łyżki kakao 1 łyżeczka sody mokre 150 ml mleka/wody 2 jajka 1-2 łyżki syropu klonowego / miodu / cukru trzcinowego 90 ml oleju Do nadziania dżem (polecam Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach(...)chęcią poczytam o Twoich. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Chcesz być na bieżąco? Dołącz do naszej społeczności na Facebooku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comcukier, mleko i śmietanka. I wyszła bajka! Szkoda tylko, że nie mam teraz więcej śliwek żeby je powtórzyć bo to najlepsze lody jakie jadłam w tym roku i chyba nawet lepsze niż te czereśniowe . Można zastąpić mirabelki czerwone żółtymi albo od biedy wiśniami czy innymi kwaskowatymi śliwkami, ale w dwóch ostatnich przypadkach to już będą zupełnie inne lody(...)lodów nie zniechęcajcie się . Naszykujcie masę według opisu aż do połączenia mieszanki mleczno śliwkowej z ubitą śmietanką. Następnie wlejcie całość do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Co godzinę miksujcie albo mieszajcie przez chwilę trzepaczką i znowu chowajcie do zamrażarki. Lody robione w maszynie są bardziej puszyste i powstają szybciej, ale bez
Smaczna Pyzaboki plastrami rolady robimy równie odstępy. Truskawki myjemy, połowę truskawek bez szypułek, kroimy na pół i układamy je na dnie tortownicy. Żelatynę wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i czekamy aż napęcznieje, następnie podgrzewamy, zagotowujemy i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Cały jogurt grecki przekładamy do misy robota, dodajemy cukier puder i olejek, dokładnie miksujemy. Do zmiksowanego jogurtu powoli dodajemy(...)którą na całej powierzchni wkładamy do 1/3 wysokości całe truskawki. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby masa jogurtowa dokładnie zastygła. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej), trochę galaretki wylewamy na płaski talerz (gdy zastygnie za pomocą widelca można robić dekoracyjne pazurki). Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy truskawki, które mają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWybrałam te akurat, bo chciałam sprawdzić, czy bez jajek lody również będą tak smaczne jak te z ich użyciem. Celowo wybrałam cynamonowe, bo ten smak zawsze wybiera mój syn w naszej ulubionej lodziarni i celowo zwiększyłam ilość cynamonu, co okazało się bardzo trafnym posunięciem :) Moja intuicja nadal działa :) Lody wyszły bardzo smaczne i również miękkie(...)można nabyć produkt. Składniki na ok.750 ml: 1 szklanka mleka 3,2% (250 ml) 1 szklanka mleka 2 % (250 ml) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (250 ml) 2/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu mielonego szczypta soli Spokojnie możecie użyć samego mleka 3,2 %. Wszystkie składniki umieściłam w rondelku, wymieszałam i podgrzałam tylko
Blondynka Gotujewiększej wóżnicy, to bez cukru smakowało tak samo dobrze. A jeśli komuś wydawałoby się zbyt neutralne w smaku -zawsze przecież może sobie, w zalżności od upodobań i zastosowania - dosłodzić lub dosolić ;) Konsystencja jest idealna - nie za gęste, nie za rzadkie, ł adnie się rozsmarowuje. Lekko wyczuwalne są drobinki orzeszków. Dzięki temu, że nie ma cukru ani soli, jego zastosowanie(...)się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również
Kto ugości moich gości?czekolada stworzą jednolitą masę. Cztery kokilki (ramekiny) smarujemy wewnątrz bardzo dokładnie masłem i precyzyjnie wysypujemy kakaem dno oraz ścianki. Piekarnik nagrzewamy do 230°C bez termoobiegu. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem przez 2-3 minuty. Wlewamy czekoladę (może być lekko ciepła) i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i cynamon – jeszcze raz krótko miksujemy. Masę przekładamy do przygotowanych(...)pomocą grubej szmatki odwracamy kokilki wprost na talerze. Zostawiamy na pół minuty i zdejmujemy kokilki (uwaga, aby się nie poparzyć). Od razu podajemy – same, z lodami lub zmiksowanymi leśnymi owocami. Fondanty można przygotować wcześniej (do 24 godzin) i przechowywać – w lodówce nakryte folią. Pamiętajmy jednak, że przed pieczeniem muszą być w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte około
Poezja smakuzbyt dużo mąki i amarantusa. Ciasto wyszło mi za gęste i musiałam ratować je trzecim jajkiem :) do przełożenia dżem (u mnie czarna porzeczka, 100% owoców bez dodatku cukru) bieluch i syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha do dekoracji owoce bakalie amarantus Wykonanie(...)całkiem inny sposób. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Chcesz być na bieżąco
lady-och-mistrzyni.blogspot.comNajprostsze lody bez maszyny i mieszania co 30 minut, potrzebne są do nich foremki do lodów lub małe kubeczki i patyczki. Lody gotowe są do spożycia już po około 4 godzinach mrożenia, wszystko zależy w jak dużych foremkach je zrobimy. Przymierzam się zrobić lody takie z jajkami, ale na teraz(...)renomowanych firm. Tak, więc dla ochłody i w sumie dla swego zdrowia, przygotowuję czasami samodzielnie domowe lody. Składniki: ( na około 8 - 10 małych lodów) truskawka: 200 g dojrzałych truskawek 100 g serka mascarpone 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru (gdy truskawki są niezbyt słodkie) banan: 1 dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny
