zrobiłam 4, a nie 2 placki, a następnym razem (będzie na pewno!) zrobię jeszcze mniejsze. Składniki na 4 placki: * szklanka mąki żytniej razowej * 1/2 szklanki mąki ryżowej * 1/2 szklanki mąki orkiszowej graham * 1/2 szklanki zimnej wody * 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie) * 1/2 łyżeczki (albo więcej) soli * lubczyk , czosnek niedźwiedzi * czarnuszka(...)ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;) Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką, ponakłuwałam widelcem i rozłożyłam na blasze posypanej mąką ( troch ę przesadziłam z tym posypaniem;) , po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C. Trzymałam je tam 25 min (funkcja termoobieg), choć w przepisie było podane, żeby piec
Zdrowa Kuchnia Sowywówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom(...)wywaru od gotowania golonek - 2-3 łyżki octu - 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki - 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru (lub dowolnie) - ok.4 łyżek skrobi kukurydzianej lub mniejsza ilość zwykłej mąki Przygotowanie wywaru: Golonki po umyciu przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Po zszumowaniu (usunięciu ściętego białka z powierzchni wody) garnek przykrywam i gotuję na małym palniku
Smaczne Zdroweczasami się poświęcić i posmakować domowego chleba :) Składniki 3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 3 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 350 - 400 ml wody o temperaturze około 45 stopni 7 g drożdży instant ( w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania(...)gorzki. Ziarna powinny mieć bardzo jasno złotawy kolor. Jeżeli używamy do dekoracji czarnego sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę. W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy dodać go do wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOdmierzyłam 1/3 szklanki pestek dyni i podprażyłam je na suchej patelni. Odstawiłam do przestygnięcia. A dalej to już tak : Do niedużej miski przesiałam 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 850, wsypałam 1/2 szklanki otrąb pszennych i dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę
apetytnapieczeniejeszcze pokombinuję, co by w nim zmienić. Na razie podaję przepis podstawowy, być może Tobie takie połączenie posmakuje. Zaczęłam około godziny 22 - giej. Do miski przesiałam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i dolałam 240 ml ciepłej wody - wymieszałam całość i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyłam 1/2 szklanki pestek dyni - pestki strzelają
apetytnapieczenieKlopsiki w sosie spaghetti z przepysznym makaronem Fabijańscy. Wykonanym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej. Makarony Fabijańscy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością , zapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu Pappardelle Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2 szklanki przegotowanej wody(...)nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Usmażone kotleciki przekładamy do sosu pomidorowego. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente . Ja swoich kotlecików nie obtaczałam ani w bułce ani w mące i bardzo ładnie się usmażyły . Pyszne i proste danie :) Smacznego . http://www.bio-fabijanscy.pl
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywami , mięskiem i pysznym makaronem Fabijańscy wytworzonym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody mineralnej. Takie danie jest bardzo sycące i rozgrzewające(...)mięso zmięknie dodajemy , por , groszek i czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki. Chwilę dusimy. Z płynu który nam się wytworzył podczas duszenia mięsa robimy sosik , w szklance wody rozrobić troszkę mąki dodać do mięsa i chwilkę zagotować . Makaron gotujemy al dente , dodajemy do mięsa z warzywami i mieszamy . Przyprawiamy jeszcze do smaku . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMonflacone bukiet 9 warzyw Iglotex cukinia baby por bazylia i tymianek- świeże pieprz ziołowy Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu Karahi Chicken Masala Skworcu mąka orkiszowa typ 650 Mlyn Kopytowa koncentrat pomidorowy Dworski ser żółty , u mnie Rycki CEZAR jajo masło oliwa z oliwek sól Wykonanie jest bardzo proste ,a efekt- bardzo zdrowy ! Najpierw zabieramy się(...)wszystkiego ! Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Przykrywamy i gotujemy dotąd, aż nam bazylia „zwiędnie”. Następnie mikserem ,aby nie było grudek, miksujemy około pół lyżki mąki z Młyn Kopytowa ,aby lekko zagęścić sos pomidorowy. Jako , że ma być to lekkie lasagne- beszamelu nie robimy. Ścieramy ser żółty i dodajemy sporo, nawet do trzech garści do sosu pomidorowego
Z Kuchni Do Kuchnizawsze "naturalne", zazwyczaj z dodatkiem aromatu waniliowego :) Ostatnio poszalałam i powstało to cudo :D Polecam! Przepyszny! Mocno czekoladowy i bardzo puszysty :) Składniki: 1 żółtko 3 białka 40 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem "galaretkowaty" wiśniowy
Zdrowie na języku :PCiasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie
Mango Papajapiekarni tylko przygotowana we własnej kuchni. Kiedy zapowiada się leniwy weekend warto rozpocząć go w ten właśnie sposób :) Poniżej przepis na pożywne i zdrowe wilgotne bułeczki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem suszonych fig. Gdy wyjmiesz je z pieca wystarczy już tylko masło i dobra kawa
Milion Smakówciasto z gatunku zdrowych i pożywnych - na bazie mąki orkiszowej i orzechów włoskich. Nuta cynamonu i gałki muszkatołowej daje mu nieco korzenny, piernikowy posmak. A na przełamanie "zimowych" smaków - świeży rabarbar z ogrodu. Kawałek takiego ciasta możecie potraktować jako pełnowartościową przekąskę. A że do tego ciasto jest pyszne to pewnie na jednym kawałku się nie skończy :) Inspiracja
Milion SmakówKolejna dostawa świeżego rabarbaru z ogródka mamy i kolejne ciasto :) Dziś proponuję szarlotkę. Ale nie jest to zwyczajna szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta. Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze
Milion Smakówkurczaka możemy bez większych trudności przygotować obiad niczym z restauracji. Wystarczy mieć pod ręką kilka przydatnych składników jak na przykład pestki dyni. W tym przepisie ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od zwykłej pszennej a w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak. Cienko roztłuczone filety obtaczamy w cieście, następnie w pestkach dyni i smażymy. Podajemy
Milion Smakówchlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić Farsz: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 6-7 pieczarek 1 ząbek czosnku majeranek, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Masa jajeczna: 3 jaja + pozostałe białko z ciasta
Mango Papajawww.orzech.com.pl/ . postanowiłam jakoś to wszystko połączyć , przyznam się że wyszło przepyszne danie które podałam z wyśmienitym makaronem Maltagliati ( fala duża ) Fabijańscy wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej
Sama słodycz i szczypta chiliKoniecznie spróbujcie tego przepisu na ciasteczka z jabłkiem. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu i zagości w Waszych kuchniach na stałe. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) –… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyMuffinki to pyszne babeczki, które można upiec nie tylko na slodko. Świetnie sprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych. Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki nasion sezamu 1 łyżka nasion lnu 1 łyżka nasion dyni 1 szklanka kefiru
Zakamarki mojej kuchnimogłam przetestować sprzęt mojej mamy :) SKŁADNIKI: szklanka miodu (miałam do dyspozycji wielokwiatowy)- tak wiem szklanka to dużo, ale po upieczeniu nie czuć go prawie wcale :) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych 2 łyżki siemienia lnianego 1 czubata łyżka otrąb gryczanych 2 łyżki płatków owsianych 2 garści mieszanki studenckiej 2 garści duszonej żurawiny 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 400 ml maślanki 400 g mąki orkiszowej 4 jajka 3 łyżki oleju arganowego 1 łyżeczka: proszek do pieczenia lub soda oczyszczona szczypta soli 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka kozieradki Dodatki : dżem i gorzka czekolada E.Wedel (utarta na tarce o małych oczkach) Składniki dokładnie wymieszałam ze sobą do uzyskania gładkiej masy. odstawiłam na 15 minut
ClauditteMissCookingmrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami, a mrożone dały sobie radę. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100 g płatków migdałów 50 g wiórków kokosowych 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek płynnego miodu (może być więcej jeżeli lubicie słodko) 1 jajko 100 g masła roztopionego szczypta soli 2 szklanki wiśni Składniki dostaniecie taniej tutaj Przygotowanie: Wszystkie
Niezły MłynekSKŁADNIKI: 400 ml maślanki 400 g mąki orkiszowej 4 jajka 3 łyżki oleju arganowego 1 łyżeczka: proszek do pieczenia lub soda oczyszczona szczypta soli 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka kozieradki Składniki dokładnie wymieszałam ze sobą do uzyskania gładkiej masy. odstawiłam na 15 minut w misce przykrytej ściereczką. Podsmażyłam na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Pancakes podałam z egzotyczną salsą
ClauditteMissCookingSkładniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych oczkach buraków 1 drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut
Powiedz dietom nieZamiast jajka i bułki tartej - białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze. Naleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% 2 jajka szczypta soli Farsz: Paczka szpinaku (450 g) 300g piersi z indyka
Powiedz dietom niewięcej takich dni, byle do wiosny. Składniki na 1 porcje: 30 g płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 łyżeczki ostropestu plamistego 10 g mąki orkiszowej 2 jajka + 1 białko 1 łyżeczka jagód goji Szczypta cynamonu, kurkumy i spiruliny Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji
Czarnawisienkagoji suszone 5. Ekologiczne orzechy pekan 6. Ekologiczny karob 7. Ekologiczne płatki kokosowe 8. Ekologiczna mąka pszenna chlebowa typ 750 9. Ekologiczna mąka żytnia graham typ 1850 10. Ekologiczna mąka orkiszowa typ 750 11. Ekologiczna komosa ryżowa trójkolorowa 12. Ekologiczne ekspandowane nasiona amarantusa 13. Ekologiczny dżem malinowy bez dodatku cukru Jak widzicie, wszystko ekologiczne, w 100% organiczne
Zawsze głodna!sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent :) Oto moja propozycja na mały prezent walentynkowy, czyli torcik z buraka. Naturalnie słodki i dietetyczny :D ~ Mały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + kostka gorzkiej czekolady łyżeczka kakao naturalnego cukier puder Wszystkie składniki
Kuchenny Skrawek NiebaZapraszam dzisiaj na pyszną zapiekankę , nazwałam ją Wszystko co mam :) w lodówce . Przygotowałam ją z pysznego makaronu Penne Fabijańscy wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej . Połączenie makaronu z pieczarkami , mozzarellą i innymi dodatkami daje niesamowity
Sama słodycz i szczypta chiliczekał w kolejce.Wzorowałam się na tym przepisie ,podmieniłam jedynie składniki których akurat nie miałam na stanie. Składniki na blaszkę 24x34 cm: 120 g popingu z amarantusa 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów włoskich 50 g słonecznika 50 g orzeszków ziemnych-solonych 50 g płatków owsianych górskich 50 g rodzynek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 300 g mąki orkiszowej 300 ml maślanki 2 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej) 1 łyżeczka: proszek do pieczenia, soda oczyszczona szczypta soli 3-4 kropelki olejku waniliowego Przygotowanie: Składniki zmiksować blenderem lub w mikserze. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Ja mam taką dość dużą więc na jeden raz wychodziły mi dwa pancakes'y :) Dodatki: Miód
ClauditteMissCookingdomu wzrosło, choć normalnie nie jesteśmy fanami... :) No ale - za 2,39 można próbować coś z tego zrobić. Nasze dzisiejsze śniadanie: NALEŚNIKI CZEKOLADOWE prezentowane już kiedyś - (dziś z mąki orkiszowej), przy czym zrobiłam połowę porcji i nalewałam na patelnię 3 małe naleśniczki na raz. Do tego 3 serki smakowe na bazie wspomnianego tofu naturalnego: - SEREK TOFU MALINOWY - pół kostki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmiłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja. :) A teraz przepis na 4 chlebki: Składniki: 190 g mąki pszennej 180 g mąki orkiszowej Płaska łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżeczki oleju roślinnego Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli 205 ml mleka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść ciasto
Na słodko lub wytrawniedużymi moimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek: · 2 szklanki mąki pszennej · 1 szklanka mąki orkiszowej · 6 łyżek otrębów pszennych · 1 łyżeczka miodu
Na słodko lub wytrawnieskusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka
Na słodko lub wytrawniepoczekać na swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki soli
Na słodko lub wytrawniepodwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki orkiszowej jasnej 630 100 g maki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru 125 g zimnego masła 1 jajko L 1 łyżeczka proszku do pieczenia nałożenie: 90 dkg jabłek 2-3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udziałem jarmużu jakie udało mi się przygotować i przekona każdego kto uważa,ze jarmuż nie należy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam! Składniki na 8-10 naleśników: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej 1 jajko L szczypta cukru 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chefa, umordowana po bardzo udanych zakupach z dwójką Gnomów, zapraszam na niezwykle pyszne placki. Połączenie ziemniaków gotowanych i surowych sprawia, że są one dużo delikatniejsze niż te tradycyjne. Z mąką orkiszową, kefirem i świeżymi ziołami. W cudownym połączeniu z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Smakowały wszystkim domownikom a przepis pochodzi z książki Sophie
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha. Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm): 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej-630 1 szklanka cukru 125 g masła 250 ml mleka 1 słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!część dalsza. Dzisiaj rano naszło mnie na ciepłe bułeczki. miały być bezglutenowe, więc wykorzystałam mąki które miałam w domu. 2 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej 400 ml ciepłej wody paczka drożdży suszonych 4 łyżki oleju Łyżka cukru Łyżka... Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne is a post
Nie Bo Piekłoprzykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C. Ciasto chlebowe (2 bochenki a 26 cm + 2 malusie foremusie): 290 g zaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wodu o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 15 g drożdży świeżych 20 g soli 30 g pieczonego czosnku Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól
Grahamka, weka i kajzerkaborówkami i chałwą Zdjęcie niewyraźne, ale na szybko bo(jak zwykle) źle wymierzyłam czas no i nie miałam go za dużo :P Trochę się rozwaliły, ale może to wina mąki orkiszowej, ale pomijając ten fakt, były genialne <3 No, bo skoro już polubiłam chałwę, trzeba ją wypróbować w każdej kombinacji. :P A teraz marsz do lekcji
More food, love and dreamsNaleśniki po meksykańsku Wychodzi takich 5 porcji Przepis: Skład: Naleśniki: - 250g mąki orkiszowej/żytniej (jak najwyższy typ) - 250ml 1,5% mleka - 200-250ml wody (jak będzie lekko gazowana to będą pulchniejsze) - 3 jaja - Szczypta soli Farsz: - 500 g mielonego z szynki - 2 cebule- 2 ząbki czosnku- 2 papryki- 1 puszka czerwonej fasoli
Sylwetka Od KuchniRisotto po mediolańsku (risotto alla milanese) - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Risotto z gruszką i gorgonzolą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pizza: Mini pizze na spodzie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pizza boscaiola - pizza z grzybami leśnymi i boczkiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pizza con la salsiccia e peperoni - przepis z bloga
Chilli Czosnek i Oliwamięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 450 g mąki orkiszowej typ 500 Młyn Kopytowa 350 g letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży olej do wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu
Ala piecze i gotujetakich proporcjach jak w podanym przepisie) średnio raz na 4 dni. "- tyle autorka. Ja upiekłam chleb z połowy składników. Dałam 37 dag mąki żytniej (typ 720) i 28 dag mąki orkiszowej. Piekłam w foremce 30 x 12 cm Mam nadzieję, że przybliżyłam sposób upieczenia chleba. Może warto skorzystać ze wskazówek i odważyć się na pierwszy wypiek :) A w książce można
Proste Potrawywraz z sezamem i migdałami Spróbować, dodać ser i ostrożnie po łyżeczce soku z cytryny - zmiksować Jeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był to makaron z mąki orkiszowej. Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do kanapek z żółtym serem lub z jajkiem. Smacznego
Proste Potrawypodobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem tej pasty:) Robiłam tak: 1. 2 łyżki mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę
Zdrowa Kuchnia SowyMąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni. Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. No to przyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje
Zdrowa Kuchnia Sowy