mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:49/60)

Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 212

puree z banana, jabłka lub nawet marchewki. Składniki na ok. 30 szt.: * 250 g czyli szklanka przecieru z dyni * 100 g czyli szklanka mąki pszennej typ 1850 graham * 100 g płatków owsianych * 30 g otrąb orkiszowych * 200 g w sumie: rodzynek, suszonych moreli, gorzkiej czekolady (kilka kostek), daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej * 100 g orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb wileński z żurawiną i śliwką 211

drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni.  Chleb z samej mąki żytniej wymaga dłuższego drugiego wyrastania niż chleb mieszany, czy chleb pszenny lub orkiszowy. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe pancakes pełnoziarniste i pierwsze 100 przepisów 245

najbardziej. Czas też na podsumowanie. Najbardziej popularnym przepisem z tych stu jest przepis na: Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille Najczęściej komentowano: Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową oraz Waniliowo-biszkoptowa babeczkę z mikrofali Składniki: 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyyżka kakao naturalnego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 1 łyżeczka stewii + do posypania 1 łyżka otrąb

Czarnawisienka
Bułki razowe z płatkami pszennymi 231

Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki pszennej chlebowej, 15 g świeżych drożdży, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki letniej wody, 0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie), 1 szklanka wrzątku,  2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka soli, 1 jajko. Przygotowanie:   W miseczce rozpuścić drożdże w letniej(...)innej miski wsypać płatki pszenne, miód, masło, sól i zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Aga w kuchni
Ciastka orkiszowe z suszoną żurawiną 258

się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące.  Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się do pieczenia, gdyż piekarnik gazowy nadal stanowi dla mnie temat tabu i nie do końca byłam(...)pomysł – ciasto przygotuję u siebie, a upiekę u rodziców w piekarniku elektrycznym. Mój przepis powstał tak : Pół szklanki mąki pszennej typ 550  Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 3 łyżki brązowego cukru 75 g suszonej żurawiny Pół szklanki płatków orkiszowych 1 małe jajko 75 g zimnego masła Wszystkie składniki umieściłam w misce, zagniotłam. Ciasto nieco się klei. Przed

apetytnapieczenie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 220

babcia piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie:          - Wieczorem do dużej miski wsypać: 200 g mąki żytniej razowej 2000 100 g mąki chlebowej 720 200 g pełnoziarnistej pszennej 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża 150 g zakwasu 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę miodu 470 ml ciepłej wody Wymieszać

Kuchcik gotuje
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 148

domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać(...)Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem drożdży jest zbity i mniej smaczny. Zakwas to nic innego jak sfermentowana

w mojej kuchni
Bułki pełnoziarniste z otrębami 471

Post Bułki pełnoziarniste z otrębami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Chleb żytni z ziemniakami 257

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę.  Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 400 g zakwasu żytniego razowego 250 g ziemniaków 600 g mąki żytniej chlebowej 225 g letniej wody 10 g soli  garść płatków owsianych  Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed robieniem chleba nakarm zakwas i odstaw w temperaturze pokojowej. Ugotuj

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB NA ZAKWASIE 165

domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać

w mojej kuchni
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 148

świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta

GRUBY WAŁEK
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 203

ekologicznymi jagodami goji  Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako

Zawsze głodna!
Ciastka owsiane z rodzynkami 294

Ciastka owsiane z rodzynkami  Tak jak przepis na ciastka orkiszowe z żurawiną powstały na bazie przepisu z książki : „ Smaczne prezenty „ Joanny Góźdź. Tym razem bliżej oryginalnego przepisu. Ciastka są słodsze niż te z żurawiną. Moim zdaniem obie wersje są smaczne. Składniki : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe jajko

apetytnapieczenie
Bakewell Slice czyli poWeekendowe Łakocie odc.11 ale w niedzilę :) 179

Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem. kruchy spód: 1 szkl. mąki 6 łyżek zimnego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z polewą czekoladową 1680

się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy . :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladową PRZEPIS (tortownica: ø 2 2 cm ) Kakaowy spód sernika  ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine )   Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com