukinia baby por bazylia i tymianek- świeże pieprz ziołowy Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu Karahi Chicken Masala Skworcu mąka orkiszowa typ 650 Mlyn Kopytowa koncentrat pomidorowy Dworski ser żółty , u mnie Rycki CEZAR jajo masło oliwa z oliwek sól Wykonanie jest bardzo proste ,a efekt- bardzo zdrowy ! Najpierw zabieramy się(...)wszystkiego ! Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Przykrywamy i gotujemy dotąd, aż nam bazylia „zwiędnie”. Następnie mikserem ,aby nie było grudek, miksujemy około pół lyżki mąki z Młyn Kopytowa ,aby lekko zagęścić sos pomidorowy. Jako , że ma być to lekkie lasagne- beszamelu nie robimy. Ścieramy ser żółty i dodajemy sporo, nawet do trzech garści do sosu pomidorowego
Z Kuchni Do Kuchnizawsze "naturalne", zazwyczaj z dodatkiem aromatu waniliowego :) Ostatnio poszalałam i powstało to cudo :D Polecam! Przepyszny! Mocno czekoladowy i bardzo puszysty :) Składniki: 1 żółtko 3 białka 40 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem "galaretkowaty" wiśniowy
Zdrowie na języku :PCiasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie
Mango Papajapiekarni tylko przygotowana we własnej kuchni. Kiedy zapowiada się leniwy weekend warto rozpocząć go w ten właśnie sposób :) Poniżej przepis na pożywne i zdrowe wilgotne bułeczki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem suszonych fig. Gdy wyjmiesz je z pieca wystarczy już tylko masło i dobra kawa
Milion Smakówciasto z gatunku zdrowych i pożywnych - na bazie mąki orkiszowej i orzechów włoskich. Nuta cynamonu i gałki muszkatołowej daje mu nieco korzenny, piernikowy posmak. A na przełamanie "zimowych" smaków - świeży rabarbar z ogrodu. Kawałek takiego ciasta możecie potraktować jako pełnowartościową przekąskę. A że do tego ciasto jest pyszne to pewnie na jednym kawałku się nie skończy :) Inspiracja
Milion SmakówKolejna dostawa świeżego rabarbaru z ogródka mamy i kolejne ciasto :) Dziś proponuję szarlotkę. Ale nie jest to zwyczajna szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta. Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze
Milion Smakówkurczaka możemy bez większych trudności przygotować obiad niczym z restauracji. Wystarczy mieć pod ręką kilka przydatnych składników jak na przykład pestki dyni. W tym przepisie ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od zwykłej pszennej a w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak. Cienko roztłuczone filety obtaczamy w cieście, następnie w pestkach dyni i smażymy. Podajemy
Milion Smakówchlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić Farsz: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 6-7 pieczarek 1 ząbek czosnku majeranek, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Masa jajeczna: 3 jaja + pozostałe białko z ciasta
Mango Papajawww.orzech.com.pl/ . postanowiłam jakoś to wszystko połączyć , przyznam się że wyszło przepyszne danie które podałam z wyśmienitym makaronem Maltagliati ( fala duża ) Fabijańscy wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej
Sama słodycz i szczypta chiliKoniecznie spróbujcie tego przepisu na ciasteczka z jabłkiem. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu i zagości w Waszych kuchniach na stałe. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) –… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyMuffinki to pyszne babeczki, które można upiec nie tylko na slodko. Świetnie sprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych. Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki nasion sezamu 1 łyżka nasion lnu 1 łyżka nasion dyni 1 szklanka kefiru
Zakamarki mojej kuchnimogłam przetestować sprzęt mojej mamy :) SKŁADNIKI: szklanka miodu (miałam do dyspozycji wielokwiatowy)- tak wiem szklanka to dużo, ale po upieczeniu nie czuć go prawie wcale :) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych 2 łyżki siemienia lnianego 1 czubata łyżka otrąb gryczanych 2 łyżki płatków owsianych 2 garści mieszanki studenckiej 2 garści duszonej żurawiny 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 400 ml maślanki 400 g mąki orkiszowej 4 jajka 3 łyżki oleju arganowego 1 łyżeczka: proszek do pieczenia lub soda oczyszczona szczypta soli 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka kozieradki Dodatki : dżem i gorzka czekolada E.Wedel (utarta na tarce o małych oczkach) Składniki dokładnie wymieszałam ze sobą do uzyskania gładkiej masy. odstawiłam na 15 minut
ClauditteMissCooking