mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 450 g mąki orkiszowej typ 500 Młyn Kopytowa 350 g letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży olej do wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu
Ala piecze i gotujetakich proporcjach jak w podanym przepisie) średnio raz na 4 dni. "- tyle autorka. Ja upiekłam chleb z połowy składników. Dałam 37 dag mąki żytniej (typ 720) i 28 dag mąki orkiszowej. Piekłam w foremce 30 x 12 cm Mam nadzieję, że przybliżyłam sposób upieczenia chleba. Może warto skorzystać ze wskazówek i odważyć się na pierwszy wypiek :) A w książce można
Proste Potrawywraz z sezamem i migdałami Spróbować, dodać ser i ostrożnie po łyżeczce soku z cytryny - zmiksować Jeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był to makaron z mąki orkiszowej. Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do kanapek z żółtym serem lub z jajkiem. Smacznego
Proste Potrawypodobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem tej pasty:) Robiłam tak: 1. 2 łyżki mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę
Zdrowa Kuchnia SowyMąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni. Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. No to przyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje
Zdrowa Kuchnia Sowylubimy, za czym tęsknimy, a co jest bombą kaloryczną było jednak dozwolone? Oczywiście, ze się da. Poniżej znajduje się dowód, czyli przepis na odchudzoną pizze na mące orkiszowej bez dodatku tłuszczy, tzw posiłek " węglowy" jeśli się odchudzamy. Jeśli nie, ale dbamy o to co jemy to polecam te pizze z ulubionymi dodatkami bez ograniczeń
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobiega końca, dzisiaj Tłusty Czwartek i grzechem by było nie skosztować chociaż jednego paczką. Jednak te tradycyjne są zbyt kaloryczne i dla osób na diecie polecam odchudzone pączki na mące orkiszowej i polskim cydrze jabłkowym. Co wy ta no to? Skusicie się? Przepis Diany . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkalorii znacznie mniej niż w tradycyjnym serniku. Jogurtowy sernik czy też może jogurtownik ;-) ? Polecam nie tylko tym, którzy liczą kalorie bo sernik jest pyszny! Składniki: Spód: 225 g mąki razowej (np. orkiszowej, pszennej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować
maniapieczeniamnie łapką bym zaprzestała konsumpcji ;-) Jeśli chcecie zobaczyć ich reakcję, zerknijcie na minę Toffika... chwilę potem dostał prawdziwego ślinotoku... Polecam! Składniki na ok. 20szt.:* 300 g mąki razowej (np. orkiszowa, pszenna) 200 g marchewki ( 3 średnie marchewki) 120 g zimnego masła 2 łyżki miodu * Używałam dużej foremki do ciasteczek w kształcie kości o długości 13 cm. Marchewkę
maniapieczeniaoliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw - 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku - po strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej - sól - szczypta chilli (nie trzeba) Łazanki: - 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor(...)białych włókien, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować
Smaczne Zdrowemusli nie sięgnie . Bo czyż nie jest fajnie zjeść coś naprawdę dobrego i nie mieć wyrzutów sumienia? :-) Składniki na 30 szt.: 250 g płatków owsianych górskich 200 g mąki razowej (np. orkiszowej) 100 g cukru trzcinowego 200 g zimnego masła 100 g suszonej żurawiny 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1 duże jajko Normal 0 21 false false(...)wodą i pozostawić do nasiąknięcia na ok. 20 min. Jest to dość ważny punkt przepisu - zabieg ten zapobiega późniejszemu przypalaniu się owoców w trakcie pieczenia. W dużej misce połączyć mąkę, płatki, sodę i cukier. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów. Dodać jajko. Wsypać żurawinę
maniapieczeniazbliżającycymi się Świętami wybrałam wiosenne, wielkanocne kształty. Ciasteczka takie mogą być przyjemną dekoracją stołu i koszyczka. Składniki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera
Zakamarki mojej kuchnibaaardzo gorąco polecam . Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier. Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki tortowej (dałam 255g orkiszowej) -125g masła -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 łyżek ksylitolu (lub cukru) -cukier waniliow (u mnie ksylitol z wanilią) -2 żółtka Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć
Smaczne ZdrowePięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-) Składniki na ok. 35 szt.: Ciasto: 250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej) 130 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego Ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Oraz: 200 g twardej owocowej marmolady
maniapieczeniadzieciństwa. Na śniadanko, delikatne, kokosowe kluseczki lane idealne na niedzielę :) ~ Orkiszowe kluski lane na mleku kokosowym z serkiem naturalnym, jagodami, wiórkami kokosowymi i pyłkiem pszczelim ~ Składniki: 30g mąki razowej orkiszowej 1 jajko 250ml mleka kokosowego szczypta soli łyżeczka wiórek kokosowych + serek naturalny wiórki kokosowe jagody pyłek pszczeli Mąkę, wiórki dokładnie mieszamy z jajkiem i solą. Mleko zagotowujemy i cienkim
Kuchenny Skrawek Nieba