śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa 150 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy do galaretki. Galaretkę z truskawkami przelewamy do formy na kostki do lodu lub do formy na czekoladki. Wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Czekoladę kruszymy
Bon appetit mon amieJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, szybkiego i łatwego do przyrządzenia to zachęcam do przygotowania zapiekanki z płatków ryżowych. Poniższą przekąskę na słodko przygotujecie w niecałe
Ugotowaćrazu chciałabym zaznaczyć, że nie należę do amatorów kawy. I wyobrażam sobie dzień (a nawet poranek) bez jej wypicia :) Być może wynika to między innymi z faktu, że przedkładam zimne napoje nad gorące. Na szczęście jest pewna odmiana kawy wprost dla mnie stworzona :D Nie mogę jej sobie odmówić, a podczas upalnych dni potrafię pić ją litrami. To kawa(...)stawia na nogi. Słodka, z dużą ilością mleka, gęstą i wysoką pianką oraz kostkami lodu. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a wypija jeszcze szybciej :) Spróbujcie sami! Składniki (na 1 szklankę o poj. 350 ml): 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (Waszej ulubionej) 2-3 czubate łyżeczki cukru (lub do smaku) 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki bardzo zimnego mleka kilka kostek lodu
MyCookBook.pldokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier, aromat lub cukier waniliowy i przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać do czystego garnka lub miski, wstawić do zimnej(...)miksera, wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem
cucinaremorska. Tłuszcz z orzechów na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Produkt bez użycia glutaminianu monosodowego. Moja opinia: Jeżeli chodzi o smak to byłam w niebie smakowym ;) moja mama i siostra mogą potwierdzić, 10/10 punktów ;) Skład również jest godny pochwały bo nie mamy tu dodatków oleju, cukru, a migdały są prażone, a nie smażone jak we większości masłach. Można(...)przyznać;p) Jak zdążyłam się zorientować, również cena jest do przejścia, 14,76 zł za słoiczek w sklepie SKLEPVITA No to teraz czas na dwuskładnikowy przepis na pyszne lody ;) Składniki (porcja/całość około 250kcal): zamrożony banan (około 130g, obieramy, kroimy w plastry i we woreczku wkładamy do zamrażarki, aż skostnieją :)) 20g masła migdałowego firmy Primavika Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćumyć owoce). Tak przygotowane nektarynki przekładamy do garnuszka z grubszym dnem, zalewamy 250 ml wody i dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego (jeśli lubicie mniej słodkie napoje można zmniejszyć ilość cukru). Całość zagotowujemy, a potem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka przelewamy przez gęste sitko. Nektarynki dokładnie odciskamy na sitku, aby puściły cały(...)dobrze się schłodziła. Trzecią nektarynkę obieramy, tniemy na kawałki i umieszczamy na dnie naczynia w którym podamy naszą herbatę. Owoce zalewamy schłodzoną herbatą nekatrynkową. Całość podajemy z kostkami lodu lub bez. Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. Smacznego
Słodkie okruszkibyć też brązowy) garść ziaren słonecznika lub innych ulubionych ziaren (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, do której wsypujemy mąkę (lub zmielone migdały/orzechy) oraz cukier. Całość rozcieramy w dłoniach, by powstała mieszanka przypominająca mokry piasek. Owoce posypujemy równomiernie przygotowaną kruszonką. Ja bardzo lubię, gdy na wierzchu kruszonki podpieka się słonecznik, dlatego całość posypuję garścią ziaren(...)wierzch ładnie zbrązowieje, a owoce będą "bulgotać" Po wystudzeniu deser przechowujcie pod przykryciem w lodówce. Crumble smakuje wybornie bez żadnych dodatków, ale jeśli możecie pozwolić sobie na nieco więcej, to do jeszcze ciepłego deseru dodajcie gałkę lodów waniliowych - niebo w gębie
Cooking Monsterrewelacyjnie! Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto francuskie – 100 g- daktyle bez pestek – 50 g- miód – 1 łyżka- cynamon – 2 łyżki- żółtko – 1 szt SPOSÓB(...)Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko. Zdobimy listkami. Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut. Zajadamy gorące! Można posypać cukrem pudrem! Pycha
Ostra na Słodko"Latem powinniśmy pamiętać o uzupełnianiu płynów. Ale, Drodzy, ile można pić wody?! Dziś mam dla Was propozycję łączenia smaków. Dopóki macie możliwość, korzystajcie ze świeżych owoców
Słodkie PrzyjemnościPrzepis na czekoladowy Brownies dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Magdy, która upiekła go kiedyś na swoje urodziny. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wtedy jadłyśmy go z
Smakowy RajMess w swojej klasycznej wersji łączył bitą śmietanę (lub lody), truskawki, banany, z czasem w tym deserze pojawiły się pokruszone bezy. Dzisiaj ja Wam polecam przepis na Eton Mess z bitą śmietaną, truskawkami i bezami. Latem gdy królują już polskie truskawki nie ma lepszego deseru niż Eton Mess. Bezy wykorzystane do przygotowania przepisu są mojego autorstwa. Tłumacząc dosłownie(...)Mess. Składniki na 2 porcje Eton Mess: Truskawki (ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki) + kilka do dekoracji 1 czubata łyżeczka cukru pudru 300 ml śmietanki kremówki 30% mini bezy, ok. 10 sztuk + kilka do dekoracji Przygotowanie: Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy aby owoce puściły sok. Schłodzoną w lodówce śmietankę kremówkę ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśliwek bez pestek 1 jajko 2 łyżki cukru muscovado cynamon goździki cukier waniliowy Przygotowanie: ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku piekarnik nagrzewamy do 175*C każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado(...)przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniablenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką.Tak samo przygotować lemoniadę z melona.Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu. Smacznego
kolorowotorcikowotowarzystwie owoców, ciasta lub innych dodatków. Spróbujcie, bo naprawdę warto przygotować domowe lody, a przepis jest prosty. Śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody bez maszynki i mieszania. 2016-04-14 23:56:41 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)szklanki cukru pudru szczypta soli plastikowy pojemnik z przykrywką do mrożenia Przygotowanie Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy ze szczyptą soli. Nie ma potrzeby ubijania na sztywno, ale musi zwiększyć swoją objętość i być puszysta. Do osobnej miseczki wyciskamy sok z 11/2 cytryny (, jeśli mamy duże cytryny starczy jedna sztuka). Sok mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Tak przygotowaną cytrynową masę
Słodkie okruszkiciężko przygotować dobry sorbet bez maszynki (ze względu na dużą zawartość wody w owocach) i dlatego zdecydowaliśmy się na lody na bazie śmietany. Przygotowania wymaga co prawda mieszania i zmiksowania przed całkowitym zamrożeniem, ale daje całkiem podobne rezultaty jak w przypadku specjalnie przeznaczonej do tego maszynki. Także przygotujcie swoje zaklęcia magii lodu i bierzcie się za przygotowanie(...)zgrabne kulki. Jeśli mimo całego trudu mieszania podczas mrożenia nadal wyczuwalne są grudki lodu to warto jeszcze raz przełożyć masę do blendera i zmiksować na gładko. Lody formujemy w kulki, przekładamy do schłodzonych miseczek, polewamy odrobiną octu i podajemy (na zdjęciu wersja bez octu ze względu na jego brak w prezentacji potrawy w grze). Wg receptury należy
Nerds Kitchensmak lodów jest jeszcze delikatniejszy. Zakochacie się w tych lodach bez pamięci, jestem pewna :) A tu znajdziecie przepis na kilka innych fajnych połączeń z bananowymi lodami :) SKŁADNIKI: 500 g truskawek (świeżych, poza sezonem mrożonych) 3 dojrzałe banany opcjonalnie: miód do smaku i kilka łyżek(...)następnie dodaj w kilku turach truskawki. Powstanie dość sypka masa, więc miksuj dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj również, jeśli masz ochotę, miód (lub cukier puder) i kilka łyżek śmietanki lub mleczka. Zmiksuj ponownie. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonydodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę". Dla kogo: dla tych, którym zepsuł się piekarnik dla kochających ciasta bez pieczenia dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie Składniki na spód: 80g płatków kukurydzianych 50g płatków(...)migdałowych 100g masła 150g białej czekolady Składniki na masę jogurtową: 1200g jogurtu greckiego (3 duże opakowania) 60g żelatyny w proszku 200g cukru pudru 350g jagód (borówek) 50g groszków z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona na małe kawałki Składniki na owocową galaretkę: 200g jagód 90g cukru pudru 100ml wody 20g żelatyny w proszku Dekoracja: garść jagód garść groszków
Mania WypiekaniaWygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach.Jeśli chcecie(...)prostu musicie spróbować!Czekoladowa tarta z chilli i kardamonemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)spód:125 g mąki pszennej50 g masła w temperaturze pokojowej50 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli1 jajkomasa:250 ml śmietany kremówki (38%)1 czerwona papryczka chilli9 nasion kardamonu50 g cukru250 g ciemnej czekolady (60%)70 g masładodatkowo:złoty barwnik spożywczy w proszkuMąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: ½ szklanki soku z ananasa( u mnie ananas z puszki, bez dodatku cukru), ewentualnie odrobina alkoholu dla smaku Krem budyniowy pasticcera: 2 żółtka 1 jajko 120 g cukru 50 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny 3 plasterki ananasa z puszki(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa będzie lśniąca dodajemy po jednym żółtku, mieszamy na zwolnionych obrotach miksera. Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego
Mia Cucina Sofieta