mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:49/60)

Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 228

Kolejna obiadowa prpopozycja to zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy z mięsem mielonym to samo zdrowie. Sos beszamelowy zawsze odchudzam dodając mniej masła i mąki - wtedy sos jest rzadszy, spływa na dół otulając całą zapiekankę i taką właśnie wersję lubię najbardziej. :-) W zapiekance znajdziemy(...)średniej wielkości cebule 3 czubate łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio 2 puszki pomidorów krojonych 400g ekologicznego makaronu orkiszowego razowego Symbio sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy: 1,5 łyżki  masła 1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio 1,5 szklanki mleka sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku 1. Cebulę siekamy

Szefowa kuchni
Amarantusowy sos z tahini 174

przyrządzimy słodki sos :). Uprażony na maśle amarantus ugotujemy i połączymy z tahini i wanilią, będzie ciekawie, będzie pysznie!. Możecie sos połączyć np. z orkiszowym makaronem, dzikim ryżem czy wykorzystać jako nadzienie do ciastek z mąki gryczanej. O amarantusie już pisałem ale przypomnę: duża zawartość białka, kwasów GLA, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen. Sezam to również źródło magnezu i białka

Kuchnia PROzdrowotna
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 165

garnka wsypuję: pół łyżeczki cukru łyżeczkę soli 300 g mąki pszennej (białej lub razowej) 250 g mąki żytniej (białej lub razowej) zimną przefiltrowaną wodę garść ciasta z poprzedniego chleba (kliknij tutaj, jeśli musisz zrobić swój pierwszy zakwas chlebowy) dodatkowo: garść płatków orkiszowych Drewnianą łyżką z długą rączką mieszam składniki, dolewając tyle wody, by składniki mogły się połączyć i dawały się(...)mieszać łyżką. Więcej wody potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia.   W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawiam na ok. dwie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 197

puree z banana, jabłka lub nawet marchewki. Składniki na ok. 30 szt.: * 250 g czyli szklanka przecieru z dyni * 100 g czyli szklanka mąki pszennej typ 1850 graham * 100 g płatków owsianych * 30 g otrąb orkiszowych * 200 g w sumie: rodzynek, suszonych moreli, gorzkiej czekolady (kilka kostek), daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej * 100 g orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb wileński z żurawiną i śliwką 196

drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni.  Chleb z samej mąki żytniej wymaga dłuższego drugiego wyrastania niż chleb mieszany, czy chleb pszenny lub orkiszowy. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe pancakes pełnoziarniste i pierwsze 100 przepisów 228

najbardziej. Czas też na podsumowanie. Najbardziej popularnym przepisem z tych stu jest przepis na: Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille Najczęściej komentowano: Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową oraz Waniliowo-biszkoptowa babeczkę z mikrofali Składniki: 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyyżka kakao naturalnego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 1 łyżeczka stewii + do posypania 1 łyżka otrąb

Czarnawisienka
Bułki razowe z płatkami pszennymi 215

Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki pszennej chlebowej, 15 g świeżych drożdży, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki letniej wody, 0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie), 1 szklanka wrzątku,  2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka soli, 1 jajko. Przygotowanie:   W miseczce rozpuścić drożdże w letniej(...)innej miski wsypać płatki pszenne, miód, masło, sól i zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Aga w kuchni
Ciastka orkiszowe z suszoną żurawiną 211

się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące.  Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się do pieczenia, gdyż piekarnik gazowy nadal stanowi dla mnie temat tabu i nie do końca byłam(...)pomysł – ciasto przygotuję u siebie, a upiekę u rodziców w piekarniku elektrycznym. Mój przepis powstał tak : Pół szklanki mąki pszennej typ 550  Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 3 łyżki brązowego cukru 75 g suszonej żurawiny Pół szklanki płatków orkiszowych 1 małe jajko 75 g zimnego masła Wszystkie składniki umieściłam w misce, zagniotłam. Ciasto nieco się klei. Przed

apetytnapieczenie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 206

babcia piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie:          - Wieczorem do dużej miski wsypać: 200 g mąki żytniej razowej 2000 100 g mąki chlebowej 720 200 g pełnoziarnistej pszennej 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża 150 g zakwasu 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę miodu 470 ml ciepłej wody Wymieszać

Kuchcik gotuje
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 132

domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać(...)Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem drożdży jest zbity i mniej smaczny. Zakwas to nic innego jak sfermentowana

w mojej kuchni
Bułki pełnoziarniste z otrębami 452

Post Bułki pełnoziarniste z otrębami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Chleb żytni z ziemniakami 241

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę.  Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 400 g zakwasu żytniego razowego 250 g ziemniaków 600 g mąki żytniej chlebowej 225 g letniej wody 10 g soli  garść płatków owsianych  Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed robieniem chleba nakarm zakwas i odstaw w temperaturze pokojowej. Ugotuj

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB NA ZAKWASIE 150

domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać

w mojej kuchni
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 123

świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta

GRUBY WAŁEK
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 179

ekologicznymi jagodami goji  Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania