Temperatura: 220 o C (10 min), 190 o C (25-35 min) Czas pieczenia: 35-45 min. Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 65 g mąki orkiszowej jasnej 35 g mąki owsianej 350 ml letniej wody 120 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka drożdży instant
coolinarnastrefa.blogspot.comkońcu postu] i tak były pyszne...Wczoraj była powtórka ..i bułeczki już były zrobione tak jak trzeba...za pierwszym razem były z samej mąki pszennej, a te z dodatkiem mąki orkiszowej..i jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię , sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania bułek.. 450 g wody(...)drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową ] 10 g soli 15 g octu balsamicznego Jamar 10 g miodu dodatki wg uznania(ale nie muszą być) W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski ,dodać pozostałe składniki.Wyrobić mikserem do połączenia składników
Moje domowe kucharzenieszpinakiem Jest to wspaniała alternatywa dla smakoszy pierogów, proste w wykonaniu, smaczne, a za razem pełnowartościowe danie. Składniki: ( około 25 sztuk) Ciasto: - 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, - 1 szklanka letniej wody Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka. Farsz: - Szpinak około 400 g, - Ser Feta
Fit-aminaByły już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk. W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki(...)trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 10 Składniki: 150 g mąki gryczanej, 100 g mąki orkiszowej razowej Typ 2000, 2 jajka, 2,5-3 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki kakao, Szczypta soli, nasiona granatu do przybrania. Nadzienie: 700 g serka
SzczyptaSmaQdrożdży, łyżki miodu i 1/2 szklanki ciepłej wody - drożdże roztarłam z miodem i dolałam wodę, całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Odmierzyłam 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i szklankę mąki pszennej typ 500, przesiałam do miski, włożyłam 1/3 kostki miękkiego masła i wyrobiłam jak kruszonkę. kolejno dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego * , małe jajko i sól. Rozczyn
apetytnapieczeniejakiegokolwiek cukru), - 2 szklanki mąki (może być biała ale polecam razową a do babeczek najbardziej orkiszową - możecie zdobyć ją drogą kupna np. tutaj :) - dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa pół na pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbiały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwsu makę pszenną, ale orkiszową z otrębami. Pewnie teraz zastanawiasz się jaka jest właściwie różnica między żurkiem, a białym barszczem. Użycie mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją żurku(...)jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych. Przygotowanie jest łatwe i nie powinno przysporzyć problemów nawet początkującym kuchcikom. Zachęcam, bo warto ! Składniki : 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej 500-600 ml wody 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zakwasu chlebowego - opcjonalnie Wykonanie: do wyparzonego słoika wsypać mąkę. Zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miałam w szafce. Mąki oczywiście z Młynu Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej typ 650 200 g mąki pszennej graham typ 1850 300 ml letniej wody 1 duża cebula +olej do podsmażenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Cebulę obrać i pokroić
Monia miesza i gotujebyć amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka ok. pół szklanki wody 2 łyżki oleju do smażenia Amarantus, mąki, sól i jaja wymieszać ze sobą. Dolać mleko i wodą
Weekendy w domu i ogrodzieupiec wszystkie chleby za jednym zamachem. Składniki 500 ml wody 50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży suchych 1 kg mąki Młyn Kopytowa w proporcjach – 700 g mąki orkiszowej 650 i 300 g mąki żytniej eco typ 720 5 łyżeczek cukru 5 łyżeczek soli 1 białko 25 g miękkiego masła Dodatkowo -roztrzepane jajo do posmarowania chleba przed pieczeniem
Z Kuchni Do Kuchniprzekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało. Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody 1 łyżka miękkiego masła 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożd ży świeżych 1 łyżka miodu
Stare GaryKolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych
Z Kuchni Do KuchniRano następnego dnia po 14-16 godzinach 270 g mąki orkiszowej 40 g amarantusa 70 g mąki pszenno-razowej 200-230 letniej wody półtorej łyżeczki soli (ok. 9 g) 2 łyżki czarnuszki
w mojej kuchniwiaderka - dość gęsty) - 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki) - 1 puszka (400g) mleka słodzonego zagęszczonego - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 4 jajka - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Ja zamiast tych dwóch mąk dałam 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( maizena) W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia składników
Smaczne Zdrowemąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego
Ala piecze i gotuje