mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:50/60)

Bułki razowe z płatkami pszennymi 207

Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki pszennej chlebowej, 15 g świeżych drożdży, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki letniej wody, 0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie), 1 szklanka wrzątku,  2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka soli, 1 jajko. Przygotowanie:   W miseczce rozpuścić drożdże w letniej(...)innej miski wsypać płatki pszenne, miód, masło, sól i zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Aga w kuchni
Ciastka orkiszowe z suszoną żurawiną 195

się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące.  Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się do pieczenia, gdyż piekarnik gazowy nadal stanowi dla mnie temat tabu i nie do końca byłam(...)pomysł – ciasto przygotuję u siebie, a upiekę u rodziców w piekarniku elektrycznym. Mój przepis powstał tak : Pół szklanki mąki pszennej typ 550  Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 3 łyżki brązowego cukru 75 g suszonej żurawiny Pół szklanki płatków orkiszowych 1 małe jajko 75 g zimnego masła Wszystkie składniki umieściłam w misce, zagniotłam. Ciasto nieco się klei. Przed

apetytnapieczenie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 201

babcia piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie:          - Wieczorem do dużej miski wsypać: 200 g mąki żytniej razowej 2000 100 g mąki chlebowej 720 200 g pełnoziarnistej pszennej 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża 150 g zakwasu 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę miodu 470 ml ciepłej wody Wymieszać

Kuchcik gotuje
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 124

domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać(...)Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem drożdży jest zbity i mniej smaczny. Zakwas to nic innego jak sfermentowana

w mojej kuchni
Bułki pełnoziarniste z otrębami 444

Post Bułki pełnoziarniste z otrębami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Chleb żytni z ziemniakami 227

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę.  Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 400 g zakwasu żytniego razowego 250 g ziemniaków 600 g mąki żytniej chlebowej 225 g letniej wody 10 g soli  garść płatków owsianych  Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed robieniem chleba nakarm zakwas i odstaw w temperaturze pokojowej. Ugotuj

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB NA ZAKWASIE 142

domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać

w mojej kuchni
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 116

świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta

GRUBY WAŁEK
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 173

ekologicznymi jagodami goji  Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako

Zawsze głodna!
Ciastka owsiane z rodzynkami 224

Ciastka owsiane z rodzynkami  Tak jak przepis na ciastka orkiszowe z żurawiną powstały na bazie przepisu z książki : „ Smaczne prezenty „ Joanny Góźdź. Tym razem bliżej oryginalnego przepisu. Ciastka są słodsze niż te z żurawiną. Moim zdaniem obie wersje są smaczne. Składniki : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe jajko

apetytnapieczenie
Bakewell Slice czyli poWeekendowe Łakocie odc.11 ale w niedzilę :) 155

Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem. kruchy spód: 1 szkl. mąki 6 łyżek zimnego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z polewą czekoladową 1656

się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy . :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladową PRZEPIS (tortownica: ø 2 2 cm ) Kakaowy spód sernika  ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine )   Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Wegańskie kotlety mielone WEGELONE 167

sporych kotletów): 1 szklanka cieciorki z zalewy 1/2 szklanki płatków orkiszowych zalanych wrzątkiem 1/2 szklanki ulubionych płatków (ja dałam gryczane) 1/4 gotowanego brokuła   (ok 75 g) 3 łyżki lnu 1 łyżka babki płesznik lub lnu  2 łyżki oleju kokosowego (bez oleju kokosowego też wychodzi) 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 2 szczypty ulubionych ziół

Pora na pora i pomidora
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 145

żytniej typ 720 150 g m ą ki orkiszowej 100 g m ą ki pszennej  ok 400 ml cieplej wody 8 g suchych drożdży łyżeczka soli 3 łyżki usmażonej na maśle cebulki 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu łyżka oleju Wykonanie:  Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto

Walijskie Pichcenie
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 165

dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść je w ciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować olejem i obsypać otrębami - u mnie akurat orkiszowe . Uformować okrągły chlebek

Grunt to przepis!