bezami . Pysznie było, tylko dlaczego tak drogo? Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 200 ml mleka 180 ml syropu klonowego 3 żółtka 30 g cukru Wykonanie: Do rondelka wlałam mleko, śmietanę kremówkę i cukier(...)zgęstnieniu, rondelek zdjęłam z palnika, wlałam syrop klonowy, wymieszałam, całość wystudziłam i wstawiłam do lodówki na 12 h. Po tym czasie mieszaninę wlałam do maszyny do lodów i kręciłam lody do momentu zgęstnienia. Masę lodową przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na kolejne 12 h. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeprzygotowaniu i bez zbędnych ceregieli zapraszam do kuchni, bo i ja tam pędzę, żeby mi się curry nie przypaliło ;) Składniki: 1 bardzo dojrzałe mango 5 kostek lodu 125 ml chłodnego jogurtu naturalnego mleko. 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru szczypta soli szczypta kardamonu opcjonalnie cukier do smaku Wykonanie: Obrać
zadanie-gotowaniewielką przyjemnością delektowaliśmy się każdym ze smaków lodów. Moim faworytem były lody kiwi + banan i truskawka + mięta. Składniki: Lody kiwi + banan 3 średnie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry) 1 średni banan (dojrzały) 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka
Kuchcik gotujeCiepło? Upały nie odpuszczają? I dobrze! W końcu mamy lato :) Jednak czasem zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże
Słodkie Przyjemnościposmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym. W ogóle przy lodach można fantazjować do woli. Ja mam w zamrażarce jeszcze cztery inne smaki, każdy zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem do konsumpcji lodów zachęca ogromnie.Lody jeżynowe ze skyremSkładniki:(na 1 l lodów)250 g jeżyn100 g cukru150 ml cydru bzowego500 g skyra150 ml śmietany kremówki (38%)Z cukru i cydru zagotować syrop. Gdy cukier się rozpuści, a syrop zredukuje o mniej więcej 1/3, dodać umyte jeżyny. Gotować 5 minut, aż zmiękną. Przestudzić, przetrzeć przez sitko, schłodzić do temperatury lodówkowej.Masę jeżynową wymieszać ze skyrem i kremówką.Przelać do maszyny do lodów
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki 180 g masła zimnego 90 g cukru otarta skórka z jednej cytryny 1 duże jajko szczypta soli Nadzienie do tarty 150 g cukru 75 g masła, miękkiego 3 jajka 240 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 5 gruszek średniej wiekości Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj(...)minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut. Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy ekstakt, miksuj między kolejno dodawanymi jajkami. Na koniec dodaj migdały i zamieszaj łyżką. Wyłóż masę
codojedzeniaważne!). Wkładamy do zamrażarki. Gdy lody zaczną zamarzać (po ok 1,5-2 godzinach) warto je zmiksować, aby nie miały kryształków lodu. Po 30-40 minutach czynność warto powtórzyć, aby lody były bardziej kremowe. Jak zapomnicie o miksowaniu, lody także powinny się udać, dzięki ubitemu mleczku. Przed podaniem lody truskawkowe muszą postać(...)minut w temperaturze pokojowej, aby dały się nakładać. Z przepisu otrzymamy ponad 2 litry lodów truskawkowych. Post Lody truskawkowe bez maszynki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubrązowego cukru + do wysypania kokilek szczypta soli dodatkowo: cukier puder pistacje/ suszone maliny/ żurawina etc. lody waniliowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kokilki wysmarować masłem. Bardzo ważne jest by smarować je ku górze, wtedy suflety ładnie i równo wyrosną. Wysmarowane foremki wysypać cukrem i wstawić do lodówki. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tj na rondelku z wodą umieścić(...)minut. Bardzo ważne jest to, aby w czasie pieczenia sufletu nie otwierać piekarnika, bo suflety opadną! 6. Upieczone suflety wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami. Podawać od razu z lodami waniliowymi. Smacznego
DefinicjaSmakuGazpacho jest to hiszpańska zupa , wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (przy braku czasu na schłodzenie, można dorzucić do niej
Kulinarne Przebojekawę bez cukru- nie dodajcie go i tutaj będzie zdrowiej :) dla wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua Sorbet pomarańczowy: 100 ml wody sok z połowy bardzo dużej pomarańczy, bądź z całej małej lub średniej opcjonalnie pół łyżeczki cukru Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów- można(...)śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić: około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. 3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu
KreatywnePinynich na wakacje, często stawiano przede mną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić.W domu pijam głównie herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce. W zeszłym(...)wiem, że teraz herbatę będę piła gorzką. A mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta.Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoniczce na oknie. Tak to jest dobry wybór. Nie wiem jak wy ale ja połączenia czekolada + truskawki i czekolada+mięta uwielbiam. Nie będę ukrywać, że robienie lodów bez specjalnej maszynki jest długotrwałe ale czy nie warte jest to spróbowania własnoręcznie zrobionego deseru albo pamiętaniu aby pisać maszynkę na listę rzeczy do kupienia przy najbliższej możliwości, haha(...)garście świeżych liści mięty Wykonanie: Liście mięty traktujemy blenderem następnie wlewamy mleko i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do podgrzania na piec na mały ogień. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. . W osobnym naczyniu ubijamy żółtka i delikatnie wlewamy je do miętowej masy i mieszamy aż masa zgęstnieje. Następnie ściągamy garnek z pieca i studzimy masę. dy będzie
ciastkarnia na kruchym spodziecukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch. I tak zostawiamy na parę dni. Są różne "szkoły", jedni słój zostawiają bez przykrycia, inni przykrywają przed muszkami owocówkami, a ja go zakręcam zakrętką. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby towarzystwo wymieszać. Po około dwóch tygodniach odcedzamy owoce od soku, polecam wiśnie wrzucić do małych słoiczków i używać do lodów
Pora na poracukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch. I tak zostawiamy na parę dni. Są różne "szkoły", jedni słój zostawiają bez przykrycia, inni przykrywają przed muszkami owocówkami, a ja go zakręcam zakrętką. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby towarzystwo wymieszać. Po około dwóch tygodniach odcedzamy owoce od soku, polecam wiśnie wrzucić do małych słoiczków i używać do lodów
Pora na poraborówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartę, drugą tartę, sernik na zimno, domowe lody, jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy, a ich wcale nie ubywa... Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo(...)borówek, chyba trzeba będzie zrobić drugie podejście do dżemu :-). Dżem z borówki amerykańskiej Czas przygotowania: 180 minutSkładniki: 2600 g borówki amerykańskiej 700 g cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy cukrem i delikatnie rozgniatamy widelcem część owoców. Odstawiamy na 30 minut. Rondel stawiamy na kuchence
Kulinarne przygody Gatity