mąka kukurydziana, kasza kukurydziana ), nierafinowany cukier trzcinowy, orzech arachidowy 9,4%, tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, inulina, sól himalajska, substancja spulchniająca: węglany sodu; cukier, emulgator: lecytyny (z soi); sól, ekstrakt słodu jęczmiennego. składniki: na słoik o pojemności 1 l Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych
bistro mamaDzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie z ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym
Moje Małe Czarowaniepiernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki stewii w proszku - 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 jajko 100 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu Szczypta soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę, płatki, kakao, sodę, przyprawy, stewię/cukier i szczyptę soli. Masło roztopić z czekoladą i przestudzić. Dodać jajko. Połączyć mokre składniki z suchymi. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem. Formować małe kulki(...)przez ok. 15 minut. Wychodzi ok. 2 blaszki dużych ciastek. Jedno duże ciacho ma ok. 100 kcal (kaloryczność liczona ze stewią) CIASTECZKA NA INSTAGRAMIE! Podobne z cyklu: Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową
CzarnawisienkaNowy smaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :) Składniki: 50 dag maki orkiszowej 28 dag maki pszennej 500 ml wody 25 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 5 dag drożdży 2 średnie marchewki garść otrąb pszennych garść płatków owsianych 8 dag słonecznika(...)wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki
Apetyczna babeczkaChleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym(...)ładnego koloru i ciekawego posmaku. Pierwsze kromki zjedliśmy zanim bochenki wystygły bo nie mogliśmy się powstrzymać ! Tak, zdecydowanie polecam taki chleb bo jest przepyszny :) Zobacz także przepis na Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i Chleb żytni z ziemniakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaroślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru WANILIOWEGO 150 g cukru brązowego nierafinowanego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki(...)Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę 3. Wrzucić do blendera razem z mlekiem, olejem, kawą oraz jajkami 4. Zblendować na gładką masę 5. W misce wymieszać suche składniki - mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, oraz kakao i sól 6. Do składników suchych wlać masę z buraków. Dokładnie wymieszać/zmiksować 7. Wylać formy wyłożonej papierem do pieczenia
Powiedz dietom nieZdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania(...)można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis się przyda Chleb bezglutenowy Składniki: 500 g mąki bezglutenowej gotowej -i z takiej skorzystałam- ale można też użyć: 250 g mąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej
UgotujmyTo.plwędzonego twarogu, pokrojonego w kostkę (z Lidla) kilka suszonych pomidorów, drobno pokrojonych Ugotuj kaszę w wodzie, a różyczki brokułu na parze. Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową(...)kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie, co akurat mi się
Qlinarnie i Qlinarniestrony, zgłoście swój przepis wykorzystując formularz zamieszczony na dole tego postu. W listopadzie tematem przewodnim (ale nie wyłącznym) są propozycje wszelkiego rodzaju bułek. Bułek pszennych, bułek żytnich, orkiszowych i owsianych. Buł ogromnych i minibułeczek. Na zakwasie lub na drożdżach. Na przykład grahamek, wek i kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne wypieki są również mile widziane(...)wtedy bardziej wyczuwalna. Ale to już wg własnego gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#23) . Składniki (na 12 bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej 110 g mąki pszennej 550 8 g soli 17 g świeżych drożdży 70g cukru 45 g masła 300 g mleka 100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu
Grahamka, weka i kajzerkanadawała do pokrojenia, czy raczej trzeba będzie ją nosić w pudełeczku i jeść łyżeczką;) Składniki na formę o boku 27 cm: * 200 g płatków owsianych zwykłych * 50 g otrąb orkiszowych * 50 g sezamu * 50 g słonecznika łuskanego * 100 g masła * ok. 4 łyżek miodu * jedno starte jabłko * 4 małe kostki gorzkiej czekolady * 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych * 2 łyżki żurawiny(...)Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C. Po wyjęciu chwilę przestudziłam i przystąpiłam do sprawdzania konsystencji, czyli ukrojenia kawałka krajanki. Udało się! Trochę
Zdrowa Kuchnia Sowymarchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu pół łyżeczki soli 2 łyżki siemienia lnianego ok. 300 ml wody 3 łyżki pestek dyni Wymieszać suche składniki z marchewką(...)Odłożyć do ostygnięcia. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ---------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe Słodkie bułki z serem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna
Weekendy w domu i ogrodziejaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek(...)Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta 🍴 2. Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem
Czarnawisienkaodżywianiu mam znów gotowy zapas zakwasu, który czwartego dnia rozlewam do słoików i szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce lub dodaję do pieczenia chleba. Uwagi: - do przygotowania zakwasu używam zawsze mąki pełnoziarnistej - naczynie, w którym odżywiamy nasz zakwas musi być dość duże, mój zakwas zawsze drugiego i trzeciego dnia (tak po ok.2-3h)znacznie przyrasta, wręcz ucieka z naczynia. Później opada(...)przeszkadza, ale są osoby, którym to nie odpowiada. - W długo przechowywanym zakwasie może dojść do rozwarstwienia, tzn. na górze wydzieli się woda (szczególnie dzieje się tak w zakwasie orkiszowym), ale w niczym to nie przeszkadza, po prostu masę należy zamieszać i można jej używać dalej. - Gdy zakwas nam spleśnieje (mnie się to podczas ponad 4 lat pracy z zakwasem
Smaczne Zdrowe