lody bez cukru - 1000 przepisów (strona:17/67)

Tarta cytrynowa 225

rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie:Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo(...)nagrzanym do 180°C przez 30 minut.Tarte mozna podac z lodami lub zapiec na wierzchu beze.Beze ubijamy z 3 bialek i okolo 80g cukru. Wylewamy na przestudzona tarte i wkladamy do piekarnika pod grill na okolo 3 minuty.Mozna tez upiec beze bardziej tradycyjnie czyli w piekarniku bez grilla. Wtedy wylewamy bialka na gorace ciasto i pieczemy dalej

Przysmaki Karolki
Sylwestrowy koktajl bezalkoholowy - bananowo-porzeczkowy 155

zawsze wszyscy mogą wypić procentowe drinki, więc dziś propozycja na świetnie wyglądający drink bez dodatku alkoholu. Zdrowy, kolorowy i pyszny. Składniki: 2 banany 120ml wody gazowanej Perrier 2 plasterki karamboli (owoc w kształcie gwiazdki) 50ml soku porzeczkowego cukier i woda do dekoracji  opcjonalnie kostki lodu Na mały spodek nalewamy odrobinę wody, a do miseczki wsypujemy cukier. Brzeg szklanki

Gotowanie i blogowanie
Wegańskie lody kokosowe 247

Uff...jak gorąco! W takie upały aż odechciewa się jeść. W ostatnich dniach żywię się głównie arbuzem, lodami i zimnym piwem ;) Jeśli chodzi o

Zawsze głodna!
Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami 316

Pyszny truskawkowy shake z mrożonych truskawek, słodzony miodem z lodami śmietankowymi, to był nasz deser na Walentynki. Koktajl truskawkowy z lodami okazał

Moja Delicja
Deser lodowy z jeżyn i róży 170

Dziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży. Składniki: 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn 3 łyżki konfitury z dzikiej róży

prawdziwe jedzenie
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 186

trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Na dnie naszej formy (my użyliśmy patelni Woll Logic ) wysypujemy równomiernie cukier i układamy skórką do góry śliwki – w miarę ciasno – a następnie posypujemy je cynamonem. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie marcepanu – gdzieś na grubość 3mm. Rozwałkowujemy okrąg ciut mniejszy(...)najlepiej podawać na ciepło np. z gałką lodów (to już taka wersja bardziej rozpustna ). Uwaga: 1. Są różne opcje jeżeli chodzi o cukier i owoce. Merry sypała cukier na dno naczynia – w którym pieczemy – i na nim układała owoce a następnie piekła, natomiast jest jeszcze opcja aby najpierw skarmelizować cukier i obtoczyć w nim owoce, a następnie

Kuchenne Wariacje
Kawowe lody z kawałkami bezy 257

związku z tym zapraszam na pyszne, kremowe lody o smaku kawy z delikatnymi kawałkami bezy, które rozpływają się w ustach. Muszę szczerze przyznać, że nigdy nie jadłam smaczniejszych! Przepis znalazłam na stronie Retro Fusion . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną keksówkę (4-5 porcji): 4 żółtka 50 g cukru 50 ml mleka 50 ml wrzątku 1 łyżka kawy(...)łyżki cukru pudru Składniki na beziki (można zastąpić kupnymi): 1 białko 50 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN CZAS MROŻENIA: 8 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania bezików. Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy 'kleksy' z białek. Pieczemy 60 minut w 90 stopniach Celsjusza

My Culinary Art
Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki 509

ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami. Ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady (2 tabliczki) 200 g masła (1 kostka) 200 g mielonych migdałów (ok. 2 szklanki)* 200 g cukru trzcinowego(...)papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów. * mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe Post Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki pochodzi

Poezja smaku
Mus truskawkowy na biszkoptach 194

przygotowałam jest mało słodki. Jeśli Wy natomiast lubicie słodkości pamiętajcie, aby dodać więcej cukru. Polecam też po przygotowaniu ciasta zostawić go na minimum 5 godzin w lodówce, żeby dobrze stężało. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z truskawkami: Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami(...)Ciasto rabarbar truskawka   Sorbet truskawkowy   Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem   Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Mus truskawkowy na biszkoptach Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 100 g białego

Kulinarne przygody Gatity
Frużelina wiśniowa 315

będzie przydawać się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku

Poezja smaku
Koktajl z banana i mandarynki 172

banana i mandarynki fit propozycja na śniadanie . Po długim weekendzie gdzie lody były na porządku dziennym polecam przygotować odchudzający bananowy koktajl na śniadanie. Wszelakie koktajle to ostatnio moja specjalność. Można powiedzieć, że jestem królową koktajli Są błyskawiczne, zdrowe, bardzo pyszne. Przygotowuję je bez dodatku cukru, gdyż są z dodatkiem miodu lub na bazie słodkich bananów. Ten mleczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lody rumowo-czekoladowe na mleku kokosowym 173

oczywiście można przygotować bez maszyny, jednak wymaga to jak zawsze w takim przypadku o wiele więcej pracy.  Lody z dodatkową polewą rumową Składniki ( ok 1/2 litra lodów): 100 ml rumu puszka mleka kokosowego, nieodtłuszczonego  1/3 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki agaru (można zrezygnować jednak

Pora na pora i pomidora
Sorbet brzoskwiniowo-bazyliowy z cynamonem 200

Włoszech. Można wykonać bez maszyny do lodów jednak wymaga to, jak zawsze w takim wypadku, o wiele więcej pracy. Takie wegańskie lody mogłabym jeść codziennie. Składniki (ok 800 ml lodów): 5 dojrzałych brzoskwiń (ok 600 gr) 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 20 gr świeżej, intensywnej bazylii

Pora na pora i pomidora
Pyszne lody truskawkowe bez maszyny. 286

Dziś proponuję wam domowe lody truskawkowe .Zrobione bez maszyny , potrzebują trochę więcej pracy i cierpliwości , ale trud się opłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki(...)dnem wlać mleko ,kremówkę i ziarenka wanilii ,gotować na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem na jasny ,puszysty krem .Krem dodawać do mleka ,cały czas mieszając .Ma lekko zgęstnieć ,nie może się zagotować ,bo lody się zważą!.Dodać mus truskawkowy i wymieszać . Lody przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Wyjmujemy

Ladylaura.
Sorbet truskawkowy 152

kostek lodu.  Przygotowanie:     Truskawki myjemy i miksujemy z cukrem. Kostki lodu wkładamy do stojącego blendera i odstawiamy na 1 minutkę, by troszkę nam się rozpuściły. Miksujemy je pulsacyjnie- sprawdźcie czy Wasz blender ma funkcję kruszenia kostek lodu. Można zrobić ten blender bez kostek lodu, jednak wtedy będzie twardszy i nie będzie miał takiej konsystencji sorbetowej

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania