mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:40/60)

Podpłomyki (?) - nie wiem jak to nazwać, ale dobre:) 147

zrobiłam 4, a nie 2 placki, a następnym razem (będzie na pewno!) zrobię jeszcze mniejsze. Składniki na 4 placki: * szklanka mąki żytniej razowej * 1/2 szklanki mąki ryżowej * 1/2 szklanki mąki orkiszowej graham * 1/2 szklanki zimnej wody * 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie) * 1/2 łyżeczki (albo więcej) soli * lubczyk , czosnek niedźwiedzi * czarnuszka(...)ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;) Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką, ponakłuwałam widelcem  i rozłożyłam na blasze posypanej mąką ( troch ę przesadziłam z tym posypaniem;) , po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C.  Trzymałam je tam 25 min (funkcja termoobieg), choć w przepisie było podane, żeby piec

Zdrowa Kuchnia Sowy
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 262

wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom(...)wywaru od gotowania golonek - 2-3 łyżki octu - 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki - 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru (lub dowolnie) - ok.4 łyżek skrobi kukurydzianej lub mniejsza ilość zwykłej mąki Przygotowanie wywaru: Golonki po umyciu przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Po zszumowaniu (usunięciu ściętego białka z powierzchni wody) garnek przykrywam i gotuję na małym palniku

Smaczne Zdrowe
Chleb sezamowy 152

czasami się poświęcić i posmakować domowego chleba :) Składniki 3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 3 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 350 - 400 ml wody o temperaturze około 45 stopni 7 g drożdży instant ( w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania(...)gorzki. Ziarna powinny mieć bardzo jasno złotawy kolor. Jeżeli używamy do dekoracji czarnego sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę. W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy dodać go do wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 179

Odmierzyłam 1/3 szklanki pestek dyni i podprażyłam je na suchej patelni. Odstawiłam do przestygnięcia. A dalej to już tak : Do niedużej miski  przesiałam 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 850, wsypałam 1/2 szklanki otrąb pszennych i dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę

apetytnapieczenie
Chlebek orkiszowy z pestkami dyni 164

jeszcze pokombinuję, co by w nim zmienić. Na razie podaję przepis podstawowy, być  może Tobie takie połączenie posmakuje. Zaczęłam około godziny 22 - giej. Do miski przesiałam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i dolałam 240 ml ciepłej wody - wymieszałam całość i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyłam 1/2 szklanki pestek dyni - pestki strzelają

apetytnapieczenie
Pappardelle z sosem spaghetti i kotlecikami 132

Klopsiki w sosie spaghetti z przepysznym makaronem   Fabijańscy.       Wykonanym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej. Makarony Fabijańscy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością , zapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu  Pappardelle   Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2  szklanki przegotowanej wody(...)nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Usmażone kotleciki przekładamy do sosu pomidorowego. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente . Ja swoich kotlecików nie obtaczałam ani w bułce ani w mące i bardzo ładnie się usmażyły . Pyszne i proste danie :) Smacznego . http://www.bio-fabijanscy.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Gorący kociołek 28146

warzywami , mięskiem i pysznym makaronem Fabijańscy                      wytworzonym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody mineralnej. Takie danie jest bardzo sycące i rozgrzewające(...)mięso zmięknie dodajemy , por , groszek i czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki. Chwilę dusimy. Z płynu który nam się wytworzył podczas duszenia mięsa robimy sosik , w szklance wody rozrobić troszkę mąki dodać do mięsa i chwilkę zagotować . Makaron gotujemy al dente , dodajemy do mięsa z warzywami i mieszamy . Przyprawiamy jeszcze do smaku . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Lasagne.... warzywne 236

Monflacone bukiet 9 warzyw Iglotex cukinia baby por bazylia i tymianek- świeże pieprz ziołowy Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim  Skworcu  Karahi Chicken Masala Skworcu mąka orkiszowa typ 650 Mlyn Kopytowa koncentrat pomidorowy Dworski ser żółty , u mnie Rycki CEZAR jajo masło oliwa z oliwek sól Wykonanie jest bardzo proste ,a efekt- bardzo zdrowy ! Najpierw zabieramy się(...)wszystkiego !  Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Przykrywamy i gotujemy dotąd, aż nam bazylia „zwiędnie”. Następnie mikserem ,aby nie było grudek, miksujemy około pół lyżki mąki z Młyn Kopytowa ,aby lekko zagęścić sos pomidorowy.  Jako , że ma być to lekkie lasagne- beszamelu nie robimy. Ścieramy ser żółty i dodajemy sporo, nawet do trzech garści do sosu pomidorowego

Z Kuchni Do Kuchni
Kakaowy placek orkiszowy :) 139

zawsze "naturalne", zazwyczaj z dodatkiem aromatu waniliowego :) Ostatnio poszalałam i powstało to cudo :D Polecam! Przepyszny! Mocno czekoladowy i bardzo puszysty :)  Składniki: 1 żółtko 3 białka 40 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem "galaretkowaty" wiśniowy

Zdrowie na języku :P
Orkiszowa tarta z rabarbarem 138

Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie

Mango Papaja
Bułeczki orkiszowe z figami 65

piekarni tylko przygotowana we własnej kuchni. Kiedy zapowiada się leniwy weekend warto rozpocząć go w ten właśnie sposób :) Poniżej przepis na pożywne i zdrowe wilgotne bułeczki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem suszonych fig. Gdy wyjmiesz je z pieca wystarczy już tylko masło i dobra kawa

Milion Smaków
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i orzechami 79

ciasto z gatunku zdrowych i pożywnych - na bazie mąki orkiszowej i orzechów włoskich. Nuta cynamonu i gałki muszkatołowej daje mu nieco korzenny, piernikowy posmak. A na przełamanie "zimowych" smaków - świeży rabarbar z ogrodu. Kawałek takiego ciasta możecie potraktować jako pełnowartościową przekąskę. A że do tego ciasto jest pyszne to pewnie na jednym kawałku się nie skończy :) Inspiracja

Milion Smaków
Orkiszowa szarlotka z rabarbarem 101

Kolejna dostawa świeżego rabarbaru z ogródka mamy i kolejne ciasto :) Dziś proponuję szarlotkę. Ale nie jest to zwyczajna szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta. Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze

Milion Smaków
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 77

kurczaka możemy bez większych trudności przygotować obiad niczym z restauracji. Wystarczy mieć pod ręką kilka przydatnych składników jak na przykład pestki dyni. W tym przepisie ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od zwykłej pszennej a w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak. Cienko roztłuczone filety obtaczamy w cieście, następnie w pestkach dyni i smażymy. Podajemy

Milion Smaków
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 159

chlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży

Weekendy w domu i ogrodzie