mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:48/60)

CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 213

dolewamy wodę. Ja mieszam na początku drewnianą łopatką (mąka strasznie pyli), gdy dodam już całą wodę, wówczas dopiero uruchamiam mikser. Całość dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka żytnia tak jak i orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania. Wymieszane ciasto przełożyć do dwóch form (ja używam silikonowych, ale ponieważ są już naznaczone zębem czasu delikatnie smaruję je olejem kokosowym, wówczas(...)mąką żytnią (jasną).  Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania (ja przykrywam ręcznikami papierowymi). Chlebki wyrastają ok.3-4h. Czas zależny od świeżości użytego zakwasu (czym świeższy tym ciasto szybciej wyrasta i odwrotnie na starszym wyrasta dłużej, ale nie zdarzyło się by nie wyrósł wcale). Chleby na samym żytnim zakwasie wyrastają dużo szybciej niż na zakwasie mieszanym (żytnim i orkiszowym

Smaczne Zdrowe
Pszenno - orkiszowy chleb z ziemniakami i suszonymi pomidorami 108

Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita". Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito 300 g mąki pszennej 150 g maki orkiszowej 250 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Dodatkowo(...)posypania Sposób wykonania: Jeżeli mamy drożdże świeże to należy z drożdży,   wody i odrobiny cukru zrobić zaczyn aby drożdże ruszyły, natomiast jeżeli dodajemy suszonych należy pominąć tę czynność. Mąkę połączyć z ziemniakami a następnie dodać zaczyn, wodę, oliwę \i resztę składników. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto i przełożyć do koszyka do wyrastania podsypanego mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrastania

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 321

sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:)  Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time . Bardzo polecam!  SKŁADNIKI: 2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa) 250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde) 2/3 szklanki cukru pudru  200 g serka homogenizowanego waniliowego (lub mascarcpone) 1 opakowanie cukru(...)Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca. W misce wymieszaj mąkę,  cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło,  zagnieć ręką gładkie ciasto. Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i znowu

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 187

pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości. - łyżka miodu - 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu - zakwas trzy tygodniowy - łyżka soli - ok. 300 g mąki razowej i 1000 g orkiszowej Zakwas zrobiłam w/g tego przepisu  http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-na-chleb.html     Od tego czasu minęło około 3 tygodni. Raz już chlebek wyrobiłam, przepis jest(...)chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Zakwas lekko powinien pachnieć kwasem i być

Pasje Jolki
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 428

wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne, od jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 211

należy zbyt długo wyrabiać, gdyż chleb może stać się gliniasty. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku. Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta. Można użyć  domowego zakwasu na żurek  jak również użyć

Gospodyni Miejska
Czas na śniadanie! #10 - Placuszki z bananami 329

ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Placuszki są słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową.    insertCookd("756b4caf91d7ce2fe8a34a9f8a37ae9d

Pasja Smaku
Gęsta owsianka migdałowa z owocem kaki i ziarenkami :) 175

owsianka momentalnie z postaci płynnej przeszła w stałą :) Całość - PYCHA! :) Wyszło i kremowo i chrupiąco :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych (u mnie mix owsianych i orkiszowych) 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki migdałowej Fresano  1/3 łyżeczki stewi  kaki ziarenka Euforia  Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem na 10 minut. Odlej pozostałą wodą, zagotuj mleko i wsyp namoczone płatki

Zdrowie na języku :P
Chleb na młodym zakwasie 137

zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej) - 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej  i 200 g razowej typ 2000. Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje. - 20 g drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli Niecały

Pasje Jolki
chlebki na maślance 102

mało kwaśna, dodaję ją więc podczas pieczenia  chleba.  I co tu mam? - szklanka ciepłej wody (razem 0,5 l) - szklanka maślanki - 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie - Płaska łyżka soli - 30 g drożdży Drożdże mieszam z wodą , na to wsypuję mąkę, na mąkę maślankę

Pasje Jolki
Chleb bez zagniatania i wyrastania 225

smaczny...pytaliście o to, czy można zmienić mąkę i ocet..no i cóż ..trza było wypróbować...i znów wyszedł pyszny chlebek..tak jak widać kombinacja mąk dowolna..u mnie tym razem była pszenna, orkiszowa i żytnia pełnoziarnista oraz ocet zwykły a nie balsamiczny.. Zrobiłam z połowy porcji i tak też tym razem podam proporcje. 30 dkg mąki

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami i czarnuszką 194

mąki 0,25l wody 1 łyżeczka soli W zależności od stanu posiadania lub fantazji wykorzystuję różne mąki i dodatki. Tym razem dodałam suszone pomidory i czarnuszkę. Mąka zaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej. Ponieważ w maszynie siedział  hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat

Z butelką mleczka w tle
Ciasteczka owsiane 248

nigdy im się to nie zdarzyło. Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia! Składniki na ok. 3 blaszki: 60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe) 100 g płatków owsianych 220 g mąki pełnoziarnistej/razowej 200 g rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru

Czarnawisienka
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 132

pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową, żytnią, gryczaną, orkiszową, zawsze wychodzi dobrze) - mniej więcej szklankę do dwóch, zależy ile zostało jaglanki; chodzi o to, żeby wszystko porządnie w tej mące obtoczyć, - dodajemy trochę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 167

Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny;/ 2 przejrzałe banany 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 i 1/3 szklanki otrębów orkiszowych 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju ryżowego 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania