bokach), na śmietanę nakładamy kilka łyżek rabarbarowego curdu i przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. I tak postępujemy z 2 i 3 warstwą. Na koniec tort przykrywamy bezą z malinami. Delikatnie oprószamy ją cukrem pudrem i dekorujemy listkami świeżej mięty. Tort podajemy od razu po przełożeniu. Kroić go należy bardzo ostrym nożem, wtedy nie będzie żadnego problemu z wypływającymi po bokach(...)zużyć całego curdu. Jest go sporo i jeśli blaty Waszego tortu mają mniej niż 20 cm to lepiej jednak zostawić trochę kremu i zjeść go później np. z lodami :D Smacznego
MyCookBook.plowocowa, bez dodatku cukru, idealna dla najmłodszych, ale nie tylko, dorosłym smakowała również. Porcja świeżych owoców przemycona dla niejadków owocowych, na szczęście u mnie nigdy nie było z tym problemu, ale wiem, że taki problem istnieje... Ilość ksylitolu lub miodu uzależniona jest od słodkości owoców, bywają truskawki bardzo słodkie, a bywają również i takie bez smaku, "plastikowe(...)mawiają moi domownicy... Najlepiej użyć schłodzone wcześniej owoce, lub dodać kostki lodu. Składniki: - 600g odszypułkowanych truskawek (lub innych owoców) - 1l zimnej wody mineralnej - ok.3 łyżki ksylitolu lub miodu - sok wyciśnięty z cytryny (nie trzeba) Kilka truskawek odłożyć do dekoracji (3-4). Pozostałe wrzucić do misy blendera, dodać ksylitol lub miód, wlać wodę i dokładnie zmiksować. Kto chce dodaje również
Smaczne Zdrowejajek, bez maszyny do lodów... Brzmi zachęcająco? To dodam jeszcze, że mają kremowa konsystencję, można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki, potrzebne są tylko cztery składniki i nie wymagają żadnego gotowania czy też podgrzewania... Lody dla zabieganych miłośników kawy :-) Uwielbiam je! Kto je raz zrobi, nie kupi już gotowych zwykle mocno przesłodzonych lodów kawowych..! Składniki na 800 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 135 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant) Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki. Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek
maniapieczeniatruskawek 300 g czereśni cukier do smaku około 1,5 l wody Przygotowanie: Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą Gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy na ciepło lub na zimno. Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający
Moja smaczna kuchniaPodaję ją jeszcze ciepłą, najczęściej z lodami waniliowymi. Jest pyszna!!! Składniki na szarlotkę z bułki tartej 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek(...)gdyż to ona właśnie zwiąże składniki naszej szarlotki). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczoną szarlotkę porcjujemy i podajemy z gałką lodów lub bez, i tak jest pyszna
Rozpustne gotowanieEuropie Starbucks (którego nie jestem i którego w żaden sposób nie zostanę fanem) króluje ze swoim Chai Latte robionym na przeokropnie słodkim, cukrowym syropie (ach, żeby to tylko był cukier…). Ta herbata zawsze pijana jest z mlekiem i zawsze na słodko . W Indiach używa się do niej mleka bawolic – jest ono zdecydowanie bardziej tłuste i treściwe od mleka krowiego(...)stoi na przeszkodzie, żeby zamienić je na mleko bez laktozy, roślinne lub całkowicie odtłuszczone. To jednak nie do końca będzie tan sam smak. W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia
Karo in the KitchenShake to mleczny napój, który serwowany jest na zimno, z dodatkiem kostek lodu, czy też lodów, jego smaki pomogą być rozmaite. Aby przygotować ten napój najlepiej mieć pod ręką blender. Ja Wam polecam Blender Mix&Go Russell Hobbs z 2 butelkami o poj. 600 ml, który jest bardzo funkcjonalny, tani (ok. 150 zł), zajmuje mało miejsca i fajnie(...)pić prosto z pojemnika lub przelać shake do szklanki i pić przez słomkę. Shake kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 25 ml zimnej wody przegotowanej 5 kostek lodu 200 ml zimnego mleka Kawę wsypujemy do pojemnika blendera, wlewamy odrobinę zimnej wody, dodajemy cukier, kostki lodu, wlewamy zimne mleko i miksujemy do połączenia się składników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprołwdzie, to łona zawsze piykła i warzōła wszysko na łoko 6 Co potrza? 5-6 bananōw Ciasto: 125 g masła 1 jajco 7 całe 2 żōłtka 1 szklōnka 8 cukru 2 szklōnki mōnki pszynny 9 2 łyżeczki proszku do pieczynioł skōrka łotarto ze jednyj citrōłny 10 Włōnczcie 11 sie piec na 180 stopni. Wszyske składniki ciasta wciepcie do miski(...)bez tyn czas mogecie dać do lod ōwki. Jak już tyn spodek sie trocha przibr ōnołci 14 , to go wyciōngcie i wciepcie na gōra pokr ōne banany , na wiyrch poukłołdejcie reszta ciasta i wrojście 15 do pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie je zaserwować i ze lodami
Chop w kuchnimożecie wyregulować stopień pikanterii i słodyczy, zmniejszając lub zwiększając ilość użytych pikantnych papryczek i cukru (stewi lub ksylitolu). Możecie przygotować wersję łagodną lub wściekle pikantną. Koniecznie zaznaczcie to na słoiczku. To ułatwi wam dobieranie konfitury do przygotowywanych potraw lub osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową
SzczyptaSmaQtalarki i posypać 1 łyżeczką cukru, na 2 łyżkach oleju usmażyć na złocisto do smaku posypać kucharkiem, przełożyć na talerz na tłuszczu po cebuli podsmażyć pokrojone w talarki cukinie posypane kucharkiem do smaku, delikatnie je mieszając, przełożyć na talerz następnie do tego samego rondla dodać 4 łyżki oleju dodać pokrojoną na kawałki kaszankę bez flaka i usmażyć, dodać posiekaną(...)natkę pietruszki wokoło talerza poukładać plastry cukinii, na środku dać porcję cebuli, łyżką do lodów nałożyć porcje kaszanki na przemian z ciut cebulą, można ozdobić pomidorkami i papryką z fetą kaszanka w połączeniu z cukinią,cebulą jest pyszna, warto spróbować my lubimy zjeść z bułeczką........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnikt nie zostawi resztek na talerzu. Czysta rozkosz! Nie wierzycie...? Sprawdźcie koniecznie. Lody karmelowe z solą morską Składniki: (na 1 l lodów) 200 g cukru 500 ml mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 250 ml śmietany kremówki (38%) 5 żółtek Cukier wsypać do garnka o grubym dnie i podgrzewać, aż nabierze ciemnozłotej barwy (kolor powinien być głęboki(...)lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Zamrozić. Smacznego! Ogólnie rzecz biorąc, mimo niesprzyjającej aury, nie mogę się powstrzymać przed kręceniem coraz to nowych lodów. Jest tyle możliwości, które kuszą mnie ogromnie. Najchętniej robiłabym co dzień inne, ale moja talia... No cóż, nie miałabym z nią więcej problemów, bo zaginęłaby bez wieści
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblendujemy razem z obraną limonką. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i serek mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach miksera powoli dodając zblendowany mus cytrusowy. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu. Na końcu do gotowej masy dodajemy starte skórki owoców. Zamieszaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie przelewamy do pojemników(...)mieszając co ok godzinę mrozimy aż do pożądanej gęstości. Nakładamy gałkami do kubków waflowych i delektujemy się smakiem :) Pomarańcza powinna być bez białych błonek, ponieważ powodują one gorycz w smaku
Kuchnia w czekoladzieprzez noc. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do plastikowego pojemniczka i zamrozić. Smacznego! Jeśli macie pomysły na ciekawe lody, ale takie bez totalnych szaleństw (Tata C. to spory tradycjonalista), z przyjemnością się z nimi zapoznam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowoców z cukrem. -słoiczek Mango z wanilią od Eterno Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem. Do produkcji Mango z Wanilią użyta zostala naturalna wanilia. Eterno samo wytwarza cukier waniliowy. Nie używa żadnych sztucznych barwników ani aromatów. -płatki migdałowe od Skworcu -lody u mnie waniliowe
Z Kuchni Do KuchniSkładniki:1 puszka białej fasoli,1 granat,3 liście jarmużu,10 brukselek,Płatki chili,½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru,Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing:Sok i skórka z połowy cytryny,3 łyżki oliwy,Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu,Łyżka musztardy miodowej,2 fileciki anchois,Kilka listków Bazyli,3 łyżki wody,Sól(...)noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć.Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami lodu, wystudzić, odsączyć na sicie.Warzywa wymieszać z dresingiem, wyłożyć plastry gęsi, posypać pestkami granatu i sporą ilością płatków chili
SzczyptaSmaQżółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki sody 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru garść orzechów (mieszanka) 1 czubata łyżka karob powder PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przelać do sylikonowej foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika [200 stopni, opcja góra i dół(...)cukiernictwie. Z nasion wytwarzana jest mąka, zwana powszechnie jako mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa będąca substancją zagęszczającą. Mączka ta obniża poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz wagę. Została ona dopuszczona do użytku przez Unię Europejską bez żadnych zastrzeżeń, więc można ją też spotkać także w bioproduktach. Na liście składników występuje pod symbolem E410. Źródło tekstu: http://www.crete.pl
ClauditteMissCookingszczęścia niezbędna. Blender kielichowy lub robot z misą z rozdrabniaczem (ostrzem tnącym) i sprawna zamrażalka – to wszystko, czego tak naprawdę potrzebujecie żeby zrobić własne lody. W komponowaniu takich jogurtowych lodów ważne jest kilka rzeczy – proporcje, kolejność mieszania i tłuszcz. Nie bójcie się tłuszczu. Wiele aromatów łączy się z tłuszczem, szczególnie w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego(...)wchłaniania. Jeśli usuwamy tłuszcz z potrawy lub zastępujemy go innym składnikiem, usuwamy niestety nie tylko kalorie, ale i sam nośnik smaku. W tych lodach tłuszczu jest naprawdę niewiele – a różnica w smaku bez jego użycia – ogromna. Proporcje, które uważam za najbardziej optymalne i sprawdzone to matematyczne 2:3 . Zamrożone owoce to w większości lód – czyli po prostu
Karo in the Kitchen