W majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję
Polska ZupaChlebek tak upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę,jest lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) - 500 g zakwasu z mąki razowej - 20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj
Pasje Jolkikwaskowa jednocześnie a śliwka wcale w niej nie dominuje. Szarlotka śliwkowa nałożenie: 2 kg jabłek 1 kg węgierek 1 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu ciasto: 400 g mąki (pszennej, orkiszowej, wg uznania) 200 g zimnego masła
Dzieje kuchennej WiewióryTak jak już wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie
Nie Bo Piekłowymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem) 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie
Ze smakiem i z pasjąKolejny wypiek z tej strony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost
Smaczne Zdrowecałość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak wtedy należy zwiększyć jej ilość o te 1/2 szklanki
Kraina Miodem Płynącażyczeniem iść drobny upominek. Ot co skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko to tylko niektóre cechy tych babeczek. Polecam zaopatrzenie(...)babeczki Czas przygotowania: 20minut Składniki: 1 jajko EKO Mąka żytnia typ 2000 2 łyżeczki Mąka jaglana 1 lyżeczka Mąka kokosowa 1,5 łyżeczki Mąka wiesiołkowa 1 łyżeczka Mielone migdały 1łyżeczka Otręby orkiszowe 1łyżeczka Olej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki 2 orzechy macadamia szczypta proszku do pieczenia 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitolu Przygotowanie: 1/ Do miski wbijamy jajko
Kuchnia PROzdrowotnabowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego(...)właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g ziaren ziaren amarantusa - 30g otrębów żytnich lub owsianych - ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę
Smaczne Zdroweszybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób. Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej", trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej "piją". Najlepiej dolewać po trochu, mieszać i sprawdzać czy ciasto jest już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Mąkę wymieszaj z cukrem, solą
Food Squaredodał im wyjątkowego aromatu. Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone 100 g mąki - u mnie orkiszowa 1 jajko szczypta soli Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Przełożyć do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej
KUCHARNIAJest sobota, są placuszki :) Ostatnio zaopatrzyłam się w spore ilości mąki owsianej i orkiszowej, dlatego na blogu znajdziecie dużo przepisów z ich wykorzystaniem. Dzisiejsze placuszki są puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu. Polecam podać je z wiejskim twarożkiem i soczystą gruszką :) Smacznego! Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blogwkładam całe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody) Mąka - 360 gr miękkiego masła - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta
Pasje Jolkiwypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku(...)SEROWĄ: 600 g twarogu z wiaderka (użyłam Delfiko) 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 3,2% 2 białka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY RABARBAR: 350 g rabarbaru (4 łodygi) 1 łyżka masła 2 łyżki brązowego cukru dodatkowo: odrobina mąki
Słodko-Słony Świat Ilonytylko kto ma na to czas przy takim tempie życia? rozważania na długi elaborat a tym czasem zapraszam na pyszne drożdżówki. Składniki: ( 20 sztuk) 600 g mąki ( ja użyłam orkiszowej, można pszennej lub razowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany(...)cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie
ciastkarnia na kruchym spodziedynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi pyszną
Milion SmakówRobiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co tu wymyślić i po prostu ugotowałam ziarna i dodałam do ciasta. Chlebek wyszedł smaczny i oczywiście zdrowy. A wiadomo - domowe najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnistopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQwiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej . Pączki wyszły smaczne i puszyste. Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)! Pierniczki wegańskie Składniki: 30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowej pół szklanki cukru trzcinowego 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowego pół łyżeczki sody 1. Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto nie chce
UgotujmyTo.plSkładniki: 500 g zakwasu 650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną
Z butelką mleczka w tle