Kuchcik gotujeszczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego ok 100 ml zimnej wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając) ok 12 dojrzałych jabłek bez nasienia cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)dół i ok 15-20 minut przełączając piekarnik na góra dół ( nie używamy termoobiegu gdyż wysuszy nam jabłka) Taką tartę możemy podać spokojnie z gałką waszych ulubionych lodów. Smacznego
Niezły Młynekschłodzoną wraz z kostkami lodu. My nie przepadamy za mocnymi alkoholami, a przyznam, że cytrynówka zeszła od razu – jest wyjątkowo aromatyczna, smaczna i delikatna. Nalewka z cytryn – cytrynówka: 6 dużych cytryn – najlepiej niewoskowanych (ekologicznych) 1/2 litra wódki 40% (lub wódka pół na pół ze spirytusem jeśli nalewka ma być mocniejsza) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki płynnego miodu(...)warzyw obieramy żółtą skórkę z cytryn. Skórki wkładamy do słoja i zalewamy wódką (lub wódką i spirytusem). Cukier rozpuszczamy z wodą podgrzewając w rondelku. Dodajemy miód. Mieszmay i odstawiamy. Z obranych cytryn bardzo dokładnie wyciskamy sok. Łączymy sok (bez pestek, można przelać przez gazę żeby był klarowny) z syropem cukrowo-miodowym i wlewamy całość do drugiego słoja. Zostawiamy
Poezja smakuTradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze(...)lyzki skorki startej z cytryny150 ml mleka1 lyzeczka suchych drozdzy ( 20 g swiezych)50 g maslaSkladniki na nadzienie:1,2 kg kwasnych jablek ( np.boskop,szara reneta)2 lyzki cukru pudru100 g orzechow wloskich 100 g suszonej zurawiny1 lyzka cynamonu50 g cukru50 g amarettini (wloskie ciasteczka)1 zoltko+1 lyzka mleka na glazureWykonanie:°Mleko podgrzac,rozpuscic w nim maslo.Wszystkie suche skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek
Czary - gary w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. śmietany 18% W rondelku na parze roztopić masło z czekoladą i kakaem, odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka ubić z cukrem, wanilią i solą, aż w pełni się połączą(...)minut. Frosting 150g mascarpone 2-3 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżeczki cukru pudru 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładko. Pralinki z masłem orzechowym 100g mlecznej czekolady 50 g masła orzechowego foremka silikonowa do kostek lodu lub czekoladek Czekoladę rozpuścić na parzę (umieścić ją w metalowej misce i postawić na wypełnionym
Przepysznik - BLW i nie tylkotruskawek był zbędny. W misce ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i serek naturalny. Wszystko mieszamy dosłownie kilka sekund do połączenia. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany, dodajemy także owoce. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Na górę można dodać jeszcze kilka owoców dla dekoracji i nieco pokruszonej bezy dla chrupkości. Pyszny i szybki deser - gotowy! Podajemy(...)Lubicie więcej owoców - dodajcie ich więcej, wolicie, gdy słodkie bezy cudownie chrupią - dodajcie ich więcej, kochacie bitą śmietanę - dodajcie jej więcej - i tak będzie pysznie! Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, borówek, zamiast śmietany - jogurtu greckiego etc. - ogranicza Was tylko wyobraźnia. Latem można dodać także gałkę lodów śmietankowych - mniam
Cooking Monstersmaki: wiśnia, cztery owoce i owoce lasu, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi niestety, nie mam jeszcze gofrownicy, przymierzam się do zakupu, kupiłam gofry gotowe w Makro(...)aceroli, w którym nie znajdziesz syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły dżem, tylko owoce w delikatnym żelu bez konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Wybierz ulubione owocowe połączenie! #NaturalnieOwocowe #Stovit
W Mojej Kuchni Lubięsposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego(...)sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone
Zakamarki mojej kuchniCzy to już pora na lody ? – pytał Staś pod koniec lutego. Nie, jeszcze jest zbyt chłodno na lody – odpowiadaliśmy. Czy
Niebieski kubek z kawałyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć w 6 naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można(...)nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Podawać przestygnięte, najlepiej z lodami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkamlecznej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki (ja użyłam domowego ekstraktu, przepis w linku) Wykonanie: Do rondelka wlałam śmietanę, mleko i wsypałam cukier. Mocno podgrzałam do rozpuszczenia się cukru. Nie wolno zagotować mieszanki. Zestawiłam z ognia. Żółtka ubiłam mikserem do białości i wlałam do rondelka z mlekiem i śmietaną, cały czas mieszałam podgrzewając do czasu zgęstnienia mieszanki, która powinna(...)wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano mocno schłodzoną mieszankę wlałam do maszyny do lodów i kręciłam lody do momentu zgęstnienia. Potem gotową masę lodową przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na 6 godzin. My uwielbiamy lody z bezami, więc wykorzystałam białka, które zostały po wykonaniu lodów i przygotowałam małe bezy z przepisu
Blondynka Gotuje