puszka ciecierzycy / 400 g 1 duży ząbek czosnku 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki razowej orkiszowej 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżki nasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych(...)odsączyć na sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę, roztrzepane jajko, posiekaną natkę, sezam i doprawić przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, które następnie obsmażamy na oliwie - 1-2 minuty z każdej strony. Przesmażone falafele
Plate of JoyNaleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość
Smaczne ZdroweW majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję
Polska Zuparolowanie. Niezbyt długo, prawda? Tym bardziej, że do rolowania można zaprosić dzieci. Przepis podejrzany u Marty . Składniki (na ok. 300 g): 1 szklanka mąki (dałam orkiszową typ 630) 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mielonych orzechów / migdałów (u mnie włoskie) 1/4 szklanki miodu 1 białko 1 łyżka jogurtu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie
Sto kolorów kuchniChlebek tak upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę,jest lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) - 500 g zakwasu z mąki razowej - 20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj
Pasje Jolkikwaskowa jednocześnie a śliwka wcale w niej nie dominuje. Szarlotka śliwkowa nałożenie: 2 kg jabłek 1 kg węgierek 1 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu ciasto: 400 g mąki (pszennej, orkiszowej, wg uznania) 200 g zimnego masła
Dzieje kuchennej WiewióryTak jak już wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie
Nie Bo Piekłowymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem) 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie
Ze smakiem i z pasjąKolejny wypiek z tej strony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost
Smaczne Zdrowecałość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak wtedy należy zwiększyć jej ilość o te 1/2 szklanki
Kraina Miodem Płynącażyczeniem iść drobny upominek. Ot co skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko to tylko niektóre cechy tych babeczek. Polecam zaopatrzenie(...)babeczki Czas przygotowania: 20minut Składniki: 1 jajko EKO Mąka żytnia typ 2000 2 łyżeczki Mąka jaglana 1 lyżeczka Mąka kokosowa 1,5 łyżeczki Mąka wiesiołkowa 1 łyżeczka Mielone migdały 1łyżeczka Otręby orkiszowe 1łyżeczka Olej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki 2 orzechy macadamia szczypta proszku do pieczenia 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitolu Przygotowanie: 1/ Do miski wbijamy jajko
Kuchnia PROzdrowotnabowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego(...)właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g ziaren ziaren amarantusa - 30g otrębów żytnich lub owsianych - ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę
Smaczne Zdroweszybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób. Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej", trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej "piją". Najlepiej dolewać po trochu, mieszać i sprawdzać czy ciasto jest już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Mąkę wymieszaj z cukrem, solą
Food Square