Trochę się zrobiło, i odłozone na półkę. Znów troszeczkę do zrobienia, i znów w odstawkę. I tak powolutko, aż w końcu wyszło smakowe cudo. Nie wiem, czy smak zawdzięcza orkiszowi, czy temu, że ciasto dojrzewało miesiąc z okładem. A może zaważyła przyprawa własnoręcznie robiona? A może po prostu wszystko razem. Piernik odpowienio wilgoty, zdecydowany i ostry smak, który nadały cynamon(...)brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja, z całej kostki margaryny. Składniki: 500 g miodu wielokwiatowego 1 kg mąki orkiszowej 250 g masła 400 g cukru 3 jajka 125 g mleka 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki : - 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej 60% - 200g) - 175g masła - 150g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub cukier waniliowy) - 5 żółtek - 5 białek - 40g mąki orkiszowej białej (lub pszennej) - szczypta soli Dodatkowo: - masło do wysmarowania formy - mielony ksylitol lub puder do wysypania formy - dowolne owoce (gdy chcemy wersję z owocami), nie trzeba ich dużo, tyle(...)ogniu do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy po 1 żółtku i ubijamy (najlepiej mikserem). Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. W czystym, odtłuszczonym naczyniu ubijamy mikserem białka na pianę. Zwiększamy obroty, dodajemy sól i ubijamy aż piana będzie sztywna. Wsypujemy odłożone wcześniej 3 łyżki mielonego ksylitolu
Smaczne ZdrowePyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon(...)dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym. 24x38cm, tak by ciasto nie było zbyt wysokie. Składniki kruchego ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 250g zimnego masła - 5 żółtek - 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g) Składniki bezy: - 2-3 białka - 100-150g drobnego cukru trzcinowego
Smaczne Zdrowebędę tworzyć wypracowań :) Powiem tylko, że te placuszki są idealne. Mocno czekoladowe i puszyste. Postanowiłam podać je z najlepszym twarożkiem kokosowym i mnóstwem truskawek :) Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu
Chocolate Muffin Bloglekkiej strukturze i delikatnym smaku, ten przepis nie jest dla Ciebie, natomiast jeżeli nie przeszkadza Ci wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam! Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka mleka ryżowego (możesz(...)dojrzałe banany Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Przygotuj sobie formę do pieczenia babki – najlepiej silikonową. Jeżeli masz zwykłą, natłuść ją delikatnie oliwą. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj. Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej
Roślinna - blog wegańskitutaj Szybkie sylwestrowe ciasto! W poszukiwaniu rozkoszy podniebienia sylwestrowej nocy postanowiłyśmy razem z córką upiec takie oto ciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz
Smaczne Zdrowektóre jak się okazuje często bywają jednak zdrowsze niż produkty sprowadzane z zagranicy. Składniki: Na naleśniki (12 sztuk): 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750) 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 1 duże jajko Na farsz: 0,7 kg kapusty kiszonej 0,5 kg mięsa wieprzowego(...)doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie dodać odpowiednio trochę wody lub mąki. Naleśniki posmarować farszem i zawinąć. Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku, opanierować w płatkach gryczanych i usmażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ** źródło informacji [klik
Ze smakiem i z pasjąchemicznych substancji. Naprawdę warto zapolować na czosnek niedżwiedzi. Jak na "cud natury" przystało zalet ma dużo więcej, a wiecej infirmacji o czosnku niedźwiedzim zebrałam tutaj . Składniki: 125 g mąki orkiszowej jasnej 125 g grysiku orkiszowego 2 jajka L 120 ml gazowanej wody mineralnej 10-12 listków czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki soli gałka muszkatałowa 1 łyżka oleju Wykonanie: listki czosnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podziękować firmie Kłos- Pol za okazane zaufania i uprzejmość skierowaną w stronę mojej osoby i bloga, mam nadzieję, że nasza współpraca okaże się bardzo owocna. Składniki: 400 g mąki orkiszowej typ 1850 ( Kłos- Pol ) 2 szklanki letniej przegotowanej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka soli 30 g orzechów włoskich 40 g nasion dyni
Krakowskie smaki Anidodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoska kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem , czy nie jest on smaczniejszy od skromnego orginału. Składniki na ciasto : 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku 100 g śmietany kremówki pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owocami. W mojej wersji z morelami, które nadają lekko kwaskowy posmak.Ciasto godne wypróbowania. Gorąco polecam. Następnym razem użyję tylko mniej sody, była zbyt wyczuwalna. Znalezione tutaj . Składniki: 500g mąki orkiszowej 700 600g jogurtu greckiego 3/4 szkl.ksylitolu (lub cukru trzcinowego) 1 duże jajko 160 ml oleju sok wyciśnięty 1 cytryny 2 łyżeczki sody ( proponuję dać mniej) 700g owoców ( dałam morele
Smaczne Zdrowepewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może
Smaczne Zdroweśrodku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy: -5 żółtek -75g ksylitolu -350ml mleka -31g mąki orkiszowej -11g maki ziemniaczanej -aromat waniliowy(kilka kropel) Dodatkowo: -jedno nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki Żółtka i ksylitol utrzeć do białości i puszystości. Dodać
Smaczne Zdroweteż bardzo wilgotne. Gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele, a efekt baaardzo smakowity. Przepis z małymi modyfikacjami znaleziony tutaj . Z przepisu wychodzi około 15 muffinek. Składniki: - 3 szkl mąki orkiszowej 700 - łyżeczka sody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 3/4 szkl ksylitolu - 1/2 szkl oleju - 2 jajka - 1 szkl jogurtu naturalnego - 1/2 szkl mleka - 1,5 szkl malin
Smaczne Zdroweokazji spiszą się na medal. Przepis na muffinkową bazę z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrze