Po upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w
Na Ciasteczkowych Papierachbez problemu w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie posiadamy zmuszeni jesteśmy do miksowania lodów za pomocą miksera typu blender, ale to nie na da puszystości, jedynie spowoduje, że kryształki lodu będą się ścierać, i konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Musimy też użyć czegoś tłustego aby masa była gładka i kremowa. No i wychodzi, że lody nie będą dietetyczne. No cóż. Bywa i tak ;-). SKŁADNIKI: - 350 ml śmietanki 36% - 100 ml mleka - 4 łyżki nutelli - 3 żółtka - 3 łyżki cukru pudru Żółtka utrzyj z cukrem do białości, trwa to długo. Ale muszą być bardzo dobrze utarte. Śmietankę i mleko wlej do garnka, postaw na płycie i doprowadź do stanu tuż przed zagotowaniem, ale masy
SMYKWKUCHNIUwielbiam lawendę w każdej postaci, pięknie wygląda w ogrodzie, cudnie pachnie, rewelacyjnie smakuje... wymieniać mogłabym bez końca :) W postaci lemoniady ukoi skołatane nerwy, wprowadzi w dobry nastrój :) Dziś polecam lemoniadę dla dorosłych z nutką limonki, jest rewelacyjna. A amatorom relaksu w wannie zdradzę tajemnicę- trochę tego syropu wlanego do gorącej wody(...)działa cuda :) SKŁADNIKI: syrop lawendowy z limonką: - 2 szklanki świeżych kwiatów lawendy - 250 ml wody - sok z 1 limonki - 10 liści kafiru - 30 g cukru - 200 ml schłodzonego szampana lub wytrawnego wina musującego - kilka kostek lodu z owocami (owoce nie są konieczne, ale ładnie wyglądają :)) - 50 ml gazowanej wody mineralnej - kilka liści mięty - kilka plasterków cytryny OCZYSZCZONE KWIATY LAWENDY włóż
Kuchnia bezglutenowa Lolibardzo ważne, przepis jest niesłychanie prosty. Przyrządziliśmy limoniadę z synem na szybko, zaraz po tym jak wróciliśmy z handlowego centrum, w którym przyłapaliśmy 3/4 przesympatycznej rodzinki bez żadnych zakupów ;) A jak już ją sobie zrobiliśmy, to wypiliśmy na tarasie. Powietrze było gorące i gęste, a nad Kaszubami z ciemnogranatowych chmur waliły pioruny! Było fajnie :) PS Po drodze z centrum(...)ogrodnictwie super-bio-eko-kompleksowo-zbalansowany nawóz do ziółek, co by nam tajskie bazylie nie padały (cdn.) ;) ;) Składniki: 250 ml mleczka kokosowego 100 g lodu sok z 3 limonek (6-8 łyżek) 40 g cukru trzcinowego (3-4 łyżki) 1 limonka pokrojona w plasterki Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w głębokim dzbanku i zmiksować mocnym blenderem. Plasterki limonki użyć do dekoracji
zadanie-gotowanieKrem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki(...)przełożenia 1 tortu] 250 ml.śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 120 g. białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 saszetki cappuccino Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę z białą czekoladą. Dodajemy saszetki cappuccino i dokładnie mieszamy, aż czekolada oraz proszek cappuccino dokładnie się rozpuszczą i połączą ze śmietaną, następnie zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę
Domowe Tortyciężko jest wytrzymać... na termometrze w domu 30 stopni, więc trzeba dużo pić i chłodzić się :) Wieczorkiem chłodzimy się przy szklaneczce ziemnego piwka, ale w ciągu dnia to jemy lody lub pijemy zimne napoje (bezalkoholowe) :) Niektórzy w upał piją ciepłą herbatę, ale ja do tych osób nie należę... choć nie ukrywam, że kawę piję :) Polecam Wam do zrobienia(...)Przepis dostałam od mojej koleżanki Magdy, która lubi czasem poeksperymentować w kuchni tak jak ja :) Składniki: 300 ml śmietanki 30 %, 1 mały słoiczek frużeliny wiśniowej , 150 g bezy truskawkowej, 1,5 łyżeczki cukru pudru. Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę kruszymy i połowę wysypujemy na spód tortownicy (o średnicy 16 cm). Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i połowę
Aga w kuchnimałej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren(...)skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam
