mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:46/60)

Pszenno - razowy chleb z orkiszem 169

Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co tu wymyślić i po prostu ugotowałam ziarna i dodałam do ciasta. Chlebek wyszedł smaczny i oczywiście zdrowy. A wiadomo - domowe najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 516

stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis

SzczyptaSmaQ
Pączki na orkiszu i maślance 217

wiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej . Pączki wyszły smaczne i puszyste. Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierniczki wegańskie 170

jajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)! Pierniczki wegańskie Składniki: 30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowej pół szklanki cukru trzcinowego 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowego pół łyżeczki sody 1. Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto nie chce

UgotujmyTo.pl
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 162

Składniki: 500 g zakwasu 650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni  Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną

Z butelką mleczka w tle
Sernik cytrynowy 303

kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę

maniapieczenia
Otrębowe placuszki 248

brzuszka, jajko doda nam białka, maślanka wzbogaci nas o wapń, a odpowiednio dobrane mąki dostarczą zdrowych węglowodanów. Składniki na 1 porcję: 1/2 szkl. mieszanki otrąb 3 łyżki mąki (u mnie kokosowa, orkiszowa i kukurydziana) 1/2 szkl. maślanki 1 jajko Odrobina sody Cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać maślankę. Otręby wymieszać z sodą i mąką

Czarnawisienka
Placki pełnoziarniste na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym 140

uzupełniły jagody, ale możecie wybrać inne owoce i jogurt, bardziej światowo syrop klonowy lub lokalnie cudowny płynny miód. ;) Składniki na ok. 20 placków: 2 szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do posmarowania patelni 2 szklanki kefiru Suche składniki

Pełny talerz
Warkocz drożdżowy 179

Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół  Młyn Kopytowa - 45 g cukru drobnego do wypieków - 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat nie miałam w lodówce - 1 jajko - szczypta

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 212

pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.   Składniki: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 marchewka 1 szklanka wody 1 cukru Sposób przygotowania: Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą

Pyry na Gaz
ZaKwas na ChleB 202

potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł. Potrzebujesz: Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu 2000 lub 1850. BARDZO WAŻNE. Im mniej przemielona, tym lepiej. SŁOIK . K oniecznie wyparzony i wystudzony. Słoik powinien być 1 litrowy, lub większy, a najlepiej taki(...)niego wodę, osusz. Teraz potrzebujesz szklankę przegotowanej letniej wody. W tym celu zagotuj szklankę wody i przelej do szklanki, poczekaj aż się ochłodzi. Woda powinna być letnia. Szklankę mąki wsyp do słoika i zalej w/m wodą. Dobrze wymieszaj!!!  DREWNIANĄ LUB PLASTIKOWĄ ŁYŻKĄ .!!!!Nigdy metalową, gdyż drożdże wchodzą w reakcję chemiczną z metalem, która powoduje zanik fermentacji. Tak przygotowany rozczyn

Pasje Jolki
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 165

uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej opiekam Córci kawałki chleba(...)tutaj . Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-) Składniki:  - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650) - 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych) - 50ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską) - 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowo-orkiszowe 111

jest dobrym kompromisem między ochotą na coś słodkiego oraz chęcią zdrowego odżywiania się. Jeżeli macie taką możliwość - wykorzystajcie świeże marchewki prosto z ogrodu. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej wymieszanej z orkiszową, na osłodę - tylko ksylitol. Dla aromatu - zmielony cynamon. Ciasto będzie Wam smakowało do kawy ale dzięki zwartej konsystencji możecie śmiało zapakować kawałek na przekąskę do pracy

Milion Smaków
Szarlotka bezglutenowa 103

różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony www.makelifefit.pl i zmodyfikowany na moje potrzeby

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania