strony, zgłoście swój przepis wykorzystując formularz zamieszczony na dole tego postu. W listopadzie tematem przewodnim (ale nie wyłącznym) są propozycje wszelkiego rodzaju bułek. Bułek pszennych, bułek żytnich, orkiszowych i owsianych. Buł ogromnych i minibułeczek. Na zakwasie lub na drożdżach. Na przykład grahamek, wek i kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne wypieki są również mile widziane(...)wtedy bardziej wyczuwalna. Ale to już wg własnego gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#23) . Składniki (na 12 bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej 110 g mąki pszennej 550 8 g soli 17 g świeżych drożdży 70g cukru 45 g masła 300 g mleka 100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu
Grahamka, weka i kajzerkanadawała do pokrojenia, czy raczej trzeba będzie ją nosić w pudełeczku i jeść łyżeczką;) Składniki na formę o boku 27 cm: * 200 g płatków owsianych zwykłych * 50 g otrąb orkiszowych * 50 g sezamu * 50 g słonecznika łuskanego * 100 g masła * ok. 4 łyżek miodu * jedno starte jabłko * 4 małe kostki gorzkiej czekolady * 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych * 2 łyżki żurawiny(...)Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C. Po wyjęciu chwilę przestudziłam i przystąpiłam do sprawdzania konsystencji, czyli ukrojenia kawałka krajanki. Udało się! Trochę
Zdrowa Kuchnia Sowymarchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu pół łyżeczki soli 2 łyżki siemienia lnianego ok. 300 ml wody 3 łyżki pestek dyni Wymieszać suche składniki z marchewką(...)Odłożyć do ostygnięcia. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ---------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe Słodkie bułki z serem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna
Weekendy w domu i ogrodziejaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek(...)Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta 🍴 2. Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem
Czarnawisienkaodżywianiu mam znów gotowy zapas zakwasu, który czwartego dnia rozlewam do słoików i szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce lub dodaję do pieczenia chleba. Uwagi: - do przygotowania zakwasu używam zawsze mąki pełnoziarnistej - naczynie, w którym odżywiamy nasz zakwas musi być dość duże, mój zakwas zawsze drugiego i trzeciego dnia (tak po ok.2-3h)znacznie przyrasta, wręcz ucieka z naczynia. Później opada(...)przeszkadza, ale są osoby, którym to nie odpowiada. - W długo przechowywanym zakwasie może dojść do rozwarstwienia, tzn. na górze wydzieli się woda (szczególnie dzieje się tak w zakwasie orkiszowym), ale w niczym to nie przeszkadza, po prostu masę należy zamieszać i można jej używać dalej. - Gdy zakwas nam spleśnieje (mnie się to podczas ponad 4 lat pracy z zakwasem
Smaczne Zdrowe400g kwaśnej śmietany 12 % lub 18% - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (gdy mamy chudy boczek) - szczypior do posypania (nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz + makaron (u mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kasza Kurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej pory inaczej już(...)obficie pieprzem (grzyby lubią dużo pieprzu). Następnie dodać kwaśną śmietanę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, ja dodaję jeszcze trochę gorącej wody, by sosik śmietanowy był luźniejszy. Nigdy nie zaciągam mąką. Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, kaszą, ziemniakami lub same. 2) Do podsmażonej cebuli z olejem kokosowym dorzucić podgotowane grzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
Smaczne Zdrowe