mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:45/60)

SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 577

Kolejny wypiek z tej strony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost

Smaczne Zdrowe
Najprostsze ciasto jabłkowe 162

całość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak wtedy należy zwiększyć jej ilość o te 1/2 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 213

bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego(...)właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego   (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g ziaren ziaren amarantusa - 30g otrębów żytnich lub owsianych - ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę

Smaczne Zdrowe
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 235

szybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób.  Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej",  trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej "piją". Najlepiej dolewać po trochu, mieszać i sprawdzać czy ciasto jest już

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 149

się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Mąkę wymieszaj z cukrem, solą

Food Square
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 203

dodał im wyjątkowego aromatu. Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone 100 g mąki - u mnie orkiszowa 1 jajko szczypta soli  Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Przełożyć do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej

KUCHARNIA
Owsiane placuszki cynamonowe z twarożkiem i gruszką 147

Jest sobota, są placuszki :) Ostatnio zaopatrzyłam się w spore ilości mąki owsianej i orkiszowej, dlatego na blogu znajdziecie dużo przepisów z ich wykorzystaniem. Dzisiejsze placuszki są puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu. Polecam podać je z wiejskim twarożkiem i soczystą gruszką :) Smacznego!   Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Chocolate Muffin Blog
Ciacho malinowo-kakaowe 181

wkładam całe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody) Mąka - 360 gr miękkiego masła  - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału  - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao  - Bułka tarta

Pasje Jolki
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 326

wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku(...)SEROWĄ: 600 g twarogu z wiaderka (użyłam Delfiko) 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 3,2% 2 białka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY RABARBAR: 350 g rabarbaru (4 łodygi) 1 łyżka masła 2 łyżki brązowego cukru dodatkowo: odrobina mąki

Słodko-Słony Świat Ilony
drożdżówki z makiem 180

tylko kto ma na to czas przy takim tempie życia? rozważania na długi elaborat a tym czasem zapraszam na pyszne drożdżówki.   Składniki: ( 20 sztuk) 600 g mąki ( ja użyłam orkiszowej, można pszennej lub razowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany(...)cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około  godzinę. Po tym czasie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto dyniowo-jabłkowe 114

dynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi pyszną

Milion Smaków
Pszenno - razowy chleb z orkiszem 186

Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co tu wymyślić i po prostu ugotowałam ziarna i dodałam do ciasta. Chlebek wyszedł smaczny i oczywiście zdrowy. A wiadomo - domowe najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 537

stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis

SzczyptaSmaQ