Tradycyjna kuchnia KasiSzarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian
Smakowite Danialemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. Polecam Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu. Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej(...)dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. KLIK DO SKLEPU
ClauditteMissCookingPrzepyszny sorbet, chyba najsmaczniejszy ze wszystkich jakie jadłam w tym roku. Bardzo prosty, nie potrzeba maszyny, wystarczy tylko co jakiś czas mieszać sorbet w zamrażalniku. Mango
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieporcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego 50 ml mleka 80-100 g cukru laska cynamonu 2 garście orzechów laskowych-posiekanych garść śliwek suszonych pokrojonych na małe kawałki 1 łyżeczka masła Ciasto: Jak na naleśniki podstawowe: mąka pszenna pół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru Dodatkowo(...)jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym ogniu razem z laską cynamonu około 20-30 minut. 2. Dodać cukier i masło. orzechy i śliwki i mieszać aż cukier i masło się rozpuszczą 3. Podgrzewać na małym ogniu masę od 30-60 minut
KreatywnePinyzwolenników mocniejszych wrażeń: Napój z czarnego bzu wraz z pestkami to halucynogenny napitek starożytnych Słowian! W kosmetyce woda z kwiatu bzu pomaga wybielić i wygładzić skórę, szczególnie starzejącą się i ziemistą. Działa zmiękczająco na skórę, wygładza zmarszczki, wybiela piegi, łagodzi oparzenia słoneczne. Kochani! Zastanawiacie się zapewne, dlaczego wgłębiłam się w tematykę bzu tak szczegółowo i wieloaspektowo... Otóż zauważam, iż coraz(...)czarnego bzu. Jest niesłychanie prosty, podany z wodą mineralną działa odświeżająco i orzeźwiająco ! Pod przepisem na sam sok, podaję Wam propozycję, jak można się nim rozkoszować w sposób bardziej uroczysty :) Składniki: 1 kg cukru 1 litr wody 15-20 gałązek z białymi kwiatkami bzu czarnego 20-30 gram kwasku cytrynowego Przygotowanie: www.ichkoche.at Wodę gotujemy z cukrem aż do rozpuszczenia. Wsypujemy
Kuchnia smakówJedne z najlepszych lodów jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego wykonane bez użycia maszynki do lodów. Dobrze ubita śmietanka spowoduje, że po wyjęciu z zamrażalnika, po chwili lody będą nadawały się do serwowania, będą puszyste a nie takie twarde i zmrożone. Słodkie mleko i śmietanka przełamane kwaskowatym smakiem truskawek to połączenie genialne. Razem z mamą(...)jednym razem..... Pójdzie w boczki ale co tam! Dla tego smaku warto było :) Wam też polecam. Baza: 250ml śmietanki 30% 200ml mleka skondensowanego słodzonego Mus truskawkowy: 300g truskawek cukier do smaku (ok 2-3 łyżki) Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków
Smakołyki Asileśnych jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te lody. Z porcji wychodzi około 1,5 litra lodów. Ja masę podzieliłam na połowę i do jednej części dałam truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te jagodowe. Składniki: 2 opakowania śnieżki szklanka śmietanki kremówki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody szklanka jagód 1,5 szklanki zimnego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaupieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką. Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce - dodajemy do garnka. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa(...)pieczonej botwinki, to istny koncentrat smaku. Sposób przygotowania (pieczenie) nadaje jej bardzo intensywnej barwy i aromatu. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, bez innych dodatków. Oczywiście, jak kto lubi, mile widziane są ugotowane młode ziemniaczki i… kleks śmietany, czy jogurtu. Ale, to już według gustu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zupa z pieczonej botwinki appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